11 de novembre del 2007

Tortosa impulsa la reurbanització i el sanejament de la plaça del Rastre

L'Ajuntament destinarà uns 500.000 euros al projecte, inclòs en el programa de noves places del Pincat

L'Ajuntament de Tortosa ha tret a concurs la redacció del projecte bàsic i executiu, així com l'estudi bàsic de seguretat i salut, de la urbanització de la plaça de Mossèn Sol, al barri del Rastre. La regidora d'Urbanisme, Meritxell Roigé, va recordar que la reforma total de la plaça del Rastre està prevista en el pla integral del nucli històric (Pincat), i que esperen executar les obres al llarg del 2008. Tot i així, Roigé va precisar que el projecte tècnic haurà de determinar el tipus de reformes que s'hi faran, ja que es mantindran les places d'aparcament i ja no caldrà preveure la instal·lació del campus de la URV a l'antic col·legi Sant Josep.

La renovació de la plaça del Rastre està inclòs en el programa d'actuacions de noves places, que té com a objectiu la millora integral de totes les places incloses en l'àrea delimitada d'actuació del Pincat. A més de la millora de la plaça de Mossèn Sol, els diners de la llei de barris també serviran per obrir o millorar les places del Garrofer, de la Catedral, nova de Sant Tomàs (Santa Clara), de Sant Joan, de l'Olivera, de Montserrat, del Castell i dels Estudis, així com els parcs del Calvari, del Castell i del Rastre. Tot i així, la regidora d'Urbanisme va advertir que serà el projecte tècnic qui determini les obres que finalment s'hi faran, ja que la memòria del Pincat preveia una nova plaça del Rastre, però vinculada a la instal·lació del campus universitari al complex dels Josepets. La redacció del projecte té un pressupost de 40.000 euros.
De fet, el Pincat projectava una nova plaça del Rastre sense les actuals places d'aparcament, amb un espai públic més racional i preparat per fer-hi grans esdeveniments i celebracions, gràcies als seus 2.076 metres quadrats de superfície. De la mateixa manera, l'Ajuntament també té previst modificar els criteris del nou parc del Rastre, que es farà al peu de la muralla, entre l'antic col·legi Sant Josep i l'edifici del Casal Tortosí. Siga com siga, la renovació de la plaça del Rastre serà total, ja que el Pincat preveu destinar-hi més de 468.000 euros per fer-hi excavacions arqueològiques, millorar-hi el paviment, plantar-hi nous arbres, renovar-hi l'enllumenat públic, col·locar-hi o reposar-hi el mobiliari urbà, i substituir-hi les xarxes d'aigua potable, clavegueres, electricitat, gas i telecomunicacions.

> Un eixample projectat el 1864

El projecte de reforma integral de la plaça del Rastre hauria d'incloure la millora de l'enllumenat amb una il·luminació homogènia, la instal·lació d'una xarxa d'hidrants per millorar la seguretat antiincendis, i també el soterrament de contenidors. A més, en la memòria del Pincat també es recomana la renovació de la xarxa d'abastament d'aigua potable, ja que a la zona hi ha unes canonades de fibrociment, que caldria substituir per unes altres de polietilè, que s'ajusten a les recomanacions sanitàries. En aquest sentit, l'actuació hauria d'ampliar-se als carrers Providència, Topete, Consol, Callao, Méndez Núñez i Ros de Medrano, que formen l'antic eixample del Rastre, projectat l'any 1864. D'altra banda, a més de la millora de la plaça de Mossèn Sol, la regidora d'Urbanisme va recordar que l'Ajuntament també ha enllestit els projectes per reformar els carrers Gil de Frederic, del Carme, Censal Sacosta i Mercaders, i que també preveu intervenir en els voltants de la catedral.

El Punt (11-Novembre-2007)

Foto: Juanpe Rodríguez (El Punt)

7 comentaris:

  1. ja era hora!!!
    per cert al camí de pujada al cementiri el podrien asfaltar, ja li toca!

    ResponElimina
  2. El pincat era i és un projecte a 4 anys vista, i estem en el segon any d'ejecució, ja que el projecte va obtenir el vist i plau de la Generalitat, que es qui aporta la meitat del projecte, al juny del 2005, per tant l'ejecucio del PINCAT sera entre els anys 2006 i 2009 ambdos inclosos.
    Això si les medalles per a la Roigé, que pel que sembla es l'única regidora que hi ha al govern de Bel, els altres "ni pintan ni cortan".

    ResponElimina
  3. Escolta Gustavo no ho entenc. Al final fan aquell edifici nou tan horrible o fan un parc al voltant de la muralla del Rastre? O tots dos?

    ResponElimina
  4. I al final parlant d'urbanisme que passa. Estem a 12 de novembre. L'ajuntament ha presentat recurs contra la sentència d'anul·lació de les expropiacions de les cases de la catedral, sí o no? I el recurs està ben fet o és un nyap?

    ResponElimina
  5. "y siguen copiando..." és una vergonya el que fa aquest govern, i jo pregunto, quants de tortosins de bona fe és creuen que aquesta panda han fet alguna cosa per iniciativa propia?
    Però saben vendre fum, fum i més fum com ningú.
    Però al final s'acaba el "rebufo" i es veu la llauna de les llebres.

    ResponElimina
  6. Contestant a alguns dels "anònims":

    l'edifici "nou tan horrible" projectat al costat de la muralla del rastre, es fa tot i que s'adosa a un BCIN (no sé pas què hi pinta Cultura de la Generalitat protegint el Patrimoni)

    pel que fa a les expropiacions de les cases de davant la catedral, Bel ha anunciat que recorreran la sentència judicial. Ara, si és un nyap o no, ni idea, tot i que, personalment, no crec que hi tinguin res a guanyar perquè la sentència és ben clara: el POUM redactat al 1986 és il·legal pel que respecta a totes les actuacions al casc antic perquè no es té en compte un article de la Llei de Patrimoni de 1985 que obliga a redactar un projecte de protecció del casc antic en qualsevol ciutat que tingui un casc antic protegit.

    ResponElimina
  7. I ara la Sra. Roigé ve a penjar-se les medalles del PINCAT i de la reforma de la plaça del Rastre? Però si això ho aconseguí l'anterior govern!!! De que va este ajuntament??? Que volen, esborrar la memòria del treball fet els últims vuit anys?
    Sra. Roigé, amb tots los respectes, lo PINCAT no és èxit seu, ni ho serà mai. Pengi's les medalles que considere però no cremi tot allò que ha costat tant d'assolir. I a vore com ho gestiona tot això. Que per molt que faci, no aconseguirà mai ni acostar-se a la sensibilitat que sobre el nostre Patrimoni Històric tingué l'antic consistori. Hem passat de ser una ciutat modèlica en quant a aquest tipus de gestió dins del nostre país a una de segon ordre. No caiguem més baix, si us plau.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta