13 d’octubre del 2008

Jesús M. Tibau, guanyador del Concurs de Relats Breus de Ciència Ficció del bloc Hespèria

L'escriptor de Cornudella de Montsant rep el primer premi per un microrelat sobre un androide amb desitjos humans

L'escriptor Jesús M. Tibau ha estat el guanyador de la primera edició del Concurs de Relats Breus de Ciència Ficció que havia convocat el bloc col·lectiu Hespèria a través de l'espai de microblocs Twitter. Per tant, els relats presentats no podien tenir més de 140 caràcters, i això obligava els autors a fer un interessant exercici literari, amb un esforç combinat de brevetat i enginy. Tibau és un escriptor de Cornudella de Montsant, tot i que actualment viu i treballa a Tortosa. És el coordinador del Club de Lectura de la Biblioteca Marcel·lí Domingo i autor del bloc Tens un racó dalt del món. Aquest mateix cap de setmana també ha rebut un altre premi, el Premis cat en la categoria de Literatura. Després d'una intensa deliberació del jurat, que ha revisat una cinquantena d'originals, Tibau ha rebut el primer premi o la Corona d'Heli Sòlid pel relat següent:

"L'androide mossega el gelat amb passió fingida. Un regalim de nata rellisca comissura avall, i fa malbé circuits d'importància decisiva".

El jurat ha decidit premiar el microconte de Tibau perquè la idea de l'androide que vol ser humà, fins i tot fingint els plaers més rudimentaris (com llepar un gelat), és molt captivadora, tot i que el seu desig de ser humà, i per tant de desafiar el seu creador, implica un càstig gairebé diví. Finalment, també ens ha encisat el fet que aparega aquesta expressió de «fa malbé circuits d'importància decisiva», ja que ens sembla que té unes fortes ressonàncies caldersianes.
D'altra banda, i alhora, s'ha atorgat un Accèssit de Neutrons per la Qualitat Literària a l'obra

"El segon model arribava ben embolicat quan el primer es desendollava del món. Va deixar una nota de comiat que ningú va saber llegir", de l'Aina, autora del bloc Mitjanit.

El jurat ha decidit atorgar aquest accèssit a l'anterior microrelat perquè sense dir gaire diu molt (objectiu evident de fer un concurs Twit) i, d'altra banda, sense caure en terminologia ni en conceptes tòpics, subtilment es classifica dintre de la ciència-ficció.

Tots dos guanyadors rebran un lot de llibres i pel·lícules de ciència ficció, entre els quals es troben un parell d'exemplars dels Premis UPC de ciència-ficció, el del 2004 i el del 2008, que han estat cedits pel Consell Social de la UPC.

Finalment, el jurat ha volgut fer palesa la qualitat de totes les obres presentades al concurs, que ha complicat i retardat uns dies la definitiva resolució final, i agrair a tots els participants l'atreviment d'haver-s'hi presentat. El bloc Hespèria ja ha editat un llibre electrònic amb els microcontes guanyadors i amb el conjunt de totes les obres presentades, que ja es possible descarregar-se d'internet clicant aquí.

3 comentaris:

  1. Gràcies per haver organitzat aquest Concurs i pel premi

    ResponElimina
  2. Doncs, felicitats pel concurs i felicitats al meu bon amic Jesus.

    ResponElimina
  3. moltíssimes gràcies per l'accèssit i per haver-nos donat l'opció de divertir-nos i trencar-nos el cap amb aquest concurs :) ànims per la pròxima edició!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta