La federació de comunitats de la conca es compromet a «estalviar» 1,5 metres cúbics per facilitar la interconnexió
L'oposició dels regants de l'Ebre a «qualsevol detracció d'aigua» de la conca de l'Ebre ha durat menys de dos mesos. L'assemblea extraordinària de la Federació de Comunitats de Regants de la Conca de l'Ebre (Ferebro) va autoritzar ahir la proposta d'estalvi que hauria de permetre el transvasament urgent a l'àrea metropolitana de Barcelona. En aquest sentit, el president de Ferebro, César Trillo, va remarcar que els regants només accepten la interconnexió de xarxes pel fet de ser «una emergència», i que els cabals que les comunitats estalviaran al llarg de tota la conca es transferiran «de forma gratuïta» a Barcelona a partir de l'octubre. Amb tot, Trillo va voler recordar que en tota la conca de l'Ebre encara hi ha alguns pantans i més obres hidràuliques «pendents».
La junta general de Ferebro, reunida ahir en una sessió extraordinària a Saragossa, va acordar fer un estalvi d'1,5 metres cúbics per segon, amb l'objectiu que aquests cabals puguen ser transferits gratuïtament a Barcelona, a través de la interconnexió de xarxes. Així ho va explicar el president de la federació, César Trillo, que va remarcar que la decisió dels regants demostra la seua «bona predisposició» per evitar que la capital catalana puga sofrir restriccions d'aigua a partir de l'octubre. De fet, Trillo va negar que la seua intenció siga «mercadejar amb l'aigua» amb la venda dels drets d'ús, una opció que el govern de l'Estat i la Generalitat van sondejar sense èxit, després de l'acord per construir la nova canonada entre Tarragona i Barcelona. Primer, amb les dues comunitats de regants del Delta, i el 25 d'abril, amb motiu d'una reunió amb els dirigents de Ferebro, a la seu de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre.
D'altra banda, les comunitats que formen part de Ferebro també van decidir no recórrer contra el Reial decret llei 3/2008, tot i que la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre havia argumentat que la mesura que regula l'ampliació del minitransvasament a Barcelona podria ser «inconstitucional». En aquest sentit, Trillo sí que va confirmar que hi ha alguns detalls del decret que no comparteixen i que els farà arribar a la ministra de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, Elena Espiona. Així, el president de Ferebro va lamentar que el text no concrete millor la durada de la mesura, ja que el decret només es refereix a la posada en ple funcionament de la planta dessalinitzadora del Prat de Llobregat, prevista per al juny del 2009. A més, Trillo també va criticar la disposició addicional quarta del mateix decret, ja que permetria que l'Estat aprovés altres transvasaments urgents a altres territoris.
La fórmula de l'estalvi, a canvi d'obres hidràuliques i de modernització dels regadius, ja es va aplicar fa 30 anys per revestir els canals del Delta, aprovar la Llei 18/1981 i autoritzar la transferència d'aigua dels canals per al minitransvasament de l'Ebre a Tarragona. Però segons els regants, encara hi ha obres pendents de l'antic pla Delta. Ara Ferebro espera que el govern estatal sàpiga agrair la solidaritat dels regants, «des del naixement del riu a la desembocadura», tot i que Trillo va dir que no han demanat cap obra en concret.
El Punt (8-Maig-2008)
Foto: www.frydisiaco.net
8 de maig del 2008
Els regants accepten el transvasament de l'Ebre a canvi de més obres hidràuliques
6 comentaris:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Segur que vindrà la comedianta dient que tots els regants són d'ERC, traïdors i venuts, al servei de Carod, que està al servei de Satanàs!
ResponEliminaSi llegeixes el titular, t'adonarás de les pretensions dels regants..."Hoy por tí , mañana por mi.." El que no tenen en consideració els regants es que el PSOE mai compleix, i el PP encara menys.
ResponEliminaLos regants son uns aprofitats com tants d'altres q intenten treure.... profit dels diners de tots.
ResponEliminaNo més que La Caixa, Montilla, o el darrer regidor del tripartit.
Los rucs som natros deixant-los mangonejar.
En lo darrer mangoneo, los regants es van revestir els canals sense pagar un duro, i a més se'ls hi abona un canon anual de 4 milions d'euros pa xuxeries, només van tindre que fer soci al CAT de les comunitats amb uns drets comunitaris d'aigua de 3,89 Hm3/s.
Tontos no son, ara, a costelles de que o qui son vius? Qui paga el pato o l'àdena?
L'Ebre, el Delta, i tots.
Molt espavilats els regants... ja en coneixeu alguns noms que han passat per émuls de mafiosos històrics amb xous de paperetes de morts incloses.
No son mala gent, mai ho diria.
Però, la mà al canut!
I fato pa casa!
El que ve a dir que de postmaterialistes res de res.
Desgraciadament, 10:59, la UCD (1981), essent president del govern el recient mort L. Calvo Sotelo, i posteriorment el PSOE (1982 en avant) de Felipe Gonzalez van fer el minitransvasament a Tarragona.
ResponEliminaI amb els regants van complir fins que les obres pendents a fer al Delta van ser traspassades a la Generalitat de CiU. Esta, amb l'excusa de malpagador de sempre, va establir aliances de silenci amb les comunitats de regants (o membres cabdals d'elles), deixant de complir part les obres de revestiment de les acequies del Delta. Just les que la Espinosa ofereix a canvi de l'aigua.
No son tontos los del PSOE tampoc.
I cumplidors un rato, DESGRACIADAMENT!
I la història ens demostra que el Oscar a l'incompliment se l'emporta "La Generalitat de Catalunya", mane qui mane.
Que los regants del delta també són socialistOs?? claro, si es venen l'aigua faran més negoci que sembrant l'arròs no?
ResponEliminaDe moment no, xato. Però molts es freguen les mans ara igual que quan Joel Bonet plantava paumeres per als libis i en sis mesos mig Delta empaumerat. Molt materialisme a les comunitats, però, de moment cobara, no cobren, ara pagar, tampoc paguen lo preu de l'aigua, ni molt menys. Lo que, és un espai especialet i ne treuen lo seu profitet.
ResponEliminaJe, i en lo preu de l'arrós...