28 de desembre del 2007

El calendari de les promotores eòliques evidencia la concentració de projectes al sud

L'altre dia em va arribar un sobre gran, de part de la patronal que agrupa les empreses promotores de parcs eòlics de Catalunya, Eoliccat. De seguida vaig suposar que, com l'any passat, em feien arribar un calendari amb imatges dels diferents parcs eòlics que ja funcionen al país. Així, a la pàgina de cada mes hi ha una central eòlica diferent. No tinc mania de dir que he utilitzat el calendari d'Eoliccat del 2007, i suposo que també faré servir l'almanac del 2008. En primer lloc, perquè va bé saber en quin dia vivim, però també perquè les imatges són de fotoperiodistes dels principals diaris catalans. D'altra banda, en cada pàgina del calendari, acompanyant cada foto, hi ha una frase en favor d'aquesta energia renovable, que amplia la nostra informació i trenca alguns mites. Per exemple, que un parc eòlic no deixa residus al territori un cop desinstal·lat, o bé que l'any 2015 (un any després del 2014!) Catalunya produirà amb l'eòlica l'equivalent a l'energia necessària per abastir una població de 8 milions d'habitants (podríem ser independents i a la vegada no dependents de les energies brutes).
De fet, un molí de vent permet estalviar l'equivalent a 1.250 tones de petroli cada any, i cada dia aquest mateix aerogenerador produeix l'electricitat equivalent al consum de 125 milions de bombetes de baix consum. A més, al contrari que la majoria de fonts de generació elèctrica, els molins no consumeixen aigua i no emeten contaminants a l'atmosfera, pel que l'energia eòlica és una gran aliada contra el canvi climàtic. Ara bé, resulta que un parc eòlic amb 15 molins de vent (la central del Coll de l'Alba en té 23, als quals cal sumar els 37 molins del parc d'Ecovent, molt proper) pot abastir d'electricitat una població de gairebé 100.000 habitants. Això vol dir que els 150 aerogeneradors projectats a la Terra Alta donaran llum a prop d'un milió d'habitants (a la comarca només hi viuen unes 12.800 persones). En aquest sentit, als que estem a favor de les energies renovables se'ns fa cada vegada més difícil justificar l'estratègia de les empreses, que per alguna raó concentren al nostre territori la major part dels projectes. Perquè els parcs eòlics, tot i que estan fets amb la voluntat de generar electricitat neta, sense perdre el noble desig de guanyar diners, també alteren el medi natural i el paisatge del lloc en què s'instal·len. El mateix mapa de l'última pàgina del calendari d'Eoliccat mostra clarament en quin lloc s'han concentrat els parcs eòlics que ja estan en funcionament a Catalunya: tots a la meitat sud del país i a l'interior. Espero que el calendari del 2009 em mostri un mapa eòlic més just, des del punt de vista de l'equilibri territorial.

La notícia del dia:
-Els ecologistes reclamen a Medi Ambient que ature la central eòlica dels Pesells per raons ambientals

3 comentaris:

  1. Pel que sembla, a l'Empordà no hi fa gens de vent...

    ResponElimina
  2. Jo ja no se com dir-ho.
    Som los cagamandurries de Kakalunya.
    I de Apanya!
    I au!
    Pera, ke xupo la pirindola de les nou.
    UUUUU
    Pi...ri...n...dola....mmmmm
    jata
    I era que....?
    IaIa nanonano!
    Xrrrruppppsssss

    ResponElimina
  3. Doncs jo prefereixo això que les urbanitzacions de la Costa Brava. Per cert, ja està bé d'aquest pensament únic que impera aquí en la qüestió.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta