23 de juny del 2008

Tortosa vol més pisos protegits per fer un complex «menys elitista» a Vinallop

La concentració d'habitatge públic al sector i les millores ambientals poden desbloquejar el projecte

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha confirmat que han demanat un percentatge més alt d'habitatges protegits al complex turístic que l'empresa Tortosa Golf Resort té previst construir a la pedania de Vinallop. Segons el conveni signat ara fa dos anys entre el mateix Ajuntament i la promotora, la urbanització de 1.130 habitatges només havia de reservar-ne el 10% per posar-los a la venda amb alguna mena de protecció pública. El conveni establia que una part dels habitatges protegits es farien al nucli de Vinallop, però l'actual govern municipal vol que es facin a la mateixa urbanització, per deixar clar que no serà un complex «elitista». Amb aquestes millores, Bel vol aconseguir el consens polític amb el seu soci de govern, que havia votat en contra l'antic projecte.

«Hem demanat a l'empresa que incrementi el percentatge d'habitatges protegits, i també que construeixi tots aquests pisos al mateix sector», va explicar Ferran Bel. Així, l'alcalde va recordar que el conveni que van firmar l'Ajuntament i la promotora Tortosa Golf Resort establia que el 10% dels 1.130 habitatges de la urbanització es posarien al mercat amb algun tipus de protecció pública. De fet, el juliol del 2006, l'Ajuntament va informar que el conveni –signat amb l'empresa en una reunió a porta tancada– definia que un centenar de les cases que s'havien de construir estarien en «algun tipus de règim de protecció pública»; i també que una part dels habitatges protegits es construirien al mateix nucli de Vinallop, fora del sector requalificat per fer la urbanització.
Fa dos anys, l'Ajuntament va vendre la mesura de construir una part de l'habitatge públic a l'actual nucli urbà de Vinallop com una manera de potenciar el creixement urbanístic de la pedania, on actualment viuen unes 400 persones. Però el govern actual, format per CiU i ERC, ha interpretat aquest compromís d'una manera diferent. El govern de Ferran Bel ha valorat que és millor que tot l'habitatge protegit es concentri a la urbanització, amb un percentatge més alt que el 10% previst en el conveni. L'objectiu és atraure més compradors potencials i «deixar clar» que no es tracta d'un complex «aïllat i elitista», sinó d'una urbanització «sostenible en tots els aspectes». Tot i això, l'alcalde va precisar que l'Ajuntament encara no ha tancat l'acord amb la promotora, si bé considera que l'empresa serà receptiva amb els canvis de criteri del govern actual.

>Informe de sostenibilitat

El projecte de Tortosa Golf Resort va rebre un fort sotrac la tardor passada. L'Oficina Territorial d'Avaluació Ambiental, que depèn dels serveis territorials del Departament de Medi Ambient i Habitatge, va rebutjar l'informe de sostenibilitat ambiental (ISA) de la modificació del pla d'ordenació urbana municipal (POUM) que havia de permetre la requalificació urbanística. En concret, es tracta de convertir 127 hectàrees de sòl no urbanitzable en sòl urbanitzable delimitat, per construir-hi la urbanització amb un miler d'habitatges, un camp de golf amb 18 forats i una escola de golf, un hotel i un port fluvial. Bel va explicar que l'empresa ja té molt avançat el nou informe de sostenibilitat, i que està incorporant una sèrie de millores ambientals al projecte per convèncer el govern de la Generalitat.

>Consens polític

Ara mateix, l'altre repte és ampliar el consens polític sobre la urbanització i el camp de golf de Vinallop. ERC, el soci de govern de CiU, va votar en contra del projecte en l'anterior mandat. Però la diferència és que cap dels dos regidors actuals formava part de l'anterior consistori, i que el republicà Ricard Forés va evitar polemitzar sobre el projecte durant les passades eleccions municipals. En qualsevol cas, Bel creu que amb els canvis que s'estan introduint al projecte n'hi haurà prou per acabar de convèncer ERC, però també per ampliar el consens polític. «És un projecte profitós i de futur per a la ciutat, i per això estem intentant millorar-lo», va dir Bel. Només Jaume Forcadell (ICV), que lamenta que no s'haja tractat a la comissió d'Urbanisme, és contrari al projecte, ja que PSC i PP hi donen suport.

El Punt (23-Juny-2008)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta