24 de setembre del 2007

L'efemèride del dia: el bombardeig de Ferreries i l'enderroc de les muralles

El 24 de setembre de 1874, castigat novament el territori pel conflicte dinàstic del segle XIX, una partida de soldats carlins va disparar contra la guàrdia del portal del cap de pont, que guardava l'accés al pont de barques des de Ferreries. Això va provocar que el governador de la ciutat, a les nou de la nit, ordenés disparar les bateries d'artilleria des del castell de la Suda. Segons explica Vergés Paulí al segon volum d'Espurnes de la llar, van arribar a tirar-se 54 canonades contra els ravals, les actuals Ferreries (ravals de la Creu i de Sant Vicent) i Jesús. Uns bombardejos que van repetir-se el 6 d'octubre, i que al raval de Jesús van acabar amb la vida d'un jove que es deia Blanch, a més de ferir-ne a cinc més.
El mateix dia 24 de setembre, però del 1882, queda enderrocada la casella que va construir-se durant l'última carlinada al paiol de la Rivera per al servei de la milícia nacional, i que en aquell moment era utilitzada pel cos de carabiners. En aquell mes de setembre del 1882, Tortosa estava molt atrafegada amb la demolició de les muralles (autoritzada pel ministeri de la Guerra per fer passar el túnel del canal de l'Esquera de l'Ebre). Així, es desfà l'últim portal del Rastre i també comença l'enderroc del baluard de Sant Pere, on es troben algunes bales de pedra que són regalades al Museu de Tarragona (recordeu les bales de pedra que van aparèixer fa uns mesos en un solar en obres de Ferreries? Algú va pensar en guardar-les? Al segle XXI no, però al segle XIX, sí... ) L'Ajuntament també va acordar l'enderrocament del revellí del pont de barques i l'obertura d'un carrer de 20 metres d'amplada a Ferreries. Als voltants del revellí es formava una escena molt tortosina, ja que allà hi paraven les tartanes que feien viatges a Jesús o Roquetes, sentint-se la contínua cridadissa de "A Jesús!" o "Qui ve a Roquetes?"
També el 24 de setembre, però de l'any 1950, s'estrena al cinema Fèmina de Tortosa la pel·lícula musical Las zapatillas rojas, que arriba a la nostra ciutat amb dos anys de retard, ja que la mítica cinta de Michael Powell i Emeric Pressburger va ser realitzada l'any 1948. Podeu veure el tràiler oficial de la pel·lícula clicant aquí mateix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta