29 de maig del 2008

Les riuades també són per la mala gestió de l'aigua

Els efectes de la sequera a l'àrea metropolitana de Barcelona són la conseqüència de la mala gestió de l'aigua que es fa a Catalunya, però també les riuades que aquests dies hem tingut a la conca catalana de l'Ebre. Alguns partits polítics, mitjans de comunicació i tertulians professionals han intentat contraposar les imatges de la sequera amb les imatges de les avingudes del Segre i de l'Ebre; però hem tingut la sort que les pluges també han fet créixer les reserves als pantans de les conques internes. Per tant, aquest argument per justificar el transvasament a Barcelona se'ls ha mig desmuntat, aquesta vegada... De fet, dimarts van començar a desembassar el pantà de la Baells (un dels cinc més importants del sistema Ter-Llobregat) amb una pressió superior a l'habitual, quan encara s'estava recuperant del llarg període de falta de pluges i faltava molt perquè assolís el 100%. Hauria estat innacceptable provocar una riuada sobtada i inundar els pobles propers a Barcelona. No és el mateix que ha passat a l'Ebre, amb el sistema Mequinensa-Riba-roja d'Ebre-Flix al límit de la seua capacitat, cosa que ha obligat la Confedereció Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i Endesa a provocar una avinguda sobtada del riu.
Si el desembassament de l'Ebre, tenint en compte la previsió de pluges, hagués començat divendres o dissabte, a un ritme més racional d'uns 800 metres cúbics per segon, potser no hauria calgut inundar els camps i les zones baixes de municipis com Miravet, Benissanet, Móra la Nova, Aldover, Tortosa... A més, la CHE obre les comportes sense tenir en compte que no podem apurar al màxim, ja que a l'Ebre també aboquen l'aigua els barrancs, i això fa crèixer encara més el cabal del riu. Però el més greu és que sempre passa el mateix, i que ni la CHE ni Endesa fan cas de les reclamacions dels municipis del tram final de l'Ebre. El territori hauria de tenir més pes a la comissió de desembassaments, tot i que entenem que això ja és demanar massa, ja que ni tan sols la Generalitat té gaire cosa a dir, sobre quan i amb quines condicions s'obren les comportes de l'Ebre. Per no parlar del cabal ecològic del riu, és clar...

29 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Cert Gustau,

    tot penja de la mateixa arrel. La mala gestió de l'aigua.
    En qualsevol cas, el que podem comptar és que ara es freguen les mans i roden les imatges de l'Ebre ple, amb les que bombardejar en "l'embornada definitiva" que preparen... (és clar, més a llarg termini i havent aprés bé la lliçó).

    ResponElimina
  3. llegint les noticies, a mi també m'ha sorpres que una entitat com la RACC se posiciona tan fortament e favor del transvasament; crec que, com diu algu al bloc de le pde, els socis que no hi estan d'accord ho haurien de fer saber.

    ResponElimina
  4. Vilaweb ens informa que els socialistes s'alegren de la possible derogació del transvasament. Han fet una gran campanya en contra, els vaig veure als màxims dirigents a la manifestació d'Amposta, i han fet una lluita de desobediència implacable. Mare de Déu de la Cinta!!!
    La notícia de Vilaweb és: "La direcció de la Federació de l'Ebre del PSC ha celebrat l'anunci de la possible derogació del transvasament de l'Ebre a Barcelona i ha fet una crida per 'tornar a la normalitat política' del dia a dia al territori . Els socialistes han assegurat que la seva posició ha estat 'coherent' en tot moment, amb l'argument que l'aportació d'aigua a Barcelona només responia 'a un cas concret d'excepcionalitat', amb la 'garantia' del reial decret del govern central. En aquesta línia, s'han declarat 'antitransvasistes' i han apostat per implementar les mesures de la nova cultura de l'aigua.

    'Si dimarts, com esperem, el Govern adopta la decisió contrastada que no existeix la sequera i s'aixequen les mesures previstes, per nosaltres aquest tema s'ha acabat i s'ha de continuar fent el que es venia fent: som un govern antitransvasista que ha vingut impulsant mesures de gestió de l'aigua basades en la nova cultura de l'aigua, estalvi, recuperació i dessalinització', ha explicat el primer secretari del PSC a les Terres de l'Ebre, Antoni Sabaté, tot confiant que es compleixin els terminis per a la construcció de la dessaladora del Prat de Llobregat. El primer secretari ha volgut agrair als quadres, dirigents del Govern al territori i als militants el suport 'en uns moments difícils', tot apel·lant a superar aquesta situació a partir de la derogació. 'Centrem-nos en el dia a dia i en els reptes del territori. Reprenem els circuits institucionals cadascú amb el seu paper', ha reblat.

    Segons els dirigents socialistes, la derogació del transvasament demostra la 'coherència' i 'responsabilitat' del Govern així com el seu tarannà 'antitransvasista'. El president dels socialistes ebrencs, Joan Sabaté, ha insistit en els arguments l'excepcionalitat 'demostrada' a les conques internes de Catalunya i la 'confiança' en el Govern amb la disposició del reial decret, tot recordant que les aportacions havien de sortir de concessions existents i només com a mesures 'excepcional' davant la sequera.

    ResponElimina
  5. és la cançó de sempre, es veu que les inundacions de determnats camps o viles no importa. UNa pena, especialment tenint en compte que s'hauria pogut preveure.

    ResponElimina
  6. Puc assegurar-te Gustau que això és com dius. I jo, en aquest cas, assenyalaria especialment a ENDESA, (propietària dels embassaments).
    La mesura de la CHE ho deia clar, 1800 m3/s. I Endesa, com sempre, ha patinat sense cap mesura,amb pur menyspreu pel territori, 2200 m3/s i a lo ample.
    Politics callats, nomes les veus de persones conscients denuncien la mala gestió dels embassaments de l'Ebre.
    Endesa es molt poderosa. I una pena d'administradora.
    Expropiació!
    Quin govern tolera que se'l pixen a l'orella?

    ResponElimina
  7. Ja se que els carrecs institucionals de la Generalitat al territori son delegats d'aquesta i no fan ni diuen res que no estigue veneit des de Barcelona, es en aquest sentit que es evident la falta de uns representants DEL territori, no Al territori. Suposo que aquest es el motiu que, en aquesta ocasio i en altres, no es veuen les reacccions que caldria esperar i exigir amb la contundencia i vehemencia necessaries. La reaccio del delegat, director dels serveis territotals d'agricultura etc. davant del desebassament ha estat mes haviat de pa sucat amb oli. Aqui qui mes qui menys se l'agafa amb paper de fumar.
    Entre altres motius, perque penseu que a Reus i Tarragona ens passen la ma per la cara?, perque quan cal, possen damunt la taula allo que han de possar, ja es diguen Nadal, Ballesteros o LL. Miquel Perez.

    ResponElimina
  8. estic totalment convençuda que això d'aturar-se la interconnexió es gracies al gran joan sabate,
    de fet lo sol surt cada dia per ell i gràcies a ell la terra gira i la humnitat estem sobre el planeta

    la seua feina en defensa del territori es bestial,
    com se trenca la cara en qui sigue, especialment en montilla, per defensar el riu i les terres de l'ebre

    son de lo mes coherent del "mundomundial", sobre tot en lo tema antitrasvasiste,
    de fet la chacon va parir antes d'hora del disgut que li va donar sabate en recordar-li que ella havia dit "ZP es la gratia contra el trasvasament"
    i al montilla li va demanar lo pin d'or, perque primer es lo territori i despres lo sou vitalici de senador,

    i a sobre te una modestia impresionant, mai de la vida es voldria penjar una medalla que no li toca,

    la veritat es que encara no entenc com a Tortosa han sigut tan desagraits no tornant-lo a votar com alcalde

    ResponElimina
  9. brian si llegeixes lo meu comentari anterior, no et penses que he fumat res aromatic, simplement es que l'aigua emborratxa

    ResponElimina
  10. Jo, sencillament, m'alegro que tothom està content, i que tothom ha/hem sortit guanyant ---- aixo es millor que els analisis de unes eleccions; saps, allà on tots els partits demostren que ells han sortit guanyant ;)
    Ara sembla que al final "lo riu torna al ser curs" i tots podem tornar a ser una gran familia anti-transvasista, vivint junts en harmonia uns anys més .....
    ..... aixo si, si el anul·len d'una vegada per totes, fins i tot en aixo son lentooooooos .. pero seguros¿?

    Si no t'importa, Susanna, guarda'm un traguet del "aigua" que beus, veig que va bé !

    ResponElimina
  11. rectifico; sempre ha d'haver un d'aiguafestes ?

    (EL PERIODICO) "(Artur) Mas exige que se construya el trasvase y tacha al Govern de inepto"

    ResponElimina
  12. Brian i Susanna,
    Comparteixo la vostra opinió que el Messies ens ha salvat. Fa 3000 anys va ser l'Arca de Noé, ara ha estat les gestions de Sabaté.

    ResponElimina
  13. De tots los polítiquillos que he sentit per ràdio Tortosa justificant-se i apuntant-se al carro dels antitransvasistes: Lluís Salvadó, Joan Sabaté...etc. L'únic que considero que pot tindre una mica de reconeixement és el Sr. Forcadell, que se'n ha sortit del CAT i que ha admés que el seu partit s'ha equivocat, la qual cosa no han fet los demés si no tot lo contrari.

    ResponElimina
  14. Mare de Deu de Montserrat + Dèficit de 760 milions d’euros=PARADA DE LA INTERCONEXIÓ DE XARXES

    ResponElimina
  15. susanna abella, no se si era aromatic o perfumat, pero filleta, ni la plataforma podia arrivar a menys ni tu a mes.
    Ja se que en cap moment -aqui-escrius ni et manifestes com a portaveu de la plataforma, pero es dificilment indestriable la teva condicio, al menys quant es parla de temes que poden afectar a la PDE.
    Fes-t'ho mirar i actua en conseqüencia.
    Creus que els altres portaveus parlarien en aquests termes?
    Seras tant portaveu com vulguis, pero a mi, no em representes en absolut.
    Penso que encara que sigue en un bloc, s'ha d'estar a l'alçada.
    Per cert, qui t'ha elegit a tu?

    Tot el que he dit, es precisament per la teva condicio de portaveu. Si no fos per aixo, els teus comentaris no tindrien major importancia; altres n'hi ha que tambe semblen malaltissament obsesionats amb sabate.

    ResponElimina
  16. Cucafera,
    lo que ha dit Susanna ho pensa la majoria de la PDE.
    Joan Sabaté tots estos dies n'ha dit de ben sonades i suposo que ell se considera representant de tots los sociates de per aquí lavora, no?
    Pos s'ha quedat lluit lo socialisme ebrenc.

    ResponElimina
  17. cucafera, no m'amoina gens no representar-te, tampoc ho pretenia, així que tranquil i tan amics com sempre

    per un altra banda un blog es un lloc on pots expresar la teua opinió lliurement, a mes a mes jo i altres ho fem ficant lo nom i el cognom perque no ens hem d'amagar de res,
    jo vaig expresar la meua opinió del tema perque sincerament me sembla tindre molta barra qu ara tothom es vulgue penjar la medalla (o lo pin d'or)
    sento que la meua ironia no t'agrade, encara que crec que lo que realment te dol es que tinc raó en dir que durant el conflicte han estat callats i aceptant tot lo que els venia impossat des de BCN i ara los ha faltat temps per penjar-se la medalla

    la meua condicio de portaveu "de quatre arroplegats" segons algu que cobra dels nostres impostos, no m'exclou de tindre opinió propia i jo no em penso privar de la llibertat d'exercir-la allà on face falta,
    això si, quan m'expresse no necessito amagar-me detras de cap pseudonim com feu alguns altres

    cucafera jo em fico en tots quan fan coses que penso que no estan bé i no em condiciona el color de ningu, es lo que te ser un ànima lliure,
    no m'obsesiona ningú, pot ser els obsesionats sou uns altres que no sabeu vore mes enllà,

    ànims i bon cap de setmana

    ResponElimina
  18. diumenge quasi tinc un accident a la sortida de tortosa, vaig veure de reull una pancarta que deia "transvassament: terrorisme d'estat" i de poc no me la pego. era per fer-li una foto i enviar-la a tv3. els de la pde estant arribant a uns extrems hilarants, aixo no es irlanda ni euskadi als anys 70, no es mata ni s'empresona la gent. nomes falta que tingueu un braç armat, aixi ja tot quadraria, uns quants martirs, repressio ... algun s'estara lamentant que no es face el transvassament, estic ben segur.

    ResponElimina
  19. Lluís,
    això que dius és completament injust.
    Justament tots los actes de la PDE s'han caracteritzat per ser manifestacions festives i familiars. Sempre de bon rotllet tot i que mos l'han volgut fer molt grossa.
    La PDE ha demostrat tindre un nervis d'acer, la qual cosa reconeixo que jo no tinc, perquè en més d'una ocasió a més d'un l'hagués enviat a Roquetes a fer allò que tan bé saben fer allí.

    ResponElimina
  20. Bueno, de tot este jaleo, l'únic de bo (si és que hi ha algo, de bo) és que tothom s'ha tret la careta. Ara seria un bon moment per a fer eleccions, i no fa uns quants mesos. Lo que passa és que me temo que no serviria de molt. Total, són los mateixos gossos en collars diferents: tots iguals d'àvids per l'aigua del riu, los juraments i promeses se les ha endut lo vent, ara bé, només han dimitit quatre "primos", però inclús així, n'hi ha que los hi ha faltat lo temps per a penjar-se medalles.
    I espera perquè encara no s'ha acabat la festa!!
    Estos lamentables polítics que mos representen, a nivell local, regional, i nacional són los responsables principals de la confrontació territorial que me sembla que s'està produint. M'agradaria equivocar-me, però crec que hi haurà un abans i un després de la lluita contra la interconnexió de xarxes, en la relació entre les TE i la resta de Catalunya. He vist massa vegades en diversos fòrums expressions com "Que es fotin el riu per on els hi càpiga", "només compraré mandarines marroquines", i moltes altres de similars que, potser pel fet d'estar escrites en la meua pròpia llengua, m'han impactat molt més profundament que les que s'escrivien en el temps del PHN.
    Lamentable també, això ho hem pogut observar tots, la tasca dels mitjans de comunicació catalans: Cuní i els seus xarlatans, Catalunya Ràdio, Rac1, etc. etc., mitjans d'àmbit suposadament nacional recolzant postures molt concretes sense cap objectivitat...
    En resum, entre polítics mediocres i ambusteros, i periodistes xarlatans barcelonautes, s'està produint poc menos que un cisma, i encara estan per veure's les conseqüències.

    ResponElimina
  21. Mireu la realitat de tot plegat es que Zapatero va dir l'any 2004 que res de PHN i res de PHN , la seva politica hidraulica son 12 dessaladores amb un presupost de 4.000 M€ a tot el llevant i la mediterrania.
    Ara el Govern de la Generalitat projecta una canonada per a avastir BCN dins un contetx de sequera profunda i superada aquesta desestimen el projecte.
    La gent de tota Catalunya estem satisfets ara tenim uns governs que no ens enganyen.

    ResponElimina
  22. Que no ens enganyen dius..? Santa inocència...! Esperat un parell o tres "anyets" i veurás tú com la Anaconda contraataca II....

    ResponElimina
  23. Certament la tornada al govern de la Generalitat de CIU+PP seria un desastre en aquestes questions, però la coherència demostrada per l'actual Govern de la Generalitat esvaix totes les desconfiançes i totes les pors.
    Pel que fa al Govern Central la cosa esta més resolta i el fantasma del PP es va diluint solet.

    ResponElimina
  24. Lo que més me fot dels polítics professionals i dels afiliats és la seua manca d'humilitat i de qualsevol cosa relacionada en l'autocrítica. No són persones formades en les quals un pugue dialogar, sinó sectaris que només t'oferixen un "discurs oficial", al qual s'ha d'adaptar la realitat. "Natros som bons, los altres són dolents", i d'aquí ja no passes. Com a ninots, a mi me feien més gràcia los Madelman o los GIJoe...

    ResponElimina
  25. Amic Pere: Has tocat fons...Precisament el govern actual de la Generalitat de coherència res de res...Suposo que hauràs anat seguint capítol per capítol com a anat tot l’episodi veritat..? Dons no cal repetir-me.
    En quan a la teva afirmació que el govern actual esvaeix totes del desconfiances i les pors; t’ho diré :
    Tant m’hi fot el partit que governi a un lloc o a un altre, però les teves afirmacions son com a mínim, i com ja te he dit abans; INNOCENTS.
    Agafa un plànol i mira on esta Cunit i on acaba el CAT...De moment quedat amb aquesta imatge. Per cert Agbar te excedents de tubets que no sap on posar, i els ha de pagar. Al damunt diuen que no recorreran el contracte... Ja tindrem ocasió de parlar-ne.

    ResponElimina
  26. krupp, veus la palla en ull alié però no veus la biga al propi, tota catalunya ha pogut veure a tv3 desbarrar no només a la petarda de la Rahola sino també a l'inefable Tomàs i les seves teories conspiratòries de pa sucat amb oli. el discurs de la pde de vegades semblava sortit del mateix forn que El Mundo, barrejant Montilla, la Caixa el 3% i la mare que els va parir.

    ResponElimina
  27. LLuis : Un Lactófilus?

    ResponElimina
  28. Mc calan,

    Inhibició de la prostaglandina cicloxigenasa ???

    ResponElimina
  29. Per a Lluís:
    La PDE sempre ha mantingut, i de manera incondicional i sense fisures, una postura contrària als transvasaments. De fet, dir això és una perogrullada.
    La PDE, per altra banda, no se presenta a cap comici, no necessita lo vot de ningú, no té ànsies, que jo sàpigue, per assolir cap poder institucionalitzat, i no diu tonteries quan venen eleccions.
    No sé com s'estructura internament perquè no en formo part, però crec que los que hi participen de manera activa no "en viuen" de la seua activitat.
    Ara per ara han estat actuant en una honradesa impossible de trobar en qualsevol partit polític.
    A mi me sembla que hi ha molta gent, dins dels partits polítics, que senten enveja i recel perquè la PDE és l'única força política de la nostra regió capaç de crear un moviment de masses, mentres que los partits tradicionals queden estancats en moviments tancats i pràcticament sectaris.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta