17 de febrer del 2008

La manifestació d'Amposta per la "dignitat" i les "tradicions" de l'Ebre

Els carrers d'Amposta van ser ahir l'escenari d'una manifestació convocada per 10 entitats de les Terres de l'Ebre, relacionades amb el sector primari, que van exigir el respecte als usos i les tradicions del territori, com els bous o la caça en barraca. Segons els convocats, hi havia unes 5.000 persones manifestant-se, una xifra que la policia local d'Amposta va rebaixar a un miler, tot i que algun mitjà de comunicació l'ha situat en uns 600. Tot i que tant com 1.000 com 5.000 em semblen molt pocs, la xifra és el menys important, ja que hi ha una part dels pagesos, desl caçadors i dels aficionats als correbous que se senten perseguits per les administracions. I això sempre s'ha de tenir en compte, ja que en democràcia tothom té dret a opinar, i les minories també tenen dret a manifestar-se. A més, les minories tampoc es poden subestimar, ja que de vegades només són la punta de l'iceberg d'un descontentament social molt més gran. Però un altre comentari a banda mereix el fet que a la manifestació d'ahir hi assistissin el secretari general del PP a Catalunya, Rafael Luna, i la número 3 al Congrés per Tarragona, Isabel Salas, que mai van anar a les manifestacions que van convocar-se a les Terres de l'Ebre, quan la majoria de la societat del territori sí que reclamava la mobilització de tots els sectors contra l'agressió del transvasament. Crec que el PP no els va fer ahir cap favor, adherint-se a la manifestació contra el Departament de Medi Ambient. D'altra banda, tampoc considero gens encertat que el manifest conjunt de les entitats convocants critiqués tan durament els grups ecologistes i els agents forestals. Quan algú es pensa que tothom va en contra d'ell és que té un problema...

Foto: Manel Zaera a Flickr
Més informació:
-Un miler de persones demanen a Amposta respecte a les «tradicions» de l'Ebre (El Punt)
-Fotos de la manifestació a Amposta (Manel Zaera)
-ACUDEIXEN UNES 6OO PERSONES: FRACASSA LA MANIFESTACIÓ D'AMPOSTA (La Via Augusta)
-Manifestció per la dignitat (La Plana Ràdio)

14 comentaris:

  1. Sobra dir que tothom té dret a manifestar-se i a expressar les seues queixes. La defensa de les tradicions de les Terres de l'Ebre no passa, però, per la radicalització de discurs antiecologista, amb la idea "aquests ens ho prohibeixen tot" "nosaltres tenim dret a fer el que volguem". Veure polítics del PP manifestant-se és ben simptomàtic, aquesta gent que promou l'homofòbia, el racisme i la anticatalanitat, i que normalment només es manifesten al costat dels senyors bisbes o l'extrema dreta antinacionalista (cas basc). Entenc que molts ciutadans ebrencs vulguin fer sentir la seua veu davant l'administració catalana, pel fet que des de Barcelona hi ha un gran desconeixement de les nostres tradicions. Personalment diferencio el correbous tradicional del bou capllaçat o envolat. Tinc una opinió molt diferent d'aquests actes, i els donaria un tracte evidentment diferenciat. Allò que sí que em desagrada és que en algunes poblacions del territori, alguns partits fan valer un missatge antiecològic i de nul respecte dels animals (suposadament per defensar les tradicions) per contentar un important sector ciutadà, la qual cosa els surt remptable electoralment.

    ResponElimina
  2. això sona al tortosinisme ranci de Ramon Vergés.

    ResponElimina
  3. fatxes que s'apunten a una mani ja que a d'altres no poden,, boueros amb desigs de ser "Matadors", barraqueros ilegals que demanen que la ilegalitat sigue legal ipuguen matar tots los bitxos, caçadors que li pegarien un tiro a allo que es mogue i que els hi sap mal que els denuncien si enverinen finques, pagesos dels de que caigue d'on caigue i que caigue mentrestant fan gran lo Bar, ils pescadors de la mateixa familia, etc, total, tots del PP o pitjor.
    A tots los pobles n'hi ha d'estos "ilustrats"

    ResponElimina
  4. roquet tu vas anar a la mani no?

    ResponElimina
  5. 4:18

    Estic amb contra dels Bous , de quatre potes i de dos, prohibiria la caça de " tot " , a la Manifestació , no hi vaig anar , per dos motius , perque no la compartia i perque al meu poble , hi habia funció teatral , amb dos actes , el primer va ser extraordinari , el millor que he vist mai , el segón van conseguir adormirme , sol me vaig despertar dos vegades ,quant vaig sentir la famosa frase:
    Porque no te callas!

    ResponElimina
  6. El que em fa més pena és que al davant de la manifestació hi hagués una pancarta amb el títol "per la dignitat a les Terres de l'Ebre". Aquest apropiament del concepte de Terres de l'Ebre per part de boveros, caçadors de barraca i matuteros em fa sentir vergonya de dir-me ebrenc.

    ResponElimina
  7. I mira que n'hi ha de tradicions pel mon ... el boxeo, el pressing catch, enborratxar-se i umflar-se a osties (preferit pels anglèsos), mutilar el clitoris, matar les dones si fiquen en "vergonya" a la familia, flagel·lar-se per setmana santa .....tot aquestes tenen una cosa en comu, que només es maltracta a un especie d'animal, el ser huma.
    Si, com es diu per alli, tots els cultures son iguals de respectables, pos importem un d'aquestes i deixem els altres especies en pau.

    ResponElimina
  8. Molt bé Brian , molt bé. I el delegat del govern no presidia la manifetació en defensa de la tradició dels bous, que porta vots?

    ResponElimina
  9. També un altra tradició, bastant extesa, que els politics fassin el que calgui per guanyar 4 vots, i 4 duros.

    ResponElimina
  10. http://www.libertaddigital.com/noticias/noticia_1276253715.html
    aixo es prensa i no la baratura dels que es pense SE y no son Res.

    ResponElimina
  11. Sovint, aquí i a altres llocs, se m'acusa de manca d'humilitat. Potser sí que és veritat, però jo el què crec és que és una mica per falta de comprensió de la meva manera de ser. Intentaré explicar-me perquè no soni a excusa barata.

    Hi ha molta gent que creu que per criticar una cosa, el que critica ha de ser capaç de fer-ho millor. Jo no comparteixo aquesta opinió en cap dels sentits. Per la meva manera d'entendre la vida i els rols en la societat, cadascú té unes tasques, unes obligacions i unes aptituds, però això no ens ha d'impedir valorar les dels altres, tant en sentit positiu i negatiu. Posem un exemple: la gestió de les obres de Renfe fa cagar. Ho hagués fet millor, jo? Per suposat que no. Però a mi ningú em paga per fer-ho, no ho he après enlloc, i no és la meva responsabiltat. Però això vol dir que no puc dir que fa cagar?? Jo crec que no.

    En definitiva, crec que no he acabat de transmetre el que volia, no volia pas dir que jo ho pugui fer millor ni em cregui superior a qui se senti al·ludit. Simplement dono la meva humil opinió, tant vàlida com la de qualsevol altre, i que com ja sabeu, disfrutaria tant més com més rebatuda fós en els comentaris.

    ResponElimina
  12. Encara que, amb ganes de que disfrutes, aquesta vegada no puc contribuir-hi, ja que no et puc rebatre l'opinio. L'unica cosa perque no sigue dit, seria, si sempre, sempre i exclusivament estem critican al demes i les coses que es fan, llavors si que convidriem, suposo, que alguna cosa no va be, i desgraciadament, crec que de gent aixi,com diuen a Valencia, en hi han a palaes.

    ResponElimina
  13. Hi ha gent, però, que prefereix continuar fent veure que tot va bé i que no cal arreglar res. No sé si és que es donen per vençuts i intueixen que els esforços no seran pas massa útils o bé que, simplement, no hi veuen.
    Que tens algun problema amb los sioux? No ho entenc. Passa a vegades que, abans de fer una pregunta en veu alta, l'has de respondre per tu mateix i llavors, després de valorar la resposta, formular-la. Si cal, clar.
    Ahir i avui ha plogut. Demà també hauria de fer-ho. Però no sé si això ens farà reaccionar massa.

    Lema de los jesuitas:

    Cualquier cosa que va mal puede empeorar.( parlo per tots )

    ResponElimina
  14. Mireu, jo no sóc ecologista. De fet penso que els ecologistes són hàbilment manipulats per un sector que veu amb molt bons ulls que s'acabi amb la caça en barraca que no és altre que el de la caça amb escopeta. Sabeu quants diners es mouen amb permisos, llicències, cotos, assegurances, cartutxos, escopetes, roba de "camuflatge", esmorzars de copa i puro...? I aquests en poden matar tants com vulguin! I no parlem del plom que van escampant. Però contra aquests els ecologistes ni mu.
    D'altra banda tampoc m'agraden els bous. Això de calar-los-hi foc a les banyes o portar-los lligats pels "puestos" ho trobo cruel i salvatge. Però els correbous, tot i que tampoc m'agraden, els veig com un costum, com una marca d'identitat de les nostres terres, sempre i quan no es faci patir l'animal. I arribats a aquest punt em torno a preguntar que n'opinen els ecologistes de la "Fiesta Nacional" on tots sabem com acaba la "corrida". És que només es hi ha ecologistes a les Terres de l'Ebre?

    Ni de dretes ni d'esquerres, de l'Ebre.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta