31 d’octubre del 2007

El català de l'Ebre, amb la revista Descobrir Catalunya

El número de novembre de la revista de viatges Descobrir Catalunya, que ja podeu trobar als quioscos, ofereix aquest mes un DVD de la col·lecció Caçadors de paraules, en què s'inclou el programa dedicat al català que parlem a l'Ebre. Ja em vaig comprar aquesta revista el mes passat, ja que el periodista i blocaire Oriol Gracià, que treballa al Descobrir Catalunya des de fa uns mesos, ens va anunciar la publicació d'un esplèndid reportatge de l'ampostí Santi Valldepérez sobre la sega de l'arròs al Delta. Per casualitat, em vaig trobar amb el primer número d'aquesta col·lecció de DVD del programa de TV3. Aquest mes, com deia, el DVD inclou el Caçadors de paraules titulat El català de l'Ebre. Quan TV3 va emetre aquest programa em vaig quedar amb les ganes de mirar-lo, i ara l'he pogut recuperar gràcies a aquesta edició en DVD de la col·lecció. El programa, conduït per Roger de Gràcia, fa un recorregut des de Mequinensa fins al Delta, explorant també la manera de parlar i el lèxic propi de les terres banyades pel riu, i entrevistant gent com el dialectòleg Pere Navarro, un grup de gent a Ascó, un dels últims llaguters de Miravet, o l'activista cultural Artur Gaya, més conegut pel seu paper a Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries.

Per saber més:
-Vaig a fer un riu (bloc de Roger de Gràcia)

1 comentari:

  1. Natros, parlem un català dolç, antic, ric i utilitzat tant pels d'aquí de tota la vida, com pels molts nouvinguts que venen de fora. Lo tortosí-català és un dialecte que s'ha de conservar i ensenyar a les generacions venideres per a que no es pergue dins d'una standarització-globalització imposada a les escoles per les grans empreses editorials.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta