9 de desembre del 2007

L'efemèride: detenció de Panxampla

El 9 de desembre de 1882 va ser capturat a la vila occitana de Carcassona el famós bandoler Joan Pujol Fontanet, més conegut pel malnom de Panxampla. Segons Vergés Paulí, Panxampla feia viure esparverats els masovers de les muntanyes del Port, tot i que hi havia gent que el defensava, ja que només tenia "males entranyes" per als rics i per als que el perseguien, però en canvi tenia bon cor per als pobres. A partir d'aquest mite propi de Robin Hood va fer-se una llegenda popular, semblant a les d'altres bandits ibèrics, com Joan Serallonga o Diego Corrientes.
Conegut a tota Espanya, havia nascut a Alfara de Carles el 23 d'abril de 1857, segons el llibre Panxampla, bandoler o fugitiu, de J.J. Rovira Climent. Després d'un crim de taverna que molt possiblement no havia comès, Joan Pujol Fontanet va fugir a la muntanya, i va viure tres anys refugiat al Port. Segons altres fonts, va fer-se bandoler després d'haver mort el pare de la jove que estimava, i que s'oposava a la seua relació. També diuen que només portava una manta, un trabuc i un punyal. Finalment, va exiliar-se a França, on va passar com a soldat carlí, i on va conèixer Victorine, amb qui va tenir un fill. Rovira Climent cita el 7 de desembre del 1882, com a data de la detenció de Panxampla en un cafè de Carcassona, per part de dos gendarmes i dos guàrdia civils. De fet, va ser per haver ferit un guàrdia, en una de les múltiples escaramusses als Ports, que Joan Pujol Fontanet va ser sotmès a un consell de guerra i executat a Tarragona uns mesos després. Al costat de la porta de Sant Antoni, un escamot d'afusellament va donar-li mort a les 8 del matí del 16 de juny de 1883, quan Panxampla només tenia 26 anys.
Com a curiositat, només apuntar que he trobat un altre Panxampla, un socialista anomenat Ramón Moran Peinado, que va sortir com a regidor de l'Ajuntament de Monòver a les eleccions del 1931.

Nota: La fotografia no és un retrat de Panxampla, sinó d'un bandoler cors contemporani.

Per saber més:
-Darrere els passos de Panxampla
-Web de llibres de Cinctorres Club

2 comentaris:

  1. Aixó que ens conta Gustau és la versió oficial dels fets, però la verdadera història la podeu trobar a http://infern.blogspot.com/2007/08/panxampla-era-templer.html

    Els expedients X són molt anteriors al FBI...

    ResponElimina
  2. He seguit la història de Panxampla a través de les narracions del capellà d'Alfara Antoni Castillo, de Joan Josep Rovira Climent i de la biografia imperfecta de Gerard Vergés. Accídia també en féu un interessantíssim relat amb les seues informacions anteriors a l'FBI. És un personatge fascinant quant al caire literari. Les històries de rebels del segle passat ens interessen pel seu apassionament. En canvi, avui dia als bandolers els diem malfactors i són criminals. Els dels segles anteriors ens omplen les fulles de la literatura. M'agradaria veure la història de Panxampla novel·lada, crec que seria molt interessant.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta