21 de novembre del 2007

La Generalitat farà una planta de compostatge però Tivissa rebrà residus de fora de l'Ebre

L'alcalde de Móra la Nova denuncia que el nou conveni està fet «amb mala fe»

El Consorci de Gestió de Residus de la Ribera d'Ebre, la Terra Alta i el Priorat va aprovar la setmana passada un nou acord amb l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) i l'empresa que gestiona el macroabocador de Tivissa, amb l'objectiu de fomentar la recollida selectiva de residus. El conveni implica la construcció d'una planta de compostatge de la fracció orgànica, però també l'arribada provisional dels residus sòlids urbans que generin el Tarragonès, l'Alt i el Baix Camp i el Baix Penedès.

El nou conveni signat entre el consorci intercomarcal, la Generalitat i l'empresa Gestió i Recuperació de Terrenys també modificarà les condicions d'explotació del macroabocador privat de Tivissa. Les instal·lacions van entrar en funcionament l'octubre del 2004, i inicialment només havien de rebre els residus sòlids urbans de la Terra Alta, el Priorat, la Ribera d'Ebre i alguns municipis del Baix Ebre, així com alguns residus industrials del Camp de Tarragona. Cada any podien entrar-hi 100.000 tones de residus, amb una capacitat total de 3,2 milions de tones de brossa. El protocol signat fa tres anys limitava l'entrada de brossa i també territorialitzava la seua procedència, per la pressió de l'antiga plataforma de la Ribera d'Ebre i també per les amenaces de dimissió que havien fet els dirigents del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre. Segons el nou conveni, ara el macroabocador de Tivissa podrà rebre també els residus del Tarragonès, de l'Alt i el Baix Camp, i del Baix Penedès, «de forma puntual i mentre no estigui en marxa la planta mecànica i biològica de tractament de Botarell». En aquest sentit, la previsió de l'Agència de Residus és que les instal·lacions de Botarell estiguin en marxa a finals del 2009.
L'ARC també s'ha compromès a finançar el pla d'acció per a la gestió dels residus als municipis consorciats, amb la construcció d'una planta de compostatge de la fracció orgànica (en un lloc encara per determinar) i d'una planta mecànica i biològica de tractament de la fracció resta. En aquest context, l'alcalde de Móra la Nova, Joan Manel Sabanza (CiU), va denunciar ahir el fons i les formes del nou conveni, «fet amb nocturnitat i mala fe». Així, Sabanza va recordar que hi ha nou ajuntaments de la Terra Alta i un de la Ribera d'Ebre, Móra la Nova, que han quedat fora de l'acord amb la Generalitat, ja que fa dos anys van abandonar el consorci intercomarcal. A més, va recordar que l'accés al macroabocador de Tivissa es fa a través del camí dels Magrells, al terme de Móra la Nova, però va advertir que només l'empresa que fa la recollida per als municipis consorciats rebrà més compensacions pel nou acord, a canvi de millorar la recollida selectiva. Sabanza es va preguntar «per quins motius la Generalitat només impulsa el reciclatge en una part del territori, quan aquestes polítiques han de ser integrals per ser efectives». Finalment, l'alcalde va instar la directora de l'ARC, Genoveva Català, a promoure la signatura d'un nou conveni, amb les mateixes condicions «per als deu municipis que han quedat marginats en tot aquest despropòsit, per poder fer també accions de reciclatge».

El Punt (21-Novembre-2007)

3 comentaris:

  1. O sigue que la Generalidad violara directament, a lo ample, sense consultar ningú l'acords que es va establir per la construcció del MACROABOCADOR. I clar, com sempre ha sigut la seua intenció, ara que les plataformes no criden tant a tornar-hi.
    CiU ha posat una enquesta a les seves pàgines i pregunta:
    Estas a favor de l'ampliació del Macro abocador de Tivissa que pasarà de 100.000tn/any a 240.000 tn/any i que admetrà residus de fora, a canvi de tres anualitats de 180.000€ més l'ajut econòmic que li pertoqui al Consell Comarcal, tal i com contempla el nou conveni de gestió d'aquesta instal.lació?
    Jo crec que podríem tots dir que es fotiguen la seua merda a casa seua!
    Vaja, jo ho faré!

    ResponElimina
  2. Ara ja no se diu macroabocador, ara es abocador, ara ja no és ciu, ara és psoe-erc, ara ja no és campos ara és solé arnal i cia, estem farts a móra la nova de tota aquesta politica nefasta.

    ResponElimina
  3. A Móra la Nova qui va facilitar l' autovia del macroabocador i qui el va defensar a ultrança tothom sabem qui és.La seva política continua sent nefasta per al nostre poble.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta