29 de setembre del 2008

L'equip de govern de Tortosa estudia que les campanes no toquin durant la nit

La nova ordenança de civisme també pot restringir prendre més de cinc litres d'aigua de les fonts

Ni les campanes de la catedral de Tortosa ni les de la resta de parròquies podran tocar més enllà de les onze de la nit i fins a les vuit del matí del dia següent. Això és el que disposa l'esborrany de la nova ordenança del bon ús de la via pública i dels espais públics, que l'àrea de dret administratiu del Departament de Dret Públic de la URV ha redactat per a l'Ajuntament de Tortosa. La mesura prevista a la nova ordenança de civisme també vol evitar els sorolls del toc de les campanes dels rellotges dels edificis públics o privats, així com d'altres avisadors acústics, per evitar les molèsties als veïns i protegir la salut de les persones.

Els campanars de Tortosa només donaran l'hora fins a les onze de la nit, perquè el soroll, fins i tot el més sagrat, també és contaminació. Així ho veu la proposta de nova ordenança de civisme de Tortosa, que el govern de Ferran Bel (CiU i ERC) ja ha fet arribar a la resta de grups polítics municipals i a les entitats que van presentar al·legacions a l'anterior norma (el Casal Popular Panxampla i l'associació Skatosa). En l'apartat tercer del capítol cinquè, dedicat a les conductes que «pertorben la convivència ciutadana», la nova ordenança també inclou els sorolls de les campanes dels rellotges com a actes de contaminació acústica. En aquest sentit, el text estableix que l'Ajuntament, «per evitar les molèsties al veïnatge i protegir la salut de les persones, podrà establir una prohibició» en el toc de les campanes i altres avisadors acústics, de les onze de la nit a les vuit del matí del dia següent.

De la mateixa manera, l'Ajuntament també podrà prohibir els comportaments i actituds de les persones que provoquin contaminació acústica, i que causin molèsties, efectes o perjudicis a altres veïns als seus immobles o en recintes privats. Aquesta prohibició inclouria tant la contaminació acústica que les persones poden provocar des d'un domicili com la que prové de la via pública, inclosos els vehicles, per les activitats de les persones i també per «aparells electrodomèstics destinats a l'esbarjo i al lleure». En conseqüència, l'incompliment de les normes previstes seria considerat una falta lleu, que el règim sancionador castiga amb una multa de fins a 750 euros, tot i que podrien commutar-se per treballs en benefici de la comunitat.

D'altra banda, també serà considerada una falta lleu el fet que algú prengui més de cinc litres d'aigua potable de les fonts públiques. L'esborrany també proposa restringir els actes a la vora del riu, així com la prohibició d'utilitzar sabó i altres elements d'higiene a les platges fluvials. A més, no es podrà llençar res al riu i caldrà tenir una autorització municipal per fer-hi activitats o pescar.

Una «resposta democràtica i equilibrada» als canvis socials L'esborrany de la nova ordenança de civisme afirma que l'objectiu bàsic del text és «preservar i fer un bon ús de l'espai públic, del mobiliari i de les instal·lacions», per prestar els serveis públics com a lloc de convivència. Els redactors assenyalen que cal que totes les persones puguen desenvolupar amb llibertat la seua manera d'entendre la vida, «sense més límits que el respecte a la dignitat i els drets dels altres», així com el compliment i l'acceptació dels «valors democràtics». En aquest sentit, la nova ordenança pretén ser «una eina efectiva» per afrontar les noves situacions i circumstàncies que poden alterar la convivència, i intenta ser «una resposta democràtica i equilibrada» basada en el respecte a la dignitat, els drets i els deures de tothom.

El Punt (29-Setembre-2008)

18 comentaris:

  1. Lo pròxim què serà?? Ja n'hi ha prou de tant de Puritanisme en tot! On farem cap! I no sóc creient!

    ResponElimina
  2. és com màgic sentir tocar les campanes, sigue l'hora que sigue. des de casa sempre he sentit les del roser i les de la seu, i quan sóc a Barcelona i sento les del meu barri me trobo com si estès a casa

    ResponElimina
  3. lo de l'aigua té sentit, no sigui cas que venen los de "fora de la conca" i fan el transvasament en garrafes de 6 litres !

    ResponElimina
  4. Perdoneu-me per la paraula però penso que aquesta mesura és una autèntica "collonada". Ara resulta que també molesten les campanes? A mi, personalment, em molesta molt més veure la brossa tirada pel terra durant dies, les restes de "botellón" dels dissabtes als davant del col.legi del costat de casa meua, el que no puguis donar una passa sense veure una vorera trencada perquè se suposa que els cotxes no les han de trepitjar però ho fan....
    Però no, silenciem les campanes que sembla ser que és prioritari.....

    ResponElimina
  5. Que vols que et digui a mi em sembla be, ja que així s'eviten les excuses de la gent que pot esser multada, que podria al·legar el soroll de les campanes per deixar de pagar les sacions, si x decibels són multables ho són i punt, sense excepcions.
    Crec que una ordenança ha de ser el més objectiva possible, i penso que hauria de ser acceptada per tothom.

    ResponElimina
  6. Preguntes sense malícia:

    Es ficarà la policia local a immobilitzar les motos-matraca-motocultor que passen pel carrer a partir de les onze de la nit?

    S'avançarà l'hora de recollida de la brossa per tal que els camions-minipimer-sacsa contenidors no estiguin deu minuts fent de valent soroll a llocs on hi ha instal.lats fileres de tres o quatre contenidors?

    Prohibirà l'ordenança cívica sobrevolar a menys de cinquanta metres dels terrats els avions-tirabombes-solidaris?

    S'incautaran els aparells de música dels automòbils-regaton-1000 wats-finestres descapotades?

    Volia posar una nota d'humor.

    ResponElimina
  7. Por quien redoblan las campanas ?

    ResponElimina
  8. Suposo que l'humor l'hem de veure amb les expressions no amb els exemples en si; perquè de gracia no en fa cap, ni les motos, ni els avions, ni els camions, ni els wats.

    ResponElimina
  9. Pos jo tinc vergonya, com a ciutadà, es fortissim, crec que l'ordenança de civisme es una vergonya, vivim en una societat que sembla que va enrera i no cap endavant.
    Crec i creia que es necesaria però tinc vergonya dels meus iguals, ja que el soroll el fa algú (que mal que em pese es igual a mi)la brosa la tira algú al mig del carrer etc etc.
    Peró tinc i tenia vergonya que en aquestes alçades del partit tinguem que fer "cartes de població" i siguem imcapaços de no mirar-nos el nostre benvolgut melic i veure que els nostres actes tenen repercusió al conjunt de la societat, lamantable.

    ResponElimina
  10. Està clar cucafera, l'humor estava en les definicions d¡elementes sorollosos, alguns d'ells habituals en els nostres nits i carrers, i no en el soroll en sí mateix que no és cosa per riure.

    Volia engegar una reflexió. El soroll és present a tot arreu i no en som conscients. De vegades ens molesta el que fa el veí, sense adornar-nos que nosaltres també en fem. Anem cap una societat reglamentista, pero d'una inseguretat jurídica galopant. Tot està normativitzat, tant que es difícil fer complir les normes i llavors passa com una loteria, un dia el braç implacable de la llei cau a sobre del teu cotxe mal apartcat en un lloc on sempre has aparcat, mentre tens que suportar que ningú sancioni al veí que deixa les cagades del seu gos al mig del carrer.

    ResponElimina
  11. Ens estem oblidant de allò que en deien "convivencia", i crec que una llei tan absurda com la de civisme en cap cas ajudarà.

    ResponElimina
  12. També es cert que quan no ens el "regalen", el soroll, sembla que el busquem ( al menys els mes joves). Fa uns dies El Periodico treia a la portada la noticia d'un estudi que afirma que el 50% -crec recordar- dels joves en un futur tindran problemes auditius i que als 40/45 anys poden necessitar audifons per l'us indegut dels auriculars i el seu elevat volum. Els metges aconsellen no superar els 90 decibels, que diuen, be a ser el 60% del que arriben a desarrolar els reproductors Mp3 etc.

    ResponElimina
  13. ¿Que n’opinen de la nova ordenança els “Panxamples”? ¿S’han pronunciat?

    ResponElimina
  14. Les campanes quasi mai les sento. Però el que em molesta moltíssim, i crec que no sóc l'únic, és el soroll dels ciclomotors que nens de quinze anys porten per la ciutat.

    És escandalós que la polícia ho consenteixi. Si es vol limitar la contaminació acústica s'hauria de començar per aquí.

    I ja no parlo de l'absoluta manca de respecte pel codi de circulació, la possibilitat real d'atropellar o la relació inversa velocitat/capacitat intel·lectual que tenen aquests noiets...

    ResponElimina
  15. I és una ordenança elaborada per ments preclares de la Rovira Virgili! Déu me'n guard de tanta intel·ligència!

    ResponElimina
  16. Hi ha una cosa de l'ordenança que fa complir una demanda dels reguerencs.

    Després d'anys i panys demanant la presència continuada d'un policia municipal al nostre poble, ara des de Tortosa n'hauran d'enviar alguns si volen evitar que s'agafi aigua ( i bona ) de les nostres fonts.

    Espero que l'Ajuntament no vulgui que aquesta tasca de vigilància la tinguem que fer els veïns de les fonts ???.

    ResponElimina
  17. Pedani; ja sabem que cadascú s’estima lo seu, però amb la propaganda del aigua de les fonts del Reguers acabes de induir a que tothom pugi a buscar-ne amb bidons. Necessitareu un destacament de mossos nomes per vosaltres...Es el que volies no?

    ResponElimina
  18. Pos no, mac calan.

    El que els reguerencs hem demanat sempre és la presència d'un policia municipal al nostre poble.

    A mí no em preocupa que vingui gent "forastera" a agafar alguns litres d'aigua bona (repeteixo).

    I de persones amb bidons, ja en venen, i moltes. I algunes vegades els hem informat (jo mateix) quina és la font de l'aigua potable.

    La gent del meu poble pensem que l'aigua és de tots, si n'hi ha prou. (Parlem de la nostra, no parlem del riu, eh ....)

    Salutacions,

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta