19 d’abril del 2007

Tortosa atura la demolició de Sant Felip Neri i el solar és ara un abocador de runes

Polèmica per l'enderroc d'una façana que calia mantenir

Els treballs d'enderrocament de l'illa de cases del carrer Sant Felip Neri, al nucli antic de Tortosa, estan aturats des de fa mesos i ningú ha retirat les runes. De fet, el solar del carrer de la Mercè és ara un abocador de runa, i s'ha desfermat una polèmica sobre la necessitat d'enderrocar tota l'illa, però també per la demolició d'una façana protegida per Patrimoni.

L'Ajuntament, a través de l'empresa Macla, va començar l'enderrocament dels números 9 i 11 del carrer Sant Felip Neri l'octubre de l'any passat. La demolició dels dos immobles arribava gairebé deu mesos després que la nit de Nadal de l'any 2005 s'ensorrés parcialment la casa situada al número 9. Tot i així, a finals de febrer els treballs van quedar paralitzats provisionalment, ja que les obres havien afectat els edificis dels números 7 i 13, que l'Ajuntament també voldria enderrocar per reurbanitzar tot el sector, eixamplant el carrer i construint un nou bloc de pisos de protecció oficial. Amb tot, un dels problemes és que el propietari del número 13 havia començat a rehabilitar l'immoble. Mentrestant, l'Ajuntament vol determinar si el número 7 està únicament en «mal estat» o en «estat ruïnós», i la comissió de Patrimoni ha ordenat l'aturada de les obres fins que reposin part d'una façana que calia mantenir.

> La paret d'un palauet

La comissió de Patrimoni havia ordenat la conservació de part d'una façana que tenia una porta amb un arc de mig punt i carreus de pedra que podrien pertànyer a un palauet medieval. Per facilitar l'enderrocament, l'empresa va desmuntar la part noble de la façana, però Patrimoni va ordenar la paralització dels treballs fins que es garantís la restitució dels elements protegits. Però la situació s'ha enrarit perquè l'empresa ha deixat de treballar al carrer Sant Felip Neri i les runes estan acumulades i formen un gran abocador que estarien utilitzant altres obres. Entre la brossa del solar del carrer de la Mercè encara hi ha els carreus que calia protegir.

El Punt (19-Abril-2007)

13 comentaris:

  1. No és lògic que patrimoni surti ara (i vull dir a aquestes altures) a protegir una petita paret d'una casa palau. Per a qui no ho sàpigue el nº 11 del carrer era la casa Navàs (existeix un dibuix al setmanari La Veu del Baix Ebre dibuixat per Cerveto.Una salutació C.Ll.M.

    ResponElimina
  2. El que no es lógic es que ens estessim carregant tot un Patrimoni de segles amb vuit anys del govern actual , el qual ha demostrat un cop més que recorre al enderroc per sistema..

    ResponElimina
  3. Mes d'un , si no es vigila, s'emportatrá cap a casa elements arquitectónics d'alt valor que ara estan barrejats amb la runa...Aixó es que es pretén?

    ResponElimina
  4. Per favor, que algú posi sentit i ordre a aquesta ciutat!!!!!!!!!!! Salvació de Tortosa!!!!!!!!!!!

    ResponElimina
  5. Crec que la foto defineix l'estat de Tortosa, (amb tots els aspectes). I en un pavelló firal no s'arregla la cosa!! Una flor no fa maig (ni que agin eleccions)!!

    ResponElimina
  6. Si us ho confeso ja voldria veure jo (malgrat la mala imatge) les cases de l'absis convertides en una muntanyeta de runes ... per fi via lliure al passeig de Ronda inaugurat fa més d'una dècada i que les màquines entrin al barri de Sant Jaume (no confondre en Remolins carrer Rasquera enllà)la major vergonya de Tortosa invisible per al PINCAT ... i de les cases de davant de la catedral el "culebron" ja ha començat. Qué l'àngel custodi ens ajudi!- C.Ll.M.

    ResponElimina
  7. Algú sap perquè es va canviar de gorvern fa 8 anys i es va mantenir el mateix arquitecte municipal?

    ResponElimina
  8. Jo si que ho sé..Perque l'alternativa encara era pitjor.

    ResponElimina
  9. No perdis de vista que un arquitecte municipal es un funcionari més. (Técnic , pero funcionari)

    ResponElimina
  10. La viva imatge de Tortosa, fiquem tots sentit comú, el 27 un canvi, per deu.

    ResponElimina
  11. Jo ho deixaria així com un monument permanent al mandat de l'impresentable Joan Sabaté. I damunt hi ha gent que té coll... de dir que Sabaté ha fet coses a Tortosa i es preocupa pel nucli antic.

    ResponElimina
  12. penosa l'actitud de jose martin el destructor. a este tan se li fot tot

    ResponElimina
  13. Com es possible que tanta gent estigui fins la gorra d'aquest mal somni??

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta