9 de novembre del 2007

Els embassaments de l'Ebre provoquen una riuada per netejar l'excés de vegetació

El sistema d'embassaments de Mequinensa, Riba-roja d'Ebre i Flix van començar ahir al matí una operació de desembassament controlat, en el marc del protocol fixat amb la companyia Endesa per netejar l'excés d'algues i altres plantes aquàtiques al tram final de l'Ebre. La previsió de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), que va autoritzar l'operació, era que el desembassament es produís entre les nou del matí i les onze de la nit, i que el riu assolís un cabal màxim de 1.350 metres cúbics per segon. Segons la CHE, les avingudes controlades es fan a la primavera i a la tardor, per evitar provocar afectacions aigües avall. De fet, els efectes de la crescuda de cabals han de notar-se sobretot al meandre de Flix, a Ascó i a Vinebre, ja que la laminació natural farà disminuir les afectacions de la riuada a partir de Móra d'Ebre. Així, a les sis de la tarda l'aforament del riu a Ascó ja era de 1.034 metres cúbics per segon, mentre que a Tortosa encara no se superaven els 133 metres cúbics per segon. Mentrestant, el pantà de Mequinensa quedava al 40% de la seua capacitat; el pantà de Riba-roja d'Ebre, a poc més d'un 87%, però l'embassament de Flix funcionava a més d'un 101,4 %.
Curiosament, ahir es complien 25 anys d'una de les últimes grans riuades a l'Ebre, que va assolir els 3.570 metres cúbics per segon. En el cas de Tortosa, la crescuda del 1982 no va tenir grans conseqüències, tot i que l'Ebre va sobreeixir en alguns punts de la ciutat. Els problemes més greus es van viure aigües amunt, però sobretot en afluents de l'Ebre com ara el riu Segre, que el dia anterior s'havia desbordat a Lleida. A Flix, el riu va afonar un dels llaguts del pas de barca, però va ser a Ascó on sí que es va perdre l'antic pas de barca.



El Punt (9-Novembre-2007)
Foto: L'últim desembassament preventiu de l'Ebre, a l'abril

1 comentari:

  1. Ara es quan venen els de la televisio valenciana i filmen que hi ha aigua per donar i vendre i que la estem llençant.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta