1 de novembre del 2007

L'efemèride: Tots Sants amb història i l'embrió d'Expoebre

L'1 de novembre de 1928 van aparèixer les primeres neus de l'hivern als pics del port de Caro, segons va recollir el periòdic El Pueblo, que també informava que amb motiu de la festivitat de Tots Sants el cementiris de Tortosa havien estat molt visitats. La fotografia que il·lustra aquesta entrada és del fons de Josep Salvany i mostra com era el cementiri de Sant Llàtzer l'any 1914. Dos dels difunts més recents d'aquells dies de 1928 a Tortosa eren l'industrial Jaume Audí Buera, que havia mort de sobte, i també un veí de Roquetes que va travessar el pas a nivell de Vinallop amb el seu carro, amb la mala sort que un operari de la companyia dels Ferrocarrils del Nord no havia posat la cadena.
L'1 de novembre de 1930, el polític Estanislau Durán Reynals va celebrar una conferència a l'Ateneu tortosí, amb el títol Tortosa i Catalunya. La xerrada de Durán Reynals, que havia estat regidor d'Acció Catalana a l'Ajuntament de Barcelona, va despertar molt d'interès en la societat tortosina de l'època, ja que tenia fama de bon orador i la premsa local feia mesos que debatia la catalanitat de Tortosa.
D'altra banda, l'1 de novembre de 1917, al teatre del balneari del Porcar es va interpretar, com era tradició a tota Espanya, l'obra Don Juan Tenorio, de José Zorrilla. La butaca costava una pesseta, mentre que un seient a general valia 35 cèntims. Aquells dies, segons El Pueblo, les escoles públiques de Móra d'Ebre estaven tancades per una epidèmia d'escarlatina.
L'1 de novembre de 1873, les forces del coronel carlí Vallès (comandant general del Maetrat, tenia uns 2.000 homes i 100 cavalls) passen per Jesús i Roquetes. Segons Vergés Paulí, l'1 de nobrembre de 1895 va morir l'arquebisbe de Sevilla, Benito Sanz i Forés, que havia estat canonge de la catedral de Tortosa, i l'encarregat de confessar el general Ortega la vespra del seu afusellament a la ciutat.
L'1 de novembre de 1910 s'inaugura de nou el Museu de Tortosa, després de les obres d'adequació realitzades a l'església de l'antic convent de Sant Domènec, segons va escriure Joan Abril al llibre Un capítol de la meva actuació a Tortosa.
L'1 de novembre de 1945 Tortosa va celebrar la primera Feria del Ganado, considerada l'embrió de la futura Expoebre. Segons recorda Francisco J. Renau al llibre Rapsòdia en gris, l'1 de novembre de 1953 també va fer-se la fira de ramaderia, i a Tortosa va actuar el ballet clàssic de Marianela de Montijo. L'any següent, també per Tots Sants, el cinema Coliseum va estrenar la pel·lícula Ivanhoe.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta