9 de novembre del 2007

L'efemèride: el primer periòdic tortosí i el Centre Obrer, la primera entitat sindical

El 9 de novembre de 1845 va aparèixer el primer periòdic tortosí, titulat El Ebro. El periòdic estava dirigit pel també escriptor Josep Maria Pauli. El Ebro era un setmanari dedicat a la literatura, la història, el teatre, el comerç i la indústira. Com va escriure Francesc Mestre i Noé, la seua aparició va provocar una curiosa ansietat, ja que a Tortosa no hi havia cap periòdic i els fets i solemnitats se donaven a conèixer tard, per mig de romanços, al·leluies o rifes de sants, com les que hi havia sobre el general Cabrera, el rector de Vallfogona, les riuades, la febre groga del 1821 o la visita a Tortosa del rei Ferran VII. Finalment, El Ebro va aparèixer el 9 de novembre de 1845, imprès a la Tipografia de la vídua de Puigrubí, al carrer de Sant Roc ("ben imprès a dues columnes en quatre planes de 30 per 21 centímetres"). El preu de subscripció era de 8 rals dintre de la ciutat, i de 13 rals fora del trimestre. La redacció estava al domicili de Josep Maria Pauli, al número 1 de la plaça de la Catedral, i estava formada pel mateix Pauli (el Novel), Sinessi Sabater, Joan de Suelves, Antoni de Suelves i Àngel Lluís. Entre els col·laborador hi figurava una dona, la poetessa Clara Rocamora. El Ebro només va tenir 48 números, ja que va deixar d'editar-se el primer de novembre de 1846, tot i que la Història de Tortosa per fascicles, que havien iniciat Pauli i Sabater, va continuar repartint-se entre els subscriptors. Tot i així, aquesta Història de Tortosa va quedar inacabada per la sobtada mort de Pauli, l'any 1851.
El mateix dia, segons Vergés Paulí, es construeix un passeig a Remolins, darrera de l'església de Sant Jaume, per iniciativa del general governador, Miquel Mir.
El 9 de novembre del 1901 s'inaugura el Centre Obrer, amb 200 socis, que va instal·lar-se a la casa número 22 del carrer de Mercaders, a l'anomenada Casa Painous. El primer president del Centro Obré va ser Joan Pauli Canalda. En realitat, el seu nom correcte és Centro Obrero de Corporaciones, constituït el 6 d'octubre anterior en un acte al Teatre Principal. Segons Josep Bayerri, es pot considerar la primera entitat sindical de la ciutat. Després d'estar un temps al carrer Mercaders va instal·lar-se al número 24 del carrer Montcada, al mateix edifici que el Centre Republicà. L'any següent, el 1902, va organitzar, per primer cop, la celebració de l'1 de Maig.

Foto: plaça de l'Àngel a principi del segle XX

1 comentari:

  1. Gustau,
    Un poema de la Clara de Rocamora de Rodríguez, publicat en elprimer número de El Ebro, és molt interessant per als periodistes: A los redactores de El Ebro: Muy conmovida, gozosa,/ entusiasmada celebro/ a los de la empresa honrosa/ que hacenlucir a Tortosa/ en las páginas de El Ebro./ que aunque no soy heroina/ y pulso el plectro sin arte,/ soy en todo tortosina/ y creed que me amohina/ quien en su bien no hace parte.
    bon cap se setmana,
    emigdi

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta