11 de juny del 2008

La PDE tanca l'enfrontament i posa condicions a la dessaladora de Cunit

El moviment proposa desmantellar la canonada del minitransvasament a partir de l'Ametlla de Mar

La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) va declarar ahir el final de l'enfrontament amb el govern català, un cop derogat el transvasament a Barcelona. A més, va convocar una festa per al 12 de juliol a Tortosa. Amb tot, la PDE va advertir que la Generalitat hauria de recuperar l'aposta per la nova cultura de l'aigua i tancar el debat de la interconnexió de xarxes. A canvi, va acceptar per primer cop el projecte de la planta dessalinitzadora de Cunit, fins ara vista com una interconnexió encoberta. Però el moviment social demanarà desvincular-la de les instal·lacions actuals i desmantellar el minitransvasament a partir de l'Ametlla de Mar.

«S'ha acabat el període d'enfrontament amb el govern català», va afirmar la portaveu de la PDE, Susanna Abella, tot i que va reclamar «més autocrítica» de la Generalitat. Segons Abella, el govern ha demostrat que està molt descoordinat, ja que mentre s'angoixava per la sequera continuava impulsant regadius nous. De fet, el portaveu Manolo Tomàs va reclamar la revisió dels projectes de regadiu Xerta-Sénia i Segarra-Garrigues, que podrien servir per transferir aigua de la conca de l'Ebre cap al País Valencià i Barcelona.
A més, Tomàs va recordar que encara no s'ha aprovat el cabal mediambiental de l'Ebre, i va fer una crida a les institucions del territori per reactivar el pla integral de protecció del Delta. En aquest sentit, la PDE també va agrair el compromís de la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre i de la Cambra de Comerç de Tortosa, que per primera vegada han tingut una actitud ferma de defensa del riu i del territori. En canvi, el portaveu Joan Antoni Panisello va tornar a reclamar la dissolució del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), que gestiona l'aigua del minitransvasament i «funciona com un instrument polític molt poderós, que menysprea les Terres de l'Ebre». De fet, la PDE desconfia de la dessaladora de Cunit, però va deixar una porta oberta per acceptar el projecte. Segons Panisello, caldria desvincular la dessaladora de les instal·lacions actuals del CAT i potenciar l'autosuficiència hídrica del Camp de Tarragona.

>L'aigua de l'Ebre, fins a Tres Cales

La PDE va avançar ahir que reclamarà una sèrie de condicions tècniques per garantir que la dessaladora no siga una interconnexió encoberta. Així, la petició més radical serà el futur desmantellament de la canonada del CAT a partir de l'Ametlla de Mar, perquè l'aigua de l'Ebre no passe més enllà de la urbanització Tres Cales. «El Camp de Tarragona n'hauria de tenir prou amb l'aigua de la planta de Cunit, amb la recuperació dels pous i aqüífers i amb reutilització de l'aigua depurada», va dir Panisello. Així, la PDE va declarar-se oberta al diàleg, tot i que va manifestar malestar per l'última visita del president de la Generalitat, que dissabte va visitar Tortosa de sorpresa per participar en una assemblea del PSC. «No sabem si Montilla ha tingut temor o vergonya de parlar amb nosaltres», va lamentar Manolo Tomàs.

El Punt (11-Juny-2008)

1 comentari:

  1. Si Cunit cobreix les necessitats de Tarragona, i les famosos mesures "prioritaris" de l'ACA aporten 300 hm nous al ATLL, pos, podem "olbidar-nos" dels transvasaments cap al nort, i concentrar en el transvasament sur que no tardarà en apareixer - per no parlar dels regadius excessius a Aragon etc etc. Total, no podrem descansar gaire, pero almenys podem disfrutar mentrestant - la festa del dia 12, piraguada el dia 5 .... a gaudir del riu i la vida.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta