20 de març del 2008

Les contradiccions de la sequera

La Generalitat admet sense embuts que estudia un transvasament del Segre a Barcelona, tot i que s'estima més parlar de «captacions puntuals»

Les últimes notícies sobre les mesures previstes a Catalunya per combatre la sequera han provocat un degoteig constant de declaracions, i potser una via d'aigua al vaixell de govern. Gairebé al mateix temps que el delegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, assegurava que no han previst cap actuació ni han encarregat cap estudi que comporti un transvasament del Segre o de l'Ebre, el conseller Joaquim Nadal semblava que digués tot el contrari. El titular de Política Territorial i Obres Públiques va afirmar que no hi haurà transvasaments, però «amb la mateixa rotunditat» sí que va admetre que hi podria haver captacions del Segre en cas d'extrema necessitat.

El conseller d'Agricultura, Joaquim Llena, que fa uns dies negava aquesta possibilitat, també va justificar ahir el possible transvasament d'aigua del Segre al riu Llobregat com a mesura temporal i d'emergència. En declaracions a l'emissora COM Ràdio, Llena va dir que la prioritat és que hi hagi aigua «per a tothom», tot i que l'aigua ha estat l'origen de conflictes territorials perquè és un tema que «sempre aixeca passions». Una de les primeres reaccions va ser la de l'organització Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), que va anunciar que presentarà una queixa davant del Síndic de Greuges pel que considera una falta de transparència del govern català. A més, la JARC ha instat els productors afectats per la captació d'aigua del Segre a presentar una denúncia conjunta per l'actuació del govern, a qui acusa de canviar d'opinió d'un dia per l'altre. En la mateixa línia, Unió de Pagesos (UP) ha dit que un transvasament del Segre a la conca del Llobregat seria «inacceptable», i lamenta que la Generalitat no hagi tingut en compte l'opinió dels actors socials i econòmics del territori, en un moment en què els pagesos i ramaders ja pateixen les conseqüències de la sequera, ja que la falta d'aigua també ha encarit els preus del farratge.

>Diferències al tripartit

Tot i que les obres per enviar en vaixell l'aigua dels pous de Tarragona estan força avançades, l'altra possibilitat que cada dia va agafant més força és el transvasament del Segre a Barcelona. El secretari general del Departament d'Interior, Joan Boada (ICV), va avalar ahir la captació d'aigua del Segre, però va precisar que això seria «només en cas d'emergència» i que la mesura seria «reversible». En declaracions a RAC 1, Boada va assegurar que el govern no farà un transvasament permanent des del Segre. En canvi, la nova portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, va assegurar a COM Ràdio que «captar puntualment aigua del Segre per satisfer una situació de sequera» és una mesura que no agradaria als republicans. A més, el president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, i el delegat de la Generalitat a Lleida, Miquel Pueyo, tots dos d'ERC, van dir que abans d'enviar aigua del Segre a Barcelona cal garantir que hi ha prou recursos hídrics per a les comarques de Lleida i certificar que es tracta d'una situació d'extrema necessitat.

El Punt (20-Març-2008)

10 comentaris:

  1. Al telenotícies han fet referència a la situació dels embassaments; realment fan llàstima, però també fa llàstima la manera com manipulen la notícia; "el 8% de la població de Catalunya, que viu a la conca de l'Ebre, gasta el 60% de l'aigua, mentre que el 92% de la població, de les conques internes, en gasta el 40%".

    ResponElimina
  2. Totalment d'acord. TV3 està preparant el camí com en los vells temps de Pujol. Si els polítics socialistes se pensen que poden marejar la perdiu s'equivoquen. Sí ja sé que estan preparant una llei electoral que anularà el territori, que no us caldrà sortir de Barcelona però no ens quedarem assentats veient l'espectacle lamentable que ens esteu servint. La societat actuarà.

    ResponElimina
  3. Ai la memòria!
    Von recordeu de un episodi de signatura del Compromís per l'Ebre?
    Com el PSC va ser el darrer en signar-lo i matisant en lo possible el compromís?
    Tan poc segurs estaven de que no el complirien?
    I per això van trencar la PDE?
    No hi han casualitats.
    Tampoc hi ha previsió, ni les mesures s'adopten quan cal. S'han de revisar els marges de seguretat hídrica. Lo canvi de temperatures continuarà, no hi ha cap senyal del contrari, i no es pot treballar sense contemplar-ho.
    I si te'n vas a viure a un lloc sec, assumeix les consequencies. I això no tenen collons de dir-ho: Xeics, s'ha acabat lo mambo!
    Que d'on no n'hi ha no en pot rajar.
    I prou d'estirar més lo braç que la màniga!

    ResponElimina
  4. Mira si prepara el cami TV3 (la nostra) que aquest mati " Als matins" Cuni tractant el tema amb gent de Tarragona, LLeida i del Ter, l'unic que semblava preocupar-li era deixar clar que l'aigua es de tots i que per tant no cal parlar de solidaritat quan es tracta de que s'enduguen una cosa que no es d'un. Fins i tot el del Ter ha arrivat a dir que mentre a ells dels 12 m3 del riu en cedeixen 8, a l'ebre en tiren 200 al mar i ningu els diu res.
    A ningu se li ha ocorregut convida a algu de l'ebre?. Vull pensar que els de la PDE ja hauran fet una protesta a tv3.
    Cuni, que vas tort. Ara en ve a la memoria que fa uns anys se'l va convidar a Tortosa a fer un prego, be, ni tan sols li ha servit per ha recocordar-sen una mica dels de l'ebre? , no vull favoritismes, pero home, una mica d'equanimitat si que caldria esperar-la, no?
    sino plou............patirem.

    ResponElimina
  5. Polític bo, el que no respira.

    ResponElimina
  6. Si em dones una alternativa (democratica) en podem parlar.

    ResponElimina
  7. Us n'adoneu que és igual votar CIU, que PSOE, que PP, que ERC? Fins i tot els d'ICV-EUiA (de Paris al cielo) diuen que amb això de la sequera s'ha de ser solidaris! Però som curtets, tots votant a la dreta o a l'esquerra mentre uns i altres preparaven les mànegues per emportar-se'ns l'aigua.
    Au, fins d'aquí a 4 anys!

    ResponElimina
  8. Tots iguals, no hi ha res a fer. Bueno, per a quan la manifa?

    ResponElimina
  9. La mateixa insolidaritat dels catalans envers l'estat espanyol venuda pel PP, és la que estan utilitzant ara, no sé si el tripartit o els mitjans informatius, de Terres de l'Ebre envers la cosmopoli.

    ResponElimina
  10. Als de canfanga els proposso que adopten l'eslogan de Murcia, i no els caldra trencar el cap: AGUA PARA TODOS, que fort, no?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta