21 d’octubre del 2007

Móra d'Ebre marcarà les riuades a la plaça de Baix i Flix prepara més actes per celebrar també l'Any de la Freixa

L'associació morenca La Riuada farà una exposició i una revista monogràfica

El centenari de la riuada del 1907 no ha passat desapercebut a Móra d'Ebre i Flix, dues de les poblacions més afectades. A Flix s'ha organitzat per avui una baixada en piragua pel meandre, però també més actes que durant tot un any serviran per recordar la plantada de la Freixa, un veritable símbol del poble. De fet, la freixa de Flix va plantar-se l'any següent de la catàstrofe natural per indicar fins on havia arribat l'aigua. A Móra d'Ebre també marcaran el nivell de les riuades, a les escales de la plaça de Baix.

El responsable de l'arxiu municipal de Flix, Josep Antoni Collazos, va explicar que els actes del centenari de la riuada i de la plantada de la Freixa començaran avui, amb una piraguada pel meandre. A més, el centre d'interpretació Ca Don Ventura també serà l'escenari, demà al vespre, d'una conferència del director de l'Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l'Ebre, Albert Curto. D'altra banda, Collazos va detallar que la setmana que ve també es posarà una placa commemorativa a la plaça de l'Església, espai que va quedar inundat per la crescuda de l'Ebre. «El 1908, al mateix lloc fins on van arribar les aigües, va plantar-se la freixa que encara es conserva a la plaça, i que és un dels símbols de Flix», va afegir-hi. Collazos va destacar que durant els pròxims mesos també aniran organitzant-se altres actes sobre el centenari de la riuada i també per celebrar l'Any de la Freixa. Segons els historiadors locals Josep Sánchez Cervelló i Francesc Visa, a Flix va haver-hi 107 famílies afectades per la riuada, i el terratinent Lluís Castellví va presidir una junta local d'auxili als damnificats. L'Ebre va assolir els sis metres d'altura, i de fet encara es conserva un senyal en una masia del pla d'Ini, a uns 300 metres del riu, que recorda les riuades del 1907 i del 1937.
Per la seua banda, la regidora de Turisme de Móra d'Ebre, Elisenda Jardí, va avançar que l'acte més destacat del centenari serà la instal·lació de diferents plaques que marcaran el nivell de les riuades a les escales de la plaça de Baix. Segons Jardí, les plaques indicaran la riuada del 1907, però també la resta de riuades documentades, i també s'instal·larà un plafó informatiu amb un text d'Artur Cot, en què el cronista local explicava que antigament Móra d'Ebre mesurava les avingudes del riu a les escales de la parròquia. La regidora va afegir-hi que la col·locació de les plaques, que també té una finalitat turística, s'ha vinculat a una exposició que està preparant l'associació cultural La Riuada. De fet, l'entitat també ha previst l'edició d'un número especial de la revista La Riuada, que estarà dedicada a la inundació del 1907. Jardí va dir que la inauguració de les plaques a les escales de la plaça de Baix es farà el 2 de novembre.

El Punt (21-Octubre-2007)

Foto: Ajuntament de Flix

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta