
Conegut a tota Espanya, havia nascut a Alfara de Carles el 23 d'abril de 1857, segons el llibre Panxampla, bandoler o fugitiu, de J.J. Rovira Climent. Després d'un crim de taverna que molt possiblement no havia comès, Joan Pujol Fontanet va fugir a la muntanya, i va viure tres anys refugiat al Port. Segons altres fonts, va fer-se bandoler després d'haver mort el pare de la jove que estimava, i que s'oposava a la seua relació. També diuen que només portava una manta, un trabuc i un punyal. Finalment, va exiliar-se a França, on va passar com a soldat carlí, i on va conèixer Victorine, amb qui va tenir un fill. Rovira Climent cita el 7 de desembre del 1882, com a data de la detenció de Panxampla en un cafè de Carcassona, per part de dos gendarmes i dos guàrdia civils. De fet, va ser per haver ferit un guàrdia, en una de les múltiples escaramusses als Ports, que Joan Pujol Fontanet va ser sotmès a un consell de guerra i executat a Tarragona uns mesos després. Al costat de la porta de Sant Antoni, un escamot d'afusellament va donar-li mort a les 8 del matí del 16 de juny de 1883, quan Panxampla només tenia 26 anys.
Com a curiositat, només apuntar que he trobat un altre Panxampla, un socialista anomenat Ramón Moran Peinado, que va sortir com a regidor de l'Ajuntament de Monòver a les eleccions del 1931.
Nota: La fotografia no és un retrat de Panxampla, sinó d'un bandoler cors contemporani.
Per saber més:
-Darrere els passos de Panxampla
-Web de llibres de Cinctorres Club
Aixó que ens conta Gustau és la versió oficial dels fets, però la verdadera història la podeu trobar a http://infern.blogspot.com/2007/08/panxampla-era-templer.html
ResponEliminaEls expedients X són molt anteriors al FBI...
He seguit la història de Panxampla a través de les narracions del capellà d'Alfara Antoni Castillo, de Joan Josep Rovira Climent i de la biografia imperfecta de Gerard Vergés. Accídia també en féu un interessantíssim relat amb les seues informacions anteriors a l'FBI. És un personatge fascinant quant al caire literari. Les històries de rebels del segle passat ens interessen pel seu apassionament. En canvi, avui dia als bandolers els diem malfactors i són criminals. Els dels segles anteriors ens omplen les fulles de la literatura. M'agradaria veure la història de Panxampla novel·lada, crec que seria molt interessant.
ResponElimina