24 de juliol del 2007

Tenim un bisbe homòfob?

L'altre dia vaig trobar-me l'amic i blocaire Jordi Jordan que anava cap a la catedral, a documentar-se amb un dels últims números del butlletí Vida diocesana. La raó era un escrit recent del bisbe tortosí, Xavier Salinas, en què atacaria la nova assignatura d'Educació per a la Ciutadania, seguint les directrius de la Conferència Episcopal Espanyola. Avui ja he pogut l'article de Jordan sobre l'escrit de Salinas, en què lamenta que el bisbe critiqui la nova assignatura perquè legitima qualsevol tendència sexual. Jordan li recorda que la nova assignatura està pensada per educar amb respecte a la diversitat, en tots els àmbits, perquè una identitat (home i dona, heterosexual i homosexual) no exclou l'altra. No he trobat l'article de Salinas, però sí un altre en què el bisbe de Tortosa també critica la unió entre homosexuals, corresponent al Vida diocesana del 15 de juliol. Tot seguit teniu un fragment de l'escrit de Salinas:

Cadascú és molt lliure de fer el que vulgue amb la seua
vida privada, però ningú no ha d’oblidar que les accions
humanes estan ancorades en unes determinades realitats
biològiques que no es poden modificar a voluntat. Certament,
un ésser humà pot desitjar volar com els ocells; quelcom
impossible, i no perquè li ho prohibeixi algú sinó perquè li
ho impedeix la seua pròpia realitat física. Així, la unió entre
dues persones del mateix sexe mai no podrà ser igual a la que
s’estableix en un matrimoni entre home i dona. Perquè són incapaços
de crear vida i, per tant, de fundar les relacions familiars
bàsiques: maternitat, paternitat, filiació, fraternitat. Poden
generar una relació afectiva, però aquesta relació no es pot
identificar com a matrimoni.
Quan es parla avui de relació entre persones s’insisteix en
un element fonamental: l’amor. Però no tot amor pot fundar un
matrimoni, una família. Entre germans, entre amics o veïns,
poden viure una experiència de cordialitat i d’estima, però no
per això formaran una família. L’amor és fonamental, però
només l’amor entre un home i una dona és capaç de generar
vida i de formar una família. Acceptar aquesta realitat no hauria
de presentar dificultat alguna. No obstant això, en el mar de
confusió en què vivim allò evident queda entelat.

8 comentaris:

  1. La primera pregunta, des de la meva ignorancia, seria si n'hi ha de bisbes no-homofobs?
    L'altre aspecte, pel que entenc, és un problema simplement linguistic. Tots sabem que vol dir "volar" (com un ocell) i acceptem una definició comu - i si, els homes no poden fer-ho. La pregunta és si l'esglesia ens pot dir quina és la definició de "matrimoni" - aixo es una paraula que hem inventat els humans per definir algo - pero que? algo que implica tenir "paternitat i maternitat", o un accord entre dos persones que s'estimen? Millor que preguntem a un filoleg abans d'un bisbe.

    Ara bé, si només pots dir allò que tots ja sabem, millor callar, va dir algu famos - ho sento, tinc massa temps lluire!!

    ResponElimina
  2. Tampoc és que siguin una novetat aquesta mena d'atzagaiades a la seu. L'any 1998, el nunci del Papa de llavors, va fer un sermó a la catedral amb una flaire xenòfoba bastant explícita. Va venir a dir que si no volíem que vinguessin immigrants que tinguéssim fills.

    Per aquí no es pot reproduir el to amb què es diuen les coses, però si es conserva algun enregistrament valdria la pena escoltar-lo. Jo, que hi era, puc testimoniar que el to era inequívoc i totes dues coses, contingut i to, l'he tornat sentir en la campanya electoral de Plataforma per Catalunya.

    No obstant, no patiu, que no hi haurà cap fiscal ni cap jutge que prengui mesures. Vigileu que encara no ens toqui el rebre a nosaltres per fer comentaris "subversius".

    ResponElimina
  3. Tan important es l'opinió d'un capella? Si sapiguessin que opino jo d'ells, també hem voldrien denunciar!!

    ResponElimina
  4. Gustau, per vore d’on partim en relació a aquest tema, podries fer una de les teues enquestes preguntant al personal si, en general, estan d'acord amb l'opinió de la església catòlica (potser ja la vas fer i me la vaig perdre).
    Les opcions, és només una proposta, podrien ser:

    - si
    - no
    - a vegades (aquest els pots sumar directament als del si)
    - no, excepte quan parlen de temes importants (també els pots sumar al si)
    - no saben, no contesten (crec que malauradament també hauries de sumar-los al si)

    Seria una enquesta pareguda a la del velòdrom, però d’un tema, de més alçada moral, i sens dubte, sense cap connotació electoralista, excepte pel sector dels missarires d’unió i altres susceptibles amb por al foc etern (Extra Ecclesiam nulla salus).

    ResponElimina
  5. Els primers que practiquen l'amor (o el pecat, segons es miri) fora del matrimoni són ells mateixos, els de la sotana i les de la còfia.
    I no precisament el practiquen necesàriament amb persones de diferent sexe al d'ells ni amb persones adultes i formades. Tothom sabem lo degenerats que poden arribar a ser!
    Ai mare! A Dios rogando i con el masso dando!

    ResponElimina
  6. Tenim un bisbe?
    Ah!
    De què?
    Ah!
    Vaiga!
    Homòfob!
    Collona!
    Pos si!
    Déu ens guard!
    Pos vale!
    Ja m'ho dia algú!
    Estes modernós!
    Pos si!
    Pos qui ho havia de dir!
    Encara que jo, jo no m'ho acabo de creure!
    Ho dic perquè los més moderns, d'EEUU, son atres coses. Homófobs em sembla que no era ..., va ajudeu-me ....
    Res.
    Poca faena!
    A n'estos no els jubilen a tots d'aquí no res?
    Pa quatre dies!
    Res.
    Au.

    ResponElimina
  7. Desde la llibertat a cadascú ,i el reconeixement a la diversitat de tot tipus, no més volia dir que estic d'acord amb el senyor bisbe amb una cosa quan parla de relacions homosexuals:"Poden
    generar una relació afectiva, però aquesta relació no es pot
    identificar com a matrimoni." Val a recordar que la paraula "matrimoni" ve de Mater, es a dir: Mare. De vegades busquem la veritat en lo "politicamente correcto" i no sempre es troba. La perversitat en els conceptes que defineixen les paraules, es evident. Diguem-li parella !

    ResponElimina
  8. Penso que quet bisbe no sap que es ser una familia com que ell no es casat ¿? no enten que una mare pot criar a tres fills sola i sense nesesitat de tindre marit,o estimar a les meves gossetes que son millors que moltes persones , dons perdonem senoy bisbe que vic amb pecat mortal. Que recorde els afers de "los angeles" Amen

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta