3 de novembre del 2007

La creació de 200 polígons d'actuació frena el creixement residencial de Tortosa

El pla d'ordenació obliga alguns propietaris a posar-se d'acord amb els veïns per poder construir al sòl urbà nou

El nou pla d'ordenació urbana municipal (POUM) de Tortosa representa un increment important del sòl urbanitzable, i la previsió és que veïns i promotores puguin construir uns 13.000 habitatges nous. Tot i això, el creixement de més de 300 hectàrees de sòl residencial té alguns clarobscurs, i l'Ajuntament haurà d'informar millor els propietaris afectats, ja que la versió final del POUM no recull una sèrie d'expectatives que s'havien generat durant la tramitació. Així, la Generalitat ha retallat notablement la superfície urbanitzable en nuclis disseminats com ara el Canalet i la Simpàtica, però també als pobles de Jesús, Vinallop i els Reguers. A més, també s'han creat uns 200 polígons d'actuació, cosa que obligarà els veïns a posar-se d'acord abans de construir.

Una de les principals diferències entre les primeres versions del POUM i el text refós que ara ha entrat en vigor és la desclassificació de sòl, que primer s'havia considerat com a sòl urbà nou i ara ja no ho és. La regidora d'Urbanisme, Meritxell Roigé, va detallar que la retallada ha afectat sobretot els pobles del municipi, com ara els Reguers i Vinallop, però també la zona del Canalet i altres partides de Jesús. A més, la versió final del POUM també ha deixat en suspens els quatre plans parcials més importants, que no entraran en vigor fins que l'Ajuntament rebi el pla d'inundabilitat que haurà de redactar l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Però tot i això, ara el que més preocupa el govern de Tortosa és el conflicte social que podria generar l'ordenació de bona part del sòl urbà nou a partir de polígons d'actuació.
«Hi ha molta gent que pensa que ara podrà construir a les seues parcel·les», va explicar Roigé, que va lamentar que durant la tramitació del POUM es generessin una sèrie d'expectatives que finalment no s'han pogut complir. «Aquests propietaris que han quedat afectats pels polígons d'actuació no saben que abans de construir hauran de posar-se d'acord amb els seus veïns, per urbanitzar els vials nous i instal·lar els diferents serveis», va advertir la regidora. Roigé va afegir-hi que serà «molt complicat» desenvolupar els polígons d'actuació amb aquesta ordenació del sòl urbà nou a les zones residencials. Segons càlculs de l'Ajuntament, els polígons d'actuació que estableix el POUM són «una mica més de 200», i Roigé va confirmar que ja han detectat una certa desinformació entre els propietaris i també per part de les associacions de veïns. «Per això voldríem informar al màxim els veïns, i ja hem previst fer reunions amb les associacions de veïns dels pobles del municipi i també de les zones residencials, com ara Sant Josep i la Simpàtica», va dir Roigé. De fet, els nous polígons d'actuació afecten grans taques de sòl en zones més allunyades del nucli urbà com és el cas de Torre Gassià i el camí de Potra de Pino, però també en altres sectors més consolidats com la Simpàtica i el Canalet. Així, Roigé va explicar que ja s'han produït les primeres visites de propietaris indignats als serveis d'Urbanisme. Alguns es pensaven que el POUM els requalificaria els terrenys rústics en sòl urbà nou, però ara es troben que no és així o que formen part d'aquests polígons d'actuació amb els seus veïns.

El Punt (3-Novembre-2007)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta