9 d’octubre del 2007

L'efemèride: el primer matrimoni civil, El Pueblo en blanc i els soldats romans

El 9 d'octubre de 1870 se celebrava a Tortosa el primer matrimoni civil, segons explica Vergés Paulí al segon volum d'Espurnes de la llar. Al gener s'havien celebrat eleccions municipals per sufragi universal, i a Tortosa havia triomfat el Partit Republicà. Els serenos havien de dir tres vegades "Viva la soberanía nacional!", i la ciutat vivia una forta onada anticlerical, fins al punt que l'alcalde de Tortosa, Joaquín Aragonés, havia prohibit els combregars (portar els viàtics en seguici als malalts) i que els capellans anessin als enterraments. Segons sembla, aquell any només es van veure bisbes i capellans (de pega) a l'Enterrament de la Sardina.
D'altra banda, el 9 d'octubre del 1934, amb l'estat de guerra i la censura establerta després de la revolució minera d'Astúries i de la proclamació de l'Estat Català que havia fet Lluís Companys tres dies abans, el diari tortosí El Pueblo va sortir ple d'espais en blanc. Ho explica Josep Subirats Piñana al seu article del llibre del centenari del Centre del Comerç, recordant que va entrar de redactor a El Pueblo amb només 14 anys. En aquella època, a més del republicà El Pueblo, a Tortosa també es publicaven El Correo de Tortosa (tradicionalista, de Bau), el diari Ara (de la Lliga) i El Heraldo de Tortosa (independent, però de tendència dretana).
També el 9 d'octubre, però del 1951, els tortosins es van veure sorpresos per una guarnició de soldats romans que desfilaven pels carrers de la ciutat. Segons recorda Francisco J. Renau al llibre Rapsòdia en gris, eren els músics del Circo Romano, que anaven vestits d'armats. També el 9 d'octubre, però del 1949, al cinema Coliseum de Tortosa s'estrenava La calle sin nombre, una pel·lícula de l'any anterior protagonitzada per Richard Widmark. La distribuidora Fox va editar-la en DVD al febrer de l'any passat, dintre de la col·lecció Fox Classics, al costat d'altres títols com Laura o La pasión de los fuertes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta