12 de juliol del 2007

Els regants del Xerta-Sénia afirmen que també s'oposen al transvasament

ICV proposa una moratòria fins que no es revisi el projecte i quedi esvaïda la seua «perillositat»

El president de la comunitat del Xerta-Sénia, Lluís Cortiella, ha volgut esvair qualsevol dubte sobre l'ús de l'aigua del nou regadiu de les poblacions de l'interior del Baix Ebre i el Montsià, i ha remarcat que els regants seran els primers a oposar-se a un possible transvasament a Castelló. Segons Cortiella, la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) hauria d'estar tranquil·la i tenir en compte que l'aprofitament de l'aigua al territori és «la principal garantia» que no hi haurà cap transvasament al País Valencià. Així, Cortiella va rebutjar la paralització del projecte, perquè la mesura tampoc sufocaria la pressió transvasista sobre l'Ebre.

«Ens molesta que es vinculi el regadiu amb l'amenaça d'un transvasament, perquè la paralització del Xerta-Sénia tampoc no garanteix que el País Valencià deixi de demanar l'aigua de l'Ebre», va afirmar Lluís Cortiella. El president de la comunitat de regants del Xerta-Sénia va valorar així la petició que la PDE farà al govern, perquè paralitzi el projecte amb motiu de les últimes declaracions del secretari general del PSPV, Joan Ignasi Pla. El líder socialista va mostrar-se partidari d'assolir un acord amb el govern valencià del PP, per negociar amb Catalunya i el govern aragonès un transvasament «raonable». «La PDE no hauria de tenir tanta por, perquè els regants del Xerta-Sénia només volem regar, i l'aigua que s'utilitzarà al Baix Ebre i al Montsià segur que no es podrà transvasar al sud», va dir Cortiella.

> Planificació i dubtes

El president dels regants del Xerta-Sénia, Lluís Cortiella, va afirmar que la millor manera de defensar l'aigua és fer una bona planificació, amb una reserva d'aigua per garantir el desenvolupament del territori en un horitzó de 15 anys. «Si hi ha un desenvolupament turístic, industrial i agrícola, serà la millor recepta per evitar qualsevol transvasament», va afegir-hi. Cortiella va lamentar que el regadiu s'haja vist embolicat en una «tempesta política», i va insistir que els regants del Xerta-Sénia també s'oposen al transvasament. «Encara ningú no ens ha demanat l'aigua, però els diríem que no perquè l'aigua també és escassa per a nosaltres», va dir.

Per la seua banda, el president d'ICV a les Terres de l'Ebre, Jaume Forcadell, va recordar que l'avaluació ambiental realitzada per Medi Ambient va limitar al màxim els usos i l'impacte del projecte del Xerta-Sénia. Amb tot, Forcadell va precisar que no s'han esvaït els dubtes sobre la viabilitat econòmica i els possibles excedents, i va reclamar una «moratòria» i la revisió del Xerta-Sénia fins que hi hagi més consens sobre la seua «perillositat».

El Punt (12-Juliol-2007)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta