20 de maig del 2008

La PDE «inundarà els jutjats» amb recursos i es manifestarà a Barcelona

El moviment social se centrarà a evitar les obres de la canonada i deixa per la tardor la protesta a la capital catalana

La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) vol dosificar els esforços i, si no hi ha un canvi brusc d'escenari, no es manifestarà a Barcelona fins després de l'estiu. L'endemà de l'èxit de la manifestació d'Amposta, el portaveu Joan Antoni Panisello va confirmar que la previsió és organitzar una protesta a la capital catalana a la tardor, que és quan la Generalitat té la intenció de començar a transferir l'aigua de l'Ebre a través de la nova canonada. Mentrestant, la PDE centrarà la lluita social i jurídica a incrementar la pressió sobre els polítics del territori i a evitar les obres de la interconnexió de xarxes. Així, contactarà amb els municipis i els propietaris afectats per l'obra, però sobretot recorrerà als tribunals per invalidar el reial decret que autoritza el transvasament.

Panisello va remarcar que l'èxit de la manifestació d'Amposta dóna més forces a la PDE per continuar treballant en la mateixa línia. De fet, el portaveu va dir que les paraules de la ministra Espinosa, que ahir va dir que si continua plovent caldria replantejar-se les obres de la canonada, són la primera conseqüència de la mobilització social, però també un «toc d'atenció» al govern català. «Ara sembla que el principal problema de la Generalitat siga que està plovent molt, i que les reserves dels pantans encara creixeran més quan surti el sol i comence el desgel de la neu», va assenyalar. De fet, Panisello va denunciar que la PDE cada vegada té més indicis que la Generalitat no pretén combatre la sequera, sinó fer les obres de la canonada «afavorint els interessos d'Aigües de Barcelona (Agbar)». A més, Panisello va recordar que el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, els va dir que encara que els pantans es recuperessen i assolissen el 50%, caldria fer la canonada.

Per això, la PDE dedicarà les properes setmanes a incrementar la pressió sobre els polítics del territori, així com a evitar que puguen tirar endavant les obres de la interconnexió. En aquest sentit, el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Manel Hernández, va dir ahir que les obres podrien començar en dos mesos, i que ara caldrà expropiar unes 600 finques afectades pel traçat de la canonada. Però el portaveu de la PDE va replicar que la xifra de propietaris afectats s'aproparà als 700, i que el moviment social confia en la seua complicitat per obstaculitzar les expropiacions forçoses. De fet, aquesta va ser l'estratègia que va seguir la PDE el 2004, quan el govern del PP pretenia iniciar les expropiacions a la zona de Vinaròs per començar les obres del transvasament de l'Ebre. Però l'altra carta que jugarà la PDE serà la de la lluita jurídica. En aquest sentit, divendres es reunirà a Tortosa amb el mateix equip de juristes que va coordinar l'estratègia per aturar l'anterior pla hidrològic a la Unió Europea. «Volem inundar els jutjats de recursos, basant-nos en les diferents il·legalitats que puga tenir el decret de sequera», va dir Panisello.

El Punt (20-Maig-2008)

Més informació a El Punt:
-Salvadó diu que la pluja pot aturar el projecte
-
Tots els partits reconeixen l'èxit de la manifestació
-La ministra diu que la canonada de l'Ebre no es farà si els pantans s'omplen prou
-Carod es desmarca dels partits catalans i li dóna suport
-Les rieres del Camp reviscolen
-Tarragona tornarà a enviar aigua
-75% a la conca de l'Ebre
-
El primer vaixell amb aigua no potable surt avui de Marsella
-La construcció de la canonada afectarà més de 700 propietaris
-Molina: «Les solucions són millorables»

17 comentaris:

  1. Vilaweb informa: El PSC reitera que la canonada s'ha de fer
    El secretari d'Organització del PSC, José Zaragoza, coincideix amb el conseller Baltasar · Espinosa va admetre que no caldrà fer-la, si continua plovent
    El secretari d'Organització i Finances del PSC, José Zaragoza, no comparteix l'opinió de la ministra espanyol de Medi Ambient, Elena Espinosa, i diu que el transvasament de l'Ebre a Barcelona s'ha de fer. Espinosa va opinar ahir que, si el nivell d'aigua dels embassaments augmentava prou, no tindria sentit de dur a terme el projecte. 'Som en una situació de sequera extrema, no tenim aigua suficient per a garantir el subministrament', ha dit a Rac1. El portaveu del grup popular a les Corts Valencianes, Ricardo Costa, diu sentir-se atònit per les discordances entre uns i altres.

    'No tenim cap interès a portar aigua de l'Ebre, però el govern no es pot arriscar a haver de fer talls de l’aigua de boca', ha dit Zaragoza. Tot amb tot, té esperances que no s'hagi de fer servir, perquè ja hi haurà en funcionament la nova dessaladora del Prat.

    Se suma al seguit de contradiccions que ahir hi va haver; el conseller Francesc Baltasar va respondre a Espinosa que era inimaginable d'aturar el transvasament, però Josep-Lluís Carod-Rovira i el delegat del govern a les Terres de l'Ebre van manifestar que si continuava plovent no caldria fer-lo.

    El govern espanyol va manifestar, doncs, per primera volta la possibilitat que l'obra del transvasament es pugui aturar. Però, segons Espinosa, encara no hi ha les condicions necessàries per a aturar-lo, si bé els embassaments de les conques del Ter i del Llobregat han pujat fins al 32%.

    Francesc Baltasar, en canvi, es va afanyar a dir que la situació dels pantans no permetia ni de pensar en la possibilitat d'aturar el transvasament. 'No hi ha variacions substancials que indiquin que s'hagi de revisar ni el reial decret ni el conveni signat entre el govern de la Generalitat i el d'Espanya per a materiatlitzar les obres', va dir.

    Però dins el govern de la Generalitat es van alçar veus perquè es prengués seriosament l'opció de no fer la canonada. El conseller de la Vice-presidència, Josep-Lluís Carod-Rovira, va fer observar que, si continuava plovent com ha fet aquests últims dies, no caldria portar aigua de l'Ebre a Barcelona: 'la interconnexió de xarxes fins a la capital ja no tindria sentit perquè, amb els pantans amb prou reserves, seria innecessària', deia Carod al seu bloc. En aquest mateix sentit es va expressar el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó (ERC). En aquest comunicat, Salvadó manifesta: 'La recuperació de les reserves de les conques internes de Catalunya a conseqüència de les pluges dels darrers dies, en el cas de complir-se els pronòstics meteorològics previstos, faria innecessària 'l'aportació d'aigua de l'Ebre.'

    'Un trist debat'

    El principal grup de l'oposició veu la discussió que va obrir ahir Espinosa com una frivolitat. El portaveu adjunt de CiU al Parlament, Josep M. Pelegrí, es va declarar contrari a aturar el transvasament, imposat per la Generalitat. 'Seria una frivolitat del govern de l'estat dir ara que no s'han de fer les obres del transvasament, després del trist debat sorgit sobre aquesta qüestió i de la col·lisió entre territoris que ha causat.'

    ResponElimina
  2. Ridao replica a Espinosa que deje de 'especular' y 'contribuir a la
    confusión'


    El portavoz de ERC en el Congreso, Joan Ridao, replicó hoy a la
    ministra de Medio Ambiente y Medio Rural y Medio Marino, Elena
    Espinosa, que deje de 'especular' y 'contribuir a la confusión y
    la desinformación' apuntando que recuperar el nivel de los
    embalses en Catalunya implicaría que el trasvase y el Real
    Decreto-Ley que lo permite dejaran de tener razón de ser.


    En rueda de prensa tras la reunión de la ejecutiva del partido, *Ridao
    opinó que el trasvase debe ejecutarse por el mismo motivo que el Govern
    decidió no rebajar el nivel de excepcionalidad por las lluvias de los
    últimos días.*

    Para Ridao, 'no se puede especular' con la posibilidad de que la
    infraestructura de trasvase no se ejecute teniendo en cuenta que 'no han
    cambiado las circunstancias', remarcó.

    'Son ganas de especular y contribuir a la confusión y a generar más
    desinformación', censuró, tras reclamar al Gobierno 'lo mismo' que ERC
    pide al 'Govern': 'que informe bien y gestione adecuadamente esta crisis'.

    Por todo ello, aseguró que *'si no hay circunstancias encima de la mesa
    de pluviometría que aconsejen cambiar estas medidas, hoy por hoy el
    'Govern', con toda sensatez y normalidad, ha acordado mantener las
    restricciones' y 'la necesidad de construir esta infraestructura', que
    dio por hecho que 'se hará'.*

    ResponElimina
  3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. No hi ha diners per la Llei de la Dependència
    No hi ha diners per la Renda d’Emancipació
    No hi ha diners per l’ensenyament de musica
    No hi ha diners per l’ampliació de la Xarxa Sanitaria i Hospitalària
    El dèficit de la Generalitat es d’uns 5.500 milions d’euros...
    Però hi han diners per l’interconnexió de Xarxes....

    ResponElimina
  5. El bloc d'en Carod (www.carod.cat)

    Les darreres pluges
    19.5.2008


    Les pluges dels darrers dies, en bona part del país, han estat rebudes com la millor de les notícies possibles, en un terra assedegada com la nostra, malgrat que en alguns punts la intensitat de l’aigua no hagi arribat sempre a la categoria de xàfec i no hagi anat més enllà d’un simple plovisqueig. La incomoditat habitual que provoca tota pluja, per moure’ns en la quotidianitat, fora de casa, aquest cop ha estat ben rebuda per tothom, amb una alegria generalitzada, perquè la societat catalana és prou conscient de la falta que ens fa que plogui.

    El dramatisme de la situació previsible per a la tardor, ben lògica d’altra banda, ha fet que ara puguem respirar amb més tranquil•litat, de manera que, amb l’aigua caiguda fins ara, ens assegurem la capacitat de proveïment fins als primers dies de l’any vinent. Això ens obre les portes a l’esperança que, si continués plovent a aquest ritme positiu i, per tant, els embassaments s’anessin omplint, ja no caldria l’excepcionalitat de la mesura prevista per a una situació d’emergència. Necessitaríem un ritme regular de pluges els pròxims dies i també a la tardor-hivern, per poder arribar fins al mes de maig amb l’entrada en funcionament de la dessaladora del Prat. No cal dir que aquesta seria la situació òptima, la que tots desitgem, perquè alliberaria les Terres de l’Ebre de la seva aportació d’aigua, ja que la Catalunya metropolitana ja tindria el servei garantit. En aquest cas, la interconnexió de xarxes fins a la capital ja no tindria sentit perquè, amb els pantans amb suficients reserves, seria innecessària.

    Aquesta circumstància anhelada, però, no ens ha de fer oblidar algunes necessitats bàsiques que continuen tenint les comarques del sud de Catalunya. En diré dues: el polígon industrial Catalunya Sud necessita l’energia elèctrica imprescindible per acomplir els seus objectius sense problemes, per a dinamitzar la zona des del punt de vista socioeconòmic. No pot ser que no pugui beneficiar-se de l’energia que passa per les línies d’alta tensió presents en el territori. Com tampoc no pot ser que, a l’estació de l’Aldea, no hi pari ni un sol Euromed, camí de València o de Barcelona. El progrés no pot passar de llarg d’aquesta part del nostre país, per això el govern de Catalunya s’implicarà per trobar solucions a aquests problemes que fa massa temps que s’arrosseguen. La solidaritat nacional, doncs, és d’anada i de tornada i no pot excloure ningú. Tant de bo que, les darreres pluges, siguin portadores de millors notícies en el futur: que no calgui cap transvasament més enlloc i l’Ebre pugi al tren de la prosperitat general de tot Catalunya. Aquest és el meu desig més sentit.

    ResponElimina
  6. La Fiscalía investiga el gasto del tripartito en 1.583 informesIÑAKI ELLAKURÍA / JOSEP GISBERT - Barcelona - 21/05/2008CiU solicita la comparecencia de Carod-Rovira para que dé explicaciones por los encargos
    Facturas de informes sin destinatarios, estudios copiados de internet, un informe de un folio por el que se pagó en la presente legislatura 11.999 euros... Esta es parte de la nueva documentación que aportó ayer Manos Limpias a la Fiscalía para ampliar y ratificar su denuncia contra el gobierno tripartito por un delito de malversación de fondos desde el 2004 hasta la actualidad, y que ya fue admitida a trámite la semana pasada. La Fiscalía está investigando el encargo en el 2007 de 1.583 informes técnicos adjudicados el año pasado a personas externas a la Administración, por un importe superior a los 31 millones de euros. También ayer, el portavoz parlamentario de CiU, Oriol Pujol Ferrusola, denunció públicamente que el gobierno de la Generalitat presupuestó en el 2003 - con CiU- para informes técnicos 66,5 millones de euros, mientras que en el 2008 la cantidad se eleva a 317,4 millones. Un gasto, por ejemplo, cercano al que destinará a la atención de personas con discapacidad. ...

    ResponElimina
  7. La Generalitat deniega 2.500 ayudas al alquiler por falta de presupuesto

    ResponElimina
  8. Sólo 5.000 de los 39.500 grandes dependientes de Catalunya reciben ayudas
    0 votos 4 comentarios
    02/04/2008 | Actualizada a las 17:58h
    Barcelona. (EFE).- Sólo 5.000 de los más de 39.500 grandes dependientes que han sido reconocidos oficialmente como tales en Catalunya reciben alguna de las ayudas que contempla la ley de Dependencia, de la que este mes de abril se cumple el primer aniversario de su aplicación efectiva.

    Seguir leyendo noticia
    El departamento de Acció Social i Ciutadania de la Generalitat ha recibido, a fecha del 31 de marzo de 2008, un total de 64.537 solicitudes de valoración del grado de dependencia, de las que ya se han realizado 45.853, según datos facilitados por la conselleria.

    El 86 por ciento de estas más de 45.800 personas valoradas, es decir, 39.522, han sido reconocidas como grandes dependientes, por lo que en las próximas semanas recibirán su Programa Individual de Atención (PIA), es decir, la propuesta de ayuda que les ofrece la Generalitat atendiendo a sus necesidades.

    Por el momento sólo se han resuelto 5.060 PIA, que en el 85% de los casos han correspondido a prestaciones económicas (cuidadores no profesionales, residencias, centros de día, servicio de ayuda a domicilio y asistente personal), mientras que el 15% restante se han traducido en el ofrecimiento de una plaza residencial.

    Desde la conselleria que dirige Carme Capdevila se asegura que el 96 por ciento de las valoraciones realizadas se han efectuado dentro del plazo establecido, aunque muchos ciudadanos reconocidos como grandes dependientes han empezado a recibir las ayudas con varios meses de retraso.

    En Catalunya, el 79 por ciento de los beneficiarios son personas de más de 65 años.

    ResponElimina
  9. Els Ferrocarrils de la Generalitat també descarrilen..
    Barcelona. (EFE).- Ferrocarriles de la Generalitat (FGC) ha abierto sobre las 12 horas la circulación de trenes por una de las dos vías que se encontraban cortadas desde las 08.45 horas debido al choque de dos convoyes entre las estaciones de Les Planes y La Floresta

    ResponElimina
  10. I això ja no és culpa de la Maleni...

    ResponElimina
  11. I tot això és per canviar de tema, McCalan? Això de la investigació passa en tots els governs, i aquests de Manos Límpias volen el cap del Carod; els pisos són cosa dels mateixos que faran la canonada, dels verds de debò; les peles que falten per a les persones dependents han de venir de Madrid (primer hi van anar). On vols anar a parar, amb tot això?
    I tu, comedianta, quan apuntes coses relacionades amb ERC, podries apuntar les bones i les dolentes, no només les que et convenen per encendre encara més la teua rabieta.

    ResponElimina
  12. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  13. Llorenç: Com veig que a tu ja t’hi està bé, m’estalvies d’explicarteu... Personalment opino que hi ha un real malbaratament de recursos independentment de les properes negociacions sobre finançament. I si no hi han recursos, que s’abstinguin de fer Lleis d’aparador que creen expectatives falses. D’això se’n diu frau. Frau electoral i al poble de Catalunya. Per cert, pel “tubet” si que n’hi han! Espero que ho hagis entès...

    ResponElimina
  14. Estic absolutament d'acord amb el malbaratament de recursos de tot tipus, precisament t'ho preguntava perquè no hi veia la relació. Com tu, penso que això que diu el Monti que "la farem i no la gastarem" és una bajanada, que 180 millons d'eurets ens aniran de puta mare per a altres coses que ens falten i no ens arriben.

    ResponElimina
  15. Llorenç,
    potser sí que ara mos callarem lo que als d'esquerra vos convingue i vos taparem les vergonyes dels vostres dirigents.
    I si estas tan en contra de Monti, tan f'acil com que els teus no li donen suport al govern català.

    ResponElimina
  16. Torna't a llegir el que et deia abans, a veure si ara ho entens.

    ResponElimina
  17. Que no , QUe no!! QUe no ho enten!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta