26 de maig del 2007

Una campanya molt a la tortosina

Els candidats no s'han deixat influir per la política nacional i han repartit milers de baldanes

Els candidats a l'alcaldia de Tortosa van tancar ahir la campanya amb diferents festes, gairebé simultànies. Finalment, la campanya tortosina s'ha desenvolupat amb més tranquil·litat de l'esperada, amb debat de propostes, i sense la crispació i el soroll mediàtic de la política nacional. De fet, la campanya ha estat tan tortosina que les baldanades populars han estat la gran arma secreta de la majoria d'actes polítics. Només el PP, que va iniciar l'estratègia, ha repartit unes 1.500 baldanes. A Tortosa demà s'instal·laran 45 taules electorals, cinc més que en els comicis passats, i els cens és de 24.717 electors, que hauran de triar els 21 regidors.

El candidat de CiU, Ferran Bel, va assegurar que estan «molt satisfets» del desenvolupament de la campanya a Tortosa, que la federació ha plantejat «més com una cursa de fons que com un esprint final». De fet, CiU va començar a explicar les seues propostes ja durant la precampanya, amb una estratègia de proximitat que ha volgut assemblar-se a la forma de governar que Bel ha promès si arriba a l'alcaldia. El convergent s'ha reunit amb les associacions de veïns i amb entitats de tots els àmbits, i durant la campanya encara ha hagut de moure l'agenda per trobar-se amb associacions i col·lectius que volien conèixer les seues propostes. Segons Bel, CiU ha pogut copsar una bona rebuda de les seues propostes, i té bones perspectives. «Esperem que aquestes bones sensacions es tradueixin en una sorpresa molt agradable, i que guanyem les eleccions a una certa distància de la segona força.» L'optimisme creixent de Bel contrasta amb la moderació amb què Joan Sabaté (PSC) ha acabat la campanya. Sabaté va començar signant la majoria absoluta, però segons Bel ha acabat «suplicant» la repetició d'un pacte tripartit amb ERC i ICV.

En aquest sentit, Bel va remarcar ahir que la força guanyadora és la que hauria de «vertebrar» el futur govern de Tortosa, i que CiU es compromet a impulsar l'acord de govern «més ampli i estable possible». De fet, va precisar que tenen indicis clars per pensar que CiU serà la força més votada, i que com més participació hi hagi més bons seran els seus resultats. Així, Bel va presumir de la seua candidatura i del seu programa de govern, i va afegir-hi que Sabaté «ha amagat» la gent de la seua llista durant la campanya, i que encara no ha enviat el programa electoral a les cases de Tortosa.

Però no serà fins diumenge a la nit quan es confirmarà, si és el cas, el possible ascens de CiU, que ara només té cinc regidors a l'Ajuntament, enfront dels set del PSC. És probable que socialistes i convergents obtinguen un empat tècnic, en nombre de regidors, i llavors l'alcaldia dependrà de quina de les dues formacions sigui capaç d'establir aliances de govern. Tant Sabaté com Bel han demostrat ser bons estrategues en aquest camp. En el cas de Sabaté, va lligar el 1999 un pacte amb el PP per deixar CiU a l'oposició després de vint anys de govern, i el 2003 va formar un govern quadripartit amb ERC, ICV i IPE, que ha arribat escapçat al final del mandat. Per la seua banda, l'alcaldable de CiU va aconseguir un pacte amb els independents i el suport del PP per governar el Consell Comarcal del Baix Ebre. Tot i que uns i altres han tingut contactes amb la resta de candidats, i que Sabaté manifesta públicament la seua preferència per un tripartit, totes les formacions deixen la porta oberta a possibles pactes.


> Porta oberta per pactar

Pel que fa a possibles pactes l'endemà de les eleccions, Bel va afirmar que tenia clares les seues preferències, però que encara no podia fer-les públiques. En aquesta línia, el candidat de CiU només va afirmar que no tindria problemes amb alguns grups que han estat al govern de Sabaté. En el cas del PP, que durant la campanya ha dit que se sent més proper a CiU que al PSC, Bel va recordar al candidat Antonio Faura que Sabaté va poder aprovar el pla d'ordenació urbana municipal gràcies als vots del PP. «Des que estic en política, el PP sempre ha donat suport a Sabaté, i fins i tot l'ha fet alcalde», va dir.

Per la seua banda, el cap de llista d'ICV, Jaume Forcadell, va valorar positivament el to distès de la campanya electoral: «Ens ha permès contraposar arguments i qüestionar propostes que no només s'allunyen del nostre model sinó que van clarament en contra del sentit comú.» El candidat d'UPE-FIC, Josep Maria Franquet, creu que socialistes i convergents han exclòs el tema de l'aigua del debat per evitar sortir-ne perjudicats.

El Punt (26-Maig-2007)

3 comentaris:

  1. Per a que consti:

    PSC 7
    CIU 7
    ERC 2
    ICV 2
    PP 2
    IND. 1

    JBG

    ResponElimina
  2. no hi ha possibilitats de res positiu
    fixe-vos
    pactes, prebendes, dedicacions, afluixem i fem lo que mos diguen los de les peles,
    resumint
    "mas de lo mismo"
    no m'importa gens qui guanye ja que el resultat és el mateix: tots perdem.
    però, un cop més, m'hagués agradat votar, i, com sempre, no veig a qui.
    no veig que he de votar si res no canvia.
    em foten sempre lo pel
    em foteu sempre lo pel polítics que escriviu als blogs
    com bé ha expressat l'anònim d'abans, tot és una porra més, un altre partit de futbol on los 21, 15, 12 o 9 son los únics que guanyen.

    bona porra!

    ResponElimina
  3. Bé, jo ja exercit el meu dret a vot! Com sempre q vaig als col•legis, m’agrada fer una mica el friki, i miro totes les paperetes de tots els partits i sobretot, de quina manera estan col•locades. Com sempre els partits més grans de la ciutat ocupen el lloc més important i altres, s’intenten mesclar segons els interessos dels apoderats de cada partit. Seguint el meu repàs freak, he entrat al privat per votar. Ja que la comedianta ha fet tant de rebombori per este blog, m’hi fixo en la papereta del seu partit, quina és la meua sorpresa, que del partit RC hi havia dos muntonets en més de un que és lo que li toca a cada partit. Jo estranyat, agafo i el començo a remenar, aaah! sorpresa !!! baix d’unes quantes paperetes hi apareix el muntonet d'ERC. És veritat, el muntonet d'ERC no estava enlloc. Que trist comedianta! Després de comentar-ho amb el companys, m’han dit que això és normal. Que els partits s’intenten xafar un als altres. Estos detalls donen ganes de passar de tot i promouen l’abstenció. Senyors!!! Crec que cada persona que vota, ja sap lo que i a qui ha de votar, no cal fer joc brut fins l’últim dia, aquests polítics d’ara es carregaran la democràcia !!!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta