30 de juny del 2008

Tortosa recordarà el setge de la Guerra de Successió amb diferents actes

La Federació Llull, formada per Acció Cultural del País Valencià, Obra Cultural Balear i Òmnium Cultural, té previst arribar aquesta setmana a Tortosa per commemorar el 300 aniversari de la Guerra de Successió i la pèrdua de les llibertats nacionals. Serà el 5 de juliol i s'han organitzat una sèrie d'actes per recordar el setge de Tortosa (1708), un dels episodis més importants de la Guerra de Successió, ja que la conquesta de Tortosa i l'ocupació de la ciutadella d'Ares del Maestrat van servir per completar la presa del País Valencià. La ciutat estava defensada per la Coronela de Tortosa, dirigida pel Procurador Primer de la Ciutat, Ignasi Minguella, i el Tinent Coronel Francesc Montagut. Establert el setge el 9 de juny, els 30.000 soldats comandats per Felip d'Orleans van aconseguir entrar a la ciutat el 15 de juliol, no abans de durs combats. El 8 de juliol, el comandant austriacista va signar les capitulacions, i entre les condicions se li imposava el lliurament de la ciutadella d'Ares, que estava patint un altre setge. El desembre de 1708 les tropes austriacistes del comte Guido Starhemberg intentaren recuperar la ciutat de Tortosa, que es convertí en la base d'operacions d'un poderós exèrcit borbònic que es llançaria a la conquesta del Principat de Catalunya.
Segons llegim al portal Cultura21.cat, la ciutat de Tortosa serà l'escenari de diverses activitats que començaran a les dotze del migdia amb la descoberta d’una placa commemorativa a la plaça del Mercat del Peix, i finalitzarà al vespre amb l’actuació del grup Aramateix a la plaça de l'Ajuntament. Els actes formen part de la campanya 300 anys. Caminant cap al futur. 1707-1714/2007-2014, que va començar el 2007 coincidint amb el tercer centanari de la batalla d'Almansa. De fet, la campanya recorre diferents poblacions dels Països Catalans, ja que després d'haver passat per Lleida (2007) i Tortosa (2008) també anirà a Alacant (2009), València (2010), Girona (2011), Mallorca (2012), Vic (2013) i Barcelona (2014).

Foto: Mapa de Tortosa, l'any 1773.

1 comentari:

  1. Una molt bona notícia per a Tortosa. Finalment sortim al mapa d'actes d'àmit nacional. Cal recordar que enguany fa 300 anys de la conquesta de Tortosa per part de les tropes castellanes.
    Cal comemorar-ho! (llàstima que no podré anar perqué em coincideix en una acte familiar!)

    Espero que vagi molta gent!!!!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta