29 de febrer del 2008

El PSC i ICV veuen desproporcionada la reacció dels regants per la venda d'aigua

Sabaté i Forcadell assenyalen que les comunitats del Delta haurien preferit cedir a Barcelona les seues concessions

El possible enviament d'aigua dels pous de Tarragona, en vaixell, per abastir l'àrea metropolitana de Barcelona en cas de necessitat extrema, continua aixecant polseguera. Ahir, el president del PSC a les Terres de l'Ebre, Joan Sabaté, i el president d'ICV al territori, Jaume Forcadell, van lamentar la reacció de les comunitats de regants del Delta, que dimecres van anunciar que estudien emprendre mesures legals per evitar la venda d'aigua a Barcelona. Sabaté, que va aprofitar per carregar contra CiU, va afirmar que les comunitats de regants mai han estat contràries al transvasament, i que potser voldrien vendre les seues concessions. Forcadell també va recordar que els regants han passat per moments difícils després que la Generalitat renunciés a la interconnexió de xarxes.

«El que van dir els regants del Delta és absolutament vergonyós i lamentable», va valorar ahir el president del PSC a l'Ebre, Joan Sabaté, que va recordar que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) només està prenent les mesures per si hi ha una emergència greu a Barcelona. «És millor això que fer la interconnexió de xarxes, una obra que sí que comprometria d'una manera permanent uns cabals de l'Ebre, per al creixement d'un altre territori», va advertir. Sabaté va recordar que els socialistes sempre han defensat la possibilitat de «treure l'aigua d'on sigui, en casos d'emergència i sempre que sigui per beure». En aquest sentit, l'exalcalde de Tortosa va sentenciar que l'oposició dels regants del Delta a la mesura de l'ACA és «inadmissible», ja que les dues comunitats «sempre han mercadejat amb l'aigua». «Ara s'hi oposen perquè, en realitat, els regants haurien volgut vendre l'aigua», va lamentar Sabaté, que va dir que les comunitats del Delta «mai han estat antitransvasament».
Sabaté també va criticar la posició de l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel (CiU). «Quan la gent del territori ens manifestàvem contra el transvasament, CiU donava suport al pla hidrològic del PP, i no vaig coincidir amb Bel en cap manifestació», va ironitzar Sabaté. En la mateixa línia, el president d'ICV a l'Ebre, Jaume Forcadell, va remarcar que no acceptaran que CiU qüestioni la trajectòria dels ecosocialistes en favor de la nova cultura de l'aigua, i va reptar Bel a fer un cara a cara sobre el tema. «Ara que Bel vol parlar d'aigua, el reptem a confrontar els arguments sense demagògia i amb les dades a la mà», va dir Forcadell, que també és membre del consell d'administració del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT). Sobre la reacció dels regants del Delta, Forcadell va admetre que és «una contradicció» traure l'aigua dels pous de Tarragona, quan bona part del Camp s'alimenta de l'aigua de l'Ebre. Però va afegir-hi que, en una situació d'alerta com l'actual, «el preu de l'aigua i qui s'emporta els beneficis és el menys important». Segons Forcadell, els regants potser haurien volgut vendre l'aigua dels seus canals.

>La interconnexió i CiU

«Els regants del Delta han passat per moments molt durs per la renúncia del govern català a la interconnexió de xarxes, ja que hi havia uns convenis signats i nous ingressos per als regants, derivats de l'enviament d'aigua a Barcelona», va recordar Jaume Forcadell. El president ebrenc d'ICV va precisar que un «eventual» enviament d'aigua des de Tarragona o des d'Almeria pot semblar «irracional, fora de context». Però va recordar que Catalunya està en plena transició cap a un model basat en la nova cultura de l'aigua i en l'eficiència, l'estalvi, la reutilització i la dessalinització. «Allò que seria insostenible seria apostar per la interconnexió, com preveu el programa electoral de CiU», va denunciar.

El Punt (29-Febrer-2008)

Més informació:
-L'Agenda 21 diu que l'aigua a Tarragona és limitada i alerta que té contaminants
-Integrat al pla de govern
-«Hem estat transparents»
-«De Cunit a Cubelles ja s'està passant aigua»
-Aprofitaran l'aigua de Badalona

El tema a la blocosfera ebrenca
-La campanya electoral i l'etern debat de l'aigua (Joan Sabaté)
-L'aigua de Tarragona (Manel Zaera)
-Tarragona guanya diners amb l'aigua de l'Ebre (Emili Nieto)
-Tarragona vendrà aigua a Barcelona (La Via Augusta)
-Quanta aigua es perd per la xarxa? (Felip Monclús)

26 comentaris:

  1. «No admetrem cap interconnexió, ni amb canonades, ni en vaixell ni en helicòpter,"

    No van dir això ahir, els regants? Pos, tots tranquils que estem/esteu tots en contra aixi, no? (PSc/Icv/CiU/ERC/ABC/XYZ/PPTortosa/regants/....), i aixi segur que salvarem l'Ebre.
    Com era allò que cant(av)em ? Ni una gota més!

    ResponElimina
  2. Quina vergonya senyor Forcadell!
    ICV, per a mi, a perdut ara tota credibilitat!
    Si lo riu fa pena!S'ha de derogar lo minitransvasament!
    D'aigua ni una gota més, si no lo riu se mort!

    ResponElimina
  3. Quant fa que no passeu per l'assut?
    Aquest cap de setmana passat hi vaig ser i feia por, no baixava gens d'aigua.
    I ara els eco-sociates de boquilla ens volen fotre el pèl!
    N'hi ha un fart!

    ResponElimina
  4. Aquí no hi ha opcions polítiques ni res, home. Però si són tots iguals! Quina vergonya que me fan tots plegats, d'un costat cap a l'altre de l'espectre polític. Lo que han fet a Tarragona los amics socialistes es pendre-mos lo pèl a tota la gent de l'Ebre, i ara encara surten éstos a defensar-los. És que no val la pena ni anar a votar...

    ResponElimina
  5. I ERC que està al govern municipal de Tarragona, què ha dit? Tan d'utilitzar l'antitransvassament a la campanya!!

    ResponElimina
  6. Núria,

    de vergonya cap. Ans al contrari. El departament ha hagut de suportar moltíssimes pressions per no fer la interconnexió de xarxes en un moment molt difícil. Molts sectors econòmics, molt poderosos, molts partits polítics, amb molt més pes al parlament del país que el meu, han instat el departament a tirar endavant el projecte. I no ho hem fet, ni ho farem. Al CAT portem molt temps treballant per reduir la dependència del Camp de Tarragona de l'aigua de l'Ebre i ho aconseguirem, tot i que no és fàcil. Estem complint estrictament amb el compromís per l'Ebre, i s'està impulsant un model que se centra en l'estalvi, la reutilització, l'eficiència i la dessalació. Sense transvasaments ni interconnexió de xarxes. I si per arribar a aquest model, que és el que havia reclamat el territori, hem de passar un estiu difícil i portar algun vaixell, el portarem. Potser creus que algun altre partit hagués mantingut la mateixa coherència, però jo ho dubto. De tota manera, si en lloc de renegar vols donar alguna idea o fer alguna aportació en positiu, l'estudiarem, però si no tens res a aportar, potser que siguis més prudent en les teves intervencions.

    ResponElimina
  7. Jaume, crec que després de les notícies que han sortit a la premsa aquesta setmana sobre els 11 milions de litres d'aigua que es perden a Badalona en una mala connexió. I el paper d'estàtua que l'ACA ha realitzat durant més de tres anys, és normal que la gent estigui preocupada. I més quan el PP i CiU parlen un altre cop de transvasaments (Ebre i Roine) i quan el PSC-PSOE promet i no compleix... ( i en el tema de l'aigua tampoc té credibilitat.

    Bé, una abraçada

    ResponElimina
  8. Jaume, crec que després de les notícies que han sortit a la premsa aquesta setmana sobre els 11 milions de litres d'aigua que es perden a Badalona en una mala connexió. I el paper d'estàtua que l'ACA ha realitzat durant més de tres anys, és normal que la gent estigui preocupada. I més quan el PP i CiU parlen un altre cop de transvasaments (Ebre i Roine) i quan el PSC-PSOE promet i no compleix... ( i en el tema de l'aigua tampoc té credibilitat.

    Bé, una abraçada

    ResponElimina
  9. SUÏCIDI COL·LECTIU POLÍTIC!

    ResponElimina
  10. La veritat és que el tema de la canonada de Badalona no s'enten gaire. Sé que la canonada és del 1965 i que estava feta un desastre, però també es veritat que la reparació hauria d'haver acabat a finals del 2006, i ara diuen que fins el mes de juny de 2009 no s'acabarà. Aquest matí entrevistaven el director de l'ACA als matins de Catalunya Ràdio però m'he perdut l'explicació d'aquest fet concret. Jo, però, no parlaria d'estàtua, perque la canonada té 23 quilòmetres i ja està gairebé tota reparada, el problema és que acabaran molt més tard del previst. No perdem de vista que l'actual govern porta 4 anys i la canonada és del 65. De tota manera, és terrible que cada cop que CiU, La Vanguàrdia, i tots els lobbies es dediquen a intoxicar ens agafi a tots plegats una crisi d'identitat.

    ResponElimina
  11. home, rapids rapids, no ho son exactament l'ACA - si mirem les obres de la canalitzacio del Bc Caputxins, entre el "primer tram", ehem, ehem, i ara intentant acabar-ho, pos, ja deuen portar 3 anys almenys.

    ResponElimina
  12. em fa molta gràcia el que diu el senyor Jaume Forcadell "en situacions de necessitat no importa qui es queda els beneficis". Estic molt segur que a l'ajuntament de Tarragona si que li importa aquest ingrés que rebrà, i als ebrencs ens hauria d'importar, ja que aquest ingrés el podriem rebre nosaltres.
    Una vegada més, el camp de Tarragona creixerà a costelles d'empobrir les Terres de l'Ebre.

    ResponElimina
  13. L'ingres no se'l quedarien les Terres de l'Ebre, se'l quedarien les comunitats de regants.

    ResponElimina
  14. Em sembla molt lloable els avanços que s'han fet a Catalunya en els darrers anys en relació a gestionar l'aigua d'una manera mes racional, tot i que al meu entendre, tot es extremadament lent, massa lent, haurien de ser menys buròcrates i mes pragmàtics. Desgraciadament sempre arribem tard, com això de la canonada esta de Badalona . S’hauria de ser mes previsor i mes àgil a l’hora de tirar endavant les coses. I es pot fer si es vol, és una qüestió de tenir clares les prioritats i no perdre’s en paperassa i burrocracia.

    La realitat objectiva es que per a l'any 2009 a BCN tindran 60 hm3 disponibles de la desaladora del Prat. També s’haurà acabat l'ampliació de la Tordera que deuen ser 10-20 Hm3 més.
    Tenim de "vaques flaques" este estiu i com a molt el proper
    A mes a mes, durant aquest anys s'han fet altres inversions en recuperar fonts de subministrament que pot ser no son de l’envergadura de les desaladores, però que també van sumant a la quantitat d'aigua a aportar.

    Lo que no entenc es la "cagarela dels barcos"
    A vore si Jaume m'ho pots aclarir

    Entenc que en les mesures per si la sequera persisteix, es plantegen alternatives per abastir d'aigua a la població, però em sembla que l'alternativa del barco deu ser la darrera d'una llista.
    Tanmateix es la que mes importància mediàtica se li ha donat, suposo que es perquè es la mes espectacular i es la que mes polèmica pot crear, cosa que en el mundillo polític del salsa rosa en que vivim, noticies així son com el "mana" per als politiquillos mediocres que volen xupar càmara per esgarrapar un vot.

    I aquí es on no entenc que fa el govern de l’ajuntament de Tarragona fent una moció que l’únic que fa es crear mal rotllo a tope i no solucionar res. I mes en campanya electoral, això si que es tindre la vista de “ulleres de cul de got”. No calia ser cap “lince” para adonar-se que els de l’oposició se’ls tirarien al coll, es que los ho han deixat “ a huevo”.

    La reacció dels regants me sembla lògica perquè si els aqüífers de Tarragona s’han recuperat es gràcies al minitrasvasament, així que si ara els tenen recuperats, lo que haurien de fer es utilitzar-los en la mesura de que sigue possible i fer allò que deia el Sr. Franquet, anar reduint el minitrasvasament poc a poc a mesura que Tarragona solucionen el seu problema de l’aigua.
    Es una contradicció que mentre el minitrasvasament estigue funcionat a tope, s’estiguen ampliant els dipòsits de potabilització, la capacitat de bombament etc... a la planta de l’Ampolla i al mateix temps, al Camp de Tarragona puguen vendre l’aigua que tenen ben guardada.
    A mi això em sembla d’oportunisme pesetero per part de Tarragona, com ja ho va ser en el seu moment amb els barcos a Mallorca. Una vegada mes, als de les Terres de l’Ebre mos tracten de tontos, perquè als regants los ho pagaran “X” i a Barcelona los ho vendran a “X+Y”.
    Així ja es poden fer diners, mentre hi hage tontos, sempre hi haurà espavilats que s’ompliran les butxaques

    Lo que no em sembla gens normal és la reacció de Sabaté. Quina manera de pixar fora del test i “guanyar-se amics”.
    Sr. Sabaté, los regants sempre HAVIEN sigut trasvasistes, però per si no se’n recorda, li faré memòria de que el Sr. Joel Bonet ja no esta de president dels regants de l’esquerra, que ara hi ha gent que tenen un altre tarannà molt diferent, que sempre s’han posicionat en contra del transvasament. Segurament tenen les seues contradiccions, però com tothom.
    Lo que si esta clar és que els regants actuals, al menys els de l’esquerra, no són com aquells que van vendre l’aigua per al minitrasvasament, ni com els que van anar a Madrid a recolzar el transvasament del PHN.
    Em sembla que això se’ls ha de reconèixer

    Tampoc no em sembla lògic que el Sr. Forcadell es sentigue molest pel que diuen els regants, al cap i a la fi ell mateix ha admès que es una contradicció la situació que es crearia en cas de ser TGN la que envies aigua a BCN.
    Em sembla que mai saben acceptar les crítiques, sempre reaccionen com animals que es senten amenaçats, quan realment no n’hi ha per tant.
    El Sr. Forcadell te tota la raó quan diu “ és terrible que cada cop que CiU, La Vanguàrdia, i tots els lobbies es dediquen a intoxicar ens agafi a tots plegats una crisi d'identitat”, però Sr. Forcadell es que vostès tampoc s’ajuden per desactivar estos dardos enverinats tirats en “premeditació i alevosia” i enlloc d’anar contra el que el que els ha tirat el dardo, van i tiren arreu contra el primer que passa.

    La que si em sembla lògica és la reacció del Sr. Bel que amb molta vista s’apunta al carro, no se si per convicció o per oportunisme polític.
    Personalment crec que és per oportunisme polític, però es que els ho han ficat a “huevo” per apuntar-se un tanto sense suar la samarreta.

    La part positiva de tot això és que es fica en evidència que el Camp de Tarragona te recursos disponibles,
    Per tant, aquella proposta que el Sr. Franquet va fer en una Assemblea de la PDE a la Càmara de Comerç d’anar reduint el minitrasvasament, poc a poc, a mesura que TGN disposes d’altres fonts alternatives d’aigua, no és una quimera, sinó que pot ser real si la gent d’estes terres ho tenim clar i no mos distraem buscant-li el sexe als àngels.
    El posicionament dels regants és un pas molt interessant,

    ResponElimina
  15. Susanna,

    no puc aclarir-te la "cagarela dels barcos" perquè jo tampoc entenc el xou que s'ha creat, ni tampoc per què Tarragona ho passa pel ple, provocant aquesta reacció en cadena. És evident, però, que aquesta situació li ha anat de conya a CiU per encendre els ànims i a altres per donar morbo a una campanya electoral sense intensitat. Per què, en cas que sigui necessari (és la última opció, la dels vaixells, sempre ho ha estat) s'agafarà aigua de pous tarragonins? I si haguessin proposat agafar aigua de l'Ebre? Què s'hauria dit? Totes les opcions són dolentes, perquè si no es posen en context són absolutament irracionals, però segur que no se t'escapa que l'alternativa als vaixells era la interconnexió per via d'urgència. I molta gent, molts partits, moltes comunitats, apostaven per això. Només sé que estem molt a prop d'aconseguir coses importants, i que hem pogut aturar una interconnexió que, probablement, ja no se'ns tornarà a plantejar mai més si no hi ha un canvi de rumb brusc en la gestió de l'aigua al nostre país. Comparteixo el que dius sobre la lentitud i la burocràcia. És desesperant. Quant al minitransvasament, és evident que poc a poc s'estan recuperant aqüífers, que l'ACA quantifica l'estalvi a la demarcació de Tarragona en el 7% en l'últim any, i que el programa de reutilització per a la indústria química, que esperem que se signe aviat (12-15 hm3) i la dessaladora (suposo que uns 8 hm3 dels 20 que produirà) obren un ventall de possibilitats interessant. De fet, la sequera està accelerant aquests projectes, així que potser aquesta situació tan complicada encara ens serà favorable: ja es parla d'ampliacions de la dessaladora de Cunit (o més al sud!)fins als 60hm3 en l'horitzó del 2012. Temps al temps. Salut!

    ResponElimina
  16. Seria bo preguntar-li al senyor Sabaté,si s’estima mes que facin negoci els de Tarragona que els de casa nostra...? Pregunteu-li...!!
    Hi han exemples bíblics de situacions semblants...

    ResponElimina
  17. ....véase lentejas...

    ResponElimina
  18. i de que viuran les comunitats de regants sense minitrasavassament?

    ResponElimina
  19. Sr. Forcadell,
    "estem a punt de conseguir coses importants"
    Qui? Vostès? Suposo que parla així perquè està al govern de la Generalita, no? Allavons ICV també és responsable del que està passant.
    Mire, una cosa important de les que estan a punt de conseguir, és el canal Xerta-Sènia.(Aigua per a Castelló). Per faena vaig a Rasquera cada setmana i veig que les obres van a bon ritme. Té tota la raó, Sr. Forcadell, estan a punt de conseuir coses molt importants! Marina d'Or li ho agrairà

    ResponElimina
  20. Núria,

    TOTS estem a punt d'aconseguir coses importants gràcies a la lluita que gairebé TOTS vam portar a terme fa quatre anys. Sobre el Xerta-Sénia si vols un dia fem un monogràfic. Ara resultarà que en temes d'aigua lo pitjor que hi ha és icv, però t'asseguro que si icv pot influir en alguna cosa l'aigua mai arribarà a Castelló. Dilluns vam signar un manifest conjunt contra qualsevol transvasament al país valencià amb la gent d'Iniciativa pel País Valencià. No sé quina fixació tens amb mi, Núria, però jo em dedicaré a continuar treballant i tu fes el que et done la gana.

    ResponElimina
  21. Aquests pocapenes d'ICV per no dir una paraula més grossa són realment pensosos i llastimosos. O potser encara és més llastimós haver de pagar impostos per mantenir aquesta colla de necomunistes pijoprogres, inútils, incompetents i vividors dels fons públics.
    Però COM TENEN COLLONS D'AMENAÇAR AMB RESTRICCIONS SI ES PERDEN MILIONS DE LITRES DIARIAMENT?
    I la culpa no és de convergència, perquè això fa 3 anys que passa, i que jo sàpiga, ja manava el tripartit.
    Deixeu d'insultar a la intel.ligència als que no xuclem de la mamella socialista, i com a mínim calleu i treballeu una mica.
    I això si, el dia 9 a votar per tal de debilitar el màxim el tripartit, si no aviat tindrem restriccions d'aigua, de gas d'electricitat...
    Mai un partit amb una representació tan minsa havia tingut tan poder per condicionar la vida de tanta gent, i això s'ha d'acabar.
    Fora el tripartit de la Generalitat, però sobretot fora ICV del govern.

    ResponElimina
  22. Fora tú d'este blog, de paso...

    ResponElimina
  23. Estos dies hi ha molta gent que flipa.
    I no és que sigue temps de collita.
    però van accelerats, com de cocaina bona.
    ICV, versus Forcadell, pot subscriure una cantada com la de l'AjdeT?
    Tots savem que els polítics de Tarragona son transvasistes, ves i dis-los als Tarragonins que deixaran de beure aigua de l'Ebre.
    Oportunistament transvasistes.
    Descaradament transvasistes.
    Però els ebrencs?
    Si algun pixaflautes ebrenc pot recolzar el paripe tarragoni és que es curt de gambals.
    O un oportunista llepaculs de polítics sense escrúpols.
    Au aneu a que us voten.... maltrabajas, caradures, galtes, pixapins, misericordieros, tecles fluixes i transvasistes.

    ResponElimina
  24. ...per una vegada que estava llegint una mica de debat amb argumentació del senyor forcadell i de la sussanna, sense insults i, fins i tot, interessant, amb aparicions de l'ex-comedianta per a donar-li el punt de semblar dir algo i no dir res, m'he tingut que trobar al final com aquella ametlla amarga, al kanopus06 que després de la seva "gran intervenció" li recomanaria un temps de vacances a algun lloc sol i apartat de qualsevol tipus de societat.
    Fes-t'ho mirar lo del teu bloc, tant de verí dins no pot ser bó, et reventarà el cor.
    Per cert, fins quin nivell es deixa insultar i no s'elimina el comentari?... A part de no aportar cap idea al debat amb un mínim de seny, és el que fa kanopus06.
    Hi ha cops que si no has de dir res que enriqueixi el debat és millor fer com jo, llegir i intentar aprendre per que com jo comencés a insultar-te quedaries guapo company però al final no hauríem tret res de positiu i no hauríem millorat res, ans el contrari, ens distanciaríem cada cop més.

    Salut!

    ResponElimina
  25. Po jo no soc tant quixot i no possare l'altra galta. Kanopus06, parles d'insults a la inteligencia, a quina, a la teua?
    primer n'has de tindre per a que sigue insultada. Dius que no xucles de la mamella socialista, ni de la socialista ni la de t'amare quant vas neixer, perque devies mamar-ne de pot, agra i caducada.

    ResponElimina
  26. Els humans som mamífers i, per tant, és comprensible que la llet sigui un aliment excel·lent pels infants. La llet materna conté tot el necessari per créixer i desenvolupar-se.
    Però a partir d’una determinada edat, la llet deixa de ser un aliment tan bo per moltes persones.
    De manera que, de vegades, la llet pot no ser tan sana com ens deia l’aia.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta