17 de febrer del 2008

Cal un defensor del lector dels blocs ebrencs?

Aquesta setmana vaig publicar un article al bloc, que es titulava El Minibar de Tortosa ja no serà tan mini. Era un article d'opinió en què explicava que la reforma del Minibar, al final del carrer Sant Blai, havia culminat amb l'ampliació d'aquest negoci, un dels més beneficiats per la creació de la zona de vianants. En realitat, l'escrit era una excusa per reivinidicar el tancament del carrer Sant Blai al trànsit de vehicles, ara que algunes veus tornen a reclamar que l'Ajuntament baixi els pilons en horari no comercial. Però alguns lectors es van prendre l'article al peu de la lletra i van interpretar-lo com una notícia sobre l'ampliació del Minibar, segurament perquè no vaig ser prou clar a l'hora d'escriure. De fet, el bloc La Via Augusta va replicar el meu article amb un altre de titulat MINIBAR: QUAN NO ES CONTRASTA LA NOTÍCIA... , en què assegura haver parlat amb la propietària, que li havia dit que el seu home havia estat pintant (com podeu veure a la fotografia), però que d'ampliació, "res de res". A més, el mateix propietari, als comentaris de l'entrada de La Via Augusta, afirma que "no s'ha fet cap reforma, simplement s'ha pintat el bar, la terrasa". Però el problema és que també diu que han pintat "el local nou alquilat fa tres mesos". Evidentment, no vaig triar la paraula més precisa quan vaig parlar de reformes (tot i que considero que donar una mà de pintura també implica reforma), però penso que efectivament sí que hi ha hagut una ampliació del negoci, ja que s'ha llogat un altre local al costat del Minibar original.
Tot això no ho explico amb la intenció de continuar la polèmica (crec que el tema no és d'una gravetat vital), sinó per demanar disculpes als lectors de La Marfanta, ja que l'article d'opinió i la seua posterior retirada potser els van generar una certa confusió. De fet, en un primer moment, vaig limitar-me a retirar-lo, però Ximo va dir que amb això no hi havia prou. De fet, Ximo proposa la creació d'un llibre d'estil blocaire, per resoldre qüestions com aquesta, així com la creació de la figura d'un defensor del lector de blocs, que podria fer de mitjancer entre els molts lectors del nostre territori i els blocaires membres de l'Ebresfera. Penso que és una reflexió molt encertada, i que tant el llibre d'estil blocaire com el defensor del lector de blocs ens ajudarien a millorar la nostra comunitat virtual.

22 comentaris:

  1. Crec que s’ha de fer honor a l’actual propietari del negoci que no és un altre que Josep Camacho que gràcies a la seva empenta, ganes de treballar i tracte s’ha sabut fer un nom i un lloc dintre del món de la restauració de Tortosa. Felicitar també a la seva dona Joana Subirats.

    ResponElimina
  2. Estic d'acord amb el que escriu "Lo Sapo Roig".
    L'Admirador del Sapo Roig

    ResponElimina
  3. Jo també, son petits empresaris com ell, treballadors i amb empenta el que necessita Tortosa!

    ResponElimina
  4. Si i els veïns del carrer em perdut en gasolina ( pegar tota la volta pel Super carrer Montcada i deixar el cotxe al parquing) i en seguretat!

    Felicitats senyor Camacho!

    ResponElimina
  5. Gustau, vaja estirada d'orelles a " Via Augusta" no? . Vols dir que no ens mereixem un petit comentari?
    El tema no te la mes menor importancia, pero ets tu el que ens has "informat".

    ResponElimina
  6. No es la primera que passa això en aquest blog, pero com els subjectes normalment son politics, agents del territori o empreses passen de la teva demagogia. Ara s'ha descobert lo pastel gracies a un altre blog pero aixo no passa gairebé mai.

    ResponElimina
  7. Gustau, Obviament la proposta del llibre i el defensor, no es res mes que una copia del que ja existeix a nivell de premsa, pero be, celebro que t'agradi la reflexio i la comparteixes i vos encoratjo a portar-ho a cap al nivell o escala mes util.
    A mi em quedaria la satisfaccio d'haver contribuit a l' amillorament i rigor d'aixo ( insuficienment conegut per a mi )que se'n diu el mon bloguer.
    T'imagines? ....a patir d'una noticia sense cap transcendencia.

    Nomes afegir, que si li vaig donar una certa importancia al tema, va ser no tant per haver eliminat la "noticia" com pel fet que existien uns comentaris de lectors i no ens havies fet ni cinc centims.

    ResponElimina
  8. anòmim de les 11.08: si tant disgustat estàs amb lo que fa el Gustau, perquè no obres un bloc (amb el teu nom, i dones la cara) i dones la teua versió dels fets que vulgues? ningú t'ho prohibeix...

    ResponElimina
  9. penso que com tota eina periodística sempre se poc colar algun error, fet aposta o sense voler, però el que no hem d'anar fent és anar rebatent cada paraula o notícia que aquí s'escriu, poca faena penso jo.

    si no s'ha entés l'opinió cadascú problema seu.

    corroboreu cada notícia de la tele, premsa o comentari que llegiu?

    ResponElimina
  10. L'opinio es lliure, la informacio sagrada.
    "La Marfanta és un bloc personal de caràcter informatiu"

    ResponElimina
  11. quines manies!
    lo que tenen que fer és despejar l'acera!
    I cremar el tendall tan horrible!
    Sembla una gavia per a conilless!
    i qui li pique que se rasque

    ResponElimina
  12. Sí, i netejar el carrer St. Blai y aledaños...

    ResponElimina
  13. Ànim Gustau, amb tot el que et diuen, continues sent un referent als blocs ebrencs. Davant d'aquesta gent que des de l'anonimat ho diu tot, ni cas.

    ResponElimina
  14. Això fem un geto a la Xiquina o al coll de l'Alba!!!
    Hail!

    ResponElimina
  15. L'anònim de les 3,45 té part de raó. A les normes d'ús diu que la marfanta és un bloc personal de caràcter informatiu i si no recordo malament abans també ho deia a la seva capçalera.

    Ara a la capçalera diu que és un bloc de notícies i opinions. I crec, Gustau, que ara t'ajustes més a la realitat i per tant ets més lliure per opinar a banda d'informar.

    ResponElimina
  16. Crec que la majoria que pengeu els comentaris estariu millor en un programa com salsa rosa o el tomate. No se si cal filar tant prim en les casos i que s'aixequin tantes succeptibilitats per si s'esta fent reformes o no en un lloc, ja que una cosa es no confirmar les noticies i l'altra es poder arribar a mal interpretar un fet. A més el que em sembla totalment demagògic es que es de que una persona que ha vist que es fan unes modificacions a un local les confongui amb ampliacions o obres, i d'qui extrapolar que la veracitat de les seves noticies esta en dubte. Qui escriu aquest tipus de comentaris deu ser familia de la Patiño o de la Karmele o del Mariñas. Això si que es demagogia.

    ResponElimina
  17. Estas molt posat amb els noms dels periodistes de la cosa rosa, pero no tant en el programes: Salsa Rosa i El tomate ja no els fan.

    ResponElimina
  18. A mi que no em defensi ningú si us plau..!! Ja n'estic tip de que em vulgui defensar tothom...Endavant les "H". i si hi han errors tampoc pasa res...

    ResponElimina
  19. Felicitats Gustau pel teu bloc.
    Als anònims estos que demanen tant, que donen la cara.
    I és que l'enveja és molt dolenta.

    ResponElimina
  20. Llibre d'estil per als blocs? Defensor dels lectors?

    La veritat, matar mosques a canonades mai m'ha semblat un bon sistema.

    És més, els llibres d'estil o els defensors dels lectors són superflus al món dels blocs, si no del tot contradictoris.

    ResponElimina
  21. que vol dir del tot contradictoris? que a la blogosfera tothom pot dir-la tant grossa com vulgue que mai passara res. Des de la meva ignorancia, penso que en un espai com aquest de la xarxa que podriem dir public i de tots, algun dia hi haura algun tipus de regulacio. O es que els lectors dels blocs, que els propietaris s'empenyen en insistir amb que son particulars i que, qui hi entra es perque vol, no tenen cap dret?. Que no son tambe particulars i privats els diaris i altres mitjans de comunicacio?, i be que tenen, com a minim formalment, la figura del defensor, per exemple.
    No trovo gens exagerat que, de la mateixa menera que, per exemple la marfanta, fa publiques les seves normes d'us, tambe els lectors puguen tenir les seves normes i drets de publicacio, rectificacio etc.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta