4 d’abril del 2007

L'Ebre supera els 2.000 metres cúbics per segon i trenca els embarcadors de Tortosa

La crescuda del cabal de l'Ebre, que ahir va assolir els 2.000 metres cúbics per segon a Tortosa, va provocar que la Generalitat activés el pla Inuncat a la Ribera d'Ebre, el Baix Ebre i el Montsià, pel risc de desbordaments. De fet, algunes zones d'horta de Miravet i Aldover van arribar a inundar-se, però la situació més preocupant es va viure a Tortosa, on la força de l'aigua va trencar els embarcadors del passeig de Ribera.

El delegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, va afirmar que la situació estava controlada, tot i que s'havien registrat alguns «problemes puntuals» per la pujada del cabal. La nit de dilluns a dimarts, el cabal desembassat des del pantà de Riba-roja d'Ebre va estabilitzar-se en els 1.800 metres cúbics per segon. L'objectiu ha estat fer un coixí de seguretat, perquè el pantà de Mequinensa puga absorbir la riuada dels propers dies, com a conseqüència de les pluges de Navarra i La Rioja. De fet, Salvadó va explicar que la previsió d'Endesa era mantenir el mateix ritme de desembassament fins divendres, quan arribi a Mequinensa la punta de la riuada, que ahir encara es localitzava a Castejón. El delegat, que va destacar la bona comunicació i el contacte permanent amb Endesa i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), va indicar que a Tortosa van assolir-se ahir al migdia els 2.050 metres cúbics per segon, per les aportacions d'aigua que estaven fent diferents barrancs i afluents de la conca. En aquest sentit, la força de l'aigua va trencar els embarcadors i les passarel·les de fusta del passeig de Ribera, que van haver de ser amarrats per evitar que marxessin riu avall. En declaracions a Ràdio Ebre, la regidora de Governació, Consol Cordero, va explicar que la riuada també s'havia endut l'embarcador del centre cultural L'Escorxador, i que l'havien localitzat uns cinc quilòmetres riu avall, a l'illa dels Bous de Vinallop. Finalment, Salvadó va remarcar que la situació era de «normalitat absoluta», i va insistir a destacar els efectes beneficiosos de la riuada, que serà molt positiva per al Delta i per combatre plagues com les algues o la mosca negra. La pujada del cabal de l'Ebre va tenir uns efectes devastadors al passeig de Ribera de Tortosa, on l'aigua va trencar els embarcadors i les passarel·les. L'Ajuntament va instal·lar una tanca per evitar que la gent baixés al riu.

El Punt (4-Abril-2007)

7 comentaris:

  1. els embarcadors ja han volat, i el nou pavello en zona inundable!!!!!!!!!!!!!!!! Ays que patirem

    ResponElimina
  2. En un altre lloc el fet de que el riu s'emporte els embarcadors i les pasarel.les seria increible i subjecte a responsabilitats, aqui
    no passa res, es lògic i normal atés com s'ens governa (fixeu-vos que no dic qui, ja que tan si val uns com els altres). ¿ Quan les van comprar no van fer estudis de resistencia, segons van anunciar, en el seu moment, que aguantarien qualsevol riuada ja que eren flexibles...?. Recomanació: menos política i polítics i més gestió i gestors eficasos i eficients.

    ResponElimina
  3. El millor estudi de resistència sería aconseguir que els senyors fabricants de llum i els de la CHE no foren tan pesseteros, aguantant Mequinensa i Riba-roja plens sabedors del què venia. Així que, apliquem allò de que qui la fa la paga i que comencin a arranjar tots els desperfectes que la seva cobdícia produeix. (I de passada, que ens abaixin el preu de la llum).

    ResponElimina
  4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  5. I perque dels 24 embarcadors que hi han a la zona de l'ebre catala, nomes han marxat els 3 de Tortosa?

    ResponElimina
  6. Suposo que han marxat els de Tortosa perque eren nomes per fer bonic. Ja vorem quan dura el pabelló firal...

    ResponElimina
  7. Sense deixar d'exculpar de responsabiliat politica a qui la tingue, no es menys cert que els maxims i primers responsables d'aquests fets ( i en son molts) son els tecnics que fan els projectes i/o els firmen i cobren per n'ells?
    I no accepto en absolut que s'argumente que els qui manen son els politics; el mes minim sentit etic, obligaria a no signar ni fer-se responsable de cap projecte que no oferis les maximes garanties
    O es que algun ciruja faria una intervencio sense estar plenament convençut, segons la seva conciencia, i faria cas al politic de torn per a intervindre?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta