26 d’octubre del 2007

L'efemèride: cine infantil al Fèmina, el bisbe Salinas i el transvasament

El 26 d'octubre de 1944 el cine Fèmina de Tortosa va inaugurar les sessions infantils de cinema dels dijous a la tarda. El Fèmina era un dels quatre cinemes que funcionaven a Tortosa durant la postguerra, a més del Goya, el Coliseum i el Niza, a més del Frontón, que esporàdicament es convertia en sala de projeccions. Com ens explica Francisco J. Renau al llibre Rapsòdia en gris, altres llocs en què es projectaven pel·lícules eren lo Patronat, el Centre del Comerç o el col·legi dels Hermanos. Més tard, Tortosa també va tenir el cinema del Montepío, amb qui el Fèmina va compartir els seus últims anys. Però el Fèmina va ser la última gran sala de l'època daurada del cinema a Tortosa. L'edifici del cinema Fèmina, al carrer Teodor González, va ser projectat per l'arquitecte José María Franquet Martínez entre els anys 1942 i 1944, per encàrrec de Joaquín Fabra. El Fèmina va inaugurar-se a finals del 'any 1943, però no he pogut trobar la data exacta. Podria ser que s'inaugurés amb la pel·lícula El escándalo, un dels èxits del cinema franquista, el dia de Sant Esteve del 1943.
D'altra banda, el 26 d'octubre del 1997 va prendre possessió del seu càrrec l'alctual bisbe de Tortosa, Xavier Salinas. Abans, Salinas havia estat bisbe d'Eivissa des del 1992, i el papa Joan Pau II l'havia nomenat bisbe de Tortosa el dia 5 de setembre del 1997, en substitució del bisbe Lluís Martínez i Sistach, que al febrer del mateix any havia estat nomenat arquebisbe de Tarragona. Actualment, el bisbe Salinas també és administrador apostòlic de la diòcesi de Lleida, des del març del 2007.
També el 26 d'octubre, però del 2003, es feia una de les últimes manifestacions de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) a Tortosa. Unes 1.500 persones, segons fonts policials, uns 5.000 segons els organitzadors, van manifestar-se a Tortosa aquell diumenge en contra del Plan Hidrológico Nacional (PHN), sota la pluja i amb el lema Lo riu és vida. Mai més transvasaments. La marxa va sortir de la plaça de l'Estadi i va acabar davant de l'Ajuntament. La manifestació va tancar tres dies d'activitats contra el transvasament, que van celebrar-se en 32 pobles del territori. De fet, el dia anterior, una delegació de la PDE va marxar a Brussel·les per impedir que la Unió Europea financés el PHN.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta