23 d’octubre del 2007

Primerers multes pels insults als blocs

El diari El País publica avui un interessant reportatge a doble pàgina sobre les primeres sentències judicials que prentenen acabar amb la impunitat a la xarxa d'internet. Diferents jutges anglesos han demanat als administradors de webs i als autors de blocs que ajudin a identificar els responsables de comentaris ofensius. En canvi, a l'Estat espanyol les denúncies se centren majoritàriament cap a les pàgines web o els blocaires, en lloc de cap als participants als fórums d'opinió. El cas més recent és la multa de 6.000 euros que ha de pagar l'administrador del bloc Alasbarricadas.org pels comentaris anònims dels usuaris contra el cantant Ramoncín. De fet, el cantant fins i tot va contractar un detectiu per saber qui era el propietari del web, que ja ha recaptat uns 5.700 euros de donacions d'altres internatures per poder afrontar el pagament de la multa. Al marge del poc cibercivisme d'alguns lectors de blocs, el problema és que a l'Estat els jutges estan aplicant la legislació penal d'intromissió a l'honor o de propietat intel·letual, mentre que els responsables de les pàgines web reclamen que s'apliqui la Llei de Serveis de la Societat de la Informació. Aquesta llei recull una directiva europea que assenyala que els propietaris de les pàgines web no són els responsables dels comentaris, i menys encara si retiren les opinions ofensives quan tenen coneixement de comentaris il·lícits. A més, la directiva deixa clar que els responsables no estan obligats a supervisar els continguts, és a dir, que no és necessari establir una figura de moderador.

2 comentaris:

  1. Interessant lo dels jutges, llàstima que siguin anglesos. Si a tots els blocaires ens ha de passar com a la gent de alasbarricadas.org, anem apanyats. De tota manera la sentencia l’han recorregut, esperem que la justicia espanyola utilitzi el sentit comú i els hi retiri la condemna. De lo contrari ens passarà allò que diuent de “damunt de p... apallissada”, en el sentit de que els propietaris de blocs, damunt de patir els comentaristes incivics haurem de pagar la multa. No et dic res si se’ls acudeix visitar el meu bloc ...

    ResponElimina
  2. Està clar que hi ha qui es passa!
    A veure si així s'acaba d'una vegada.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta