17 d’octubre del 2007

L'efemèride: apareix 'El Museo Dertosense', altres notícies periodístiques i els pous de neu

El 17 d'octubre del 1869 apareix el periòdic literari El Museo Dertosense, fundat i dirigit pel cronista Federico Pastor Lluís, en col·laboració amb Daniel Fernández, Josep Vérgez, Teodoro de Mena i Salvador Mª de Fábregues, tots fills de Tortosa.
El 17 d'octubre de 1891 també va produir-se una altra notícia periodística, ja que va morir el periodista Nicolás Bosch, conegut familiarment pel nom de Colàs. Com recorda Vergés Paulí al segon volum d'Espurnes de la llar, Colàs Bosch havia estat fundador d'El Dertosense, Correo del Ebro, La Opinión del País i la Crónica Local, i últimament havia estat director de La Verdad. Aquell mateix any, però al desembre, moria en una manicomi un altre periodista local, Josep Mompou i Duart.
D'altra banda, el 17 d'octubre de 1886 l'Ajuntament de Tortosa va traure a subhasta per última vegada els pous de la neu del Port, que va quedar deserta perquè no va haver-hi cap oferta per fer-se'n càrrec. A més, el mateix dia van començar les obres del mercat públic de Tortosa, que van representar la desaparició de l'antic passeig de Ribera (a la fotografia, en un dibuix de L Llop reproduït al llibre Dellà lo pont de barques, de Ramon Miravall). Com recordareu d'altres efemèrides, les obres del mercat s'havien adjudicat el 25 de setembre del 1884 a la societat de crèdit Banco de Tortosa. El mercat va ser inaugurat l'1 de setembre del 1887.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta