13 d’octubre del 2008

Què passa amb el nou hospital de Tortosa?

El ple de l'Ajuntament d'Amposta va aprovar divendres, per unanimitat, la creació i els estatuts del Consorci d'Inversió Pública (CIP), un organisme que s'ha gestat amb un secretisme absolut, i que al costat  d'Amposta també integren els ajuntaments de Tortosa i Reus. L'objectiu del CIP és accelerar l'execució de projectes que actualment estan aturats a causa de la crisi econòmica en els tres municipis, tot i que no es descarta la incorporació d'altres ajuntaments. És per això que el nou consorci signarà aviat un conveni amb el Departament de Salut, per impulsar projectes sanitaris. En el cas d'Amposta, l'objectiu és agilitzar la construcció del nou centre d'assitència primària (CAP). Per la seua banda, a Tortosa el primer projecte que es vol tirar endavant és el nou hospital de les Terres de l'Ebre, que ha de substituir el Verge de la Cinta i que s'ha de construir en els terrenys del pla parcial de la Farinera. Un projecte que la Generalitat va anunciar també per sorpresa a l'agost del 2006, just mesos abans de les eleccions al Parlament, amb una promesa d'inversió de 120 milions d'euros que també va ser un important baló d'oxigen per al govern municipal de Joan Sabaté.

 Ara amb l'excusa de la crisi els diners sembla que s'hagen esfumat, i l'Ajuntament ha de prendre la iniciativa i traure les castanyes del foc, tot i que l'alcalde Ferran Bel (CiU) va ser acusat pel PSC de no creure en el projecte del nou hospital. Però ara ningú acusarà Bel d'hipotecar les finances municipals o d'amagar l'endeutament del consistori a través d'un consorci, ja que és per pagar un projecte que depèn del govern català, i perquè l'Ajuntament de Tortosa haurà d'avançar uns diners (a partir de nous crèdits?) que després la Generalitat haurà d'anar retornant. Tot plegat ens sembla una conseqüència no només de la crisi, sinó també d'un pèssim model de finançament que, aplicat a la realitat més concreta, impedeix que la Generalitat puga fer nous hospitals sense haver de recórrer als ajuntaments. Així, al mateix temps que l'Estat injecta milers de milions d'euros als bancs per salvar el sistema financer, els ajuntaments anuncien que s'endeutaran per salvar l'actual model de finançament autonòmic. Una mesura tan dràstica com paradoxal i necessària, per satisfer les necessitats de la societat ebrenca; però que indirectament també beneficiarà els bancs, ja que cobraran els interessos per la construcció pública d'hospitals i ambulatoris. Què serà el proper? Que Tortosa s'endeute perquè algú face el tercer pont sobre l'Ebre? O que Flix demane un crèdit perquè l'Estat puga tirar endavant la descontaminació del pantà?

16 comentaris:

  1. Vist així, efectivament, que passa que la generalitat no pot aconseguir els crèdits que si que poden aconseguir els Ajuntaments?. No vam quedar en que l'administració local estava pitjor que la pròpia generalitat o l'estat, en quant a recursos?.
    A veure si ho entenc: El consorci podrà anar a buscar crèdits, perquè no crec que els ajuntament implicats tinguen capacitat per a aquestes inversions, en canvi, la Generalitat no pot?, per als mateixos projectes.
    Per al ciutadà, per al contribuent i per als costos i la pròpia durada de les obres, que es millor, un consorci (Consell, Director, Gerent, administratius) o tal com era previst en principi?. Algú ens podria fer cinc cèntims?.
    Per una altra part, aquest sistema, qui la buscat? la Gerneralitat?, els ajuntaments afectats, l'Ajuntament de Reus? Sagesa? o tots plegats?
    Potser no ho entenc

    ResponElimina
  2. Hi ha una expresió catalana que ho resumeix.."El cul a la cadira..:"

    ResponElimina
  3. No vull parla del tema del finançament de l'hospital, perquè o trobo gravíssim!!!

    Però si deixo una pregunta a l'aire: es cert, que el nou hospital, es dirà Terres de l'Ebre.

    Crec que això no o podem permetre lo nou hospital a de mantenir el nom de l'actual: Hospital de Tortosa Verge de la Cinta.

    ResponElimina
  4. No sé si verem el nou hospital o no, però si que donaria un premi al "pitjor ubicació possible", o "pitjor previsió de futures necessitats", als que van decidir ficar l'hospital actual al lloc que està ara ;)
    allì, un bon lloc per un castell, alguna fortalesa, però un hospital ¿?!

    ResponElimina
  5. No soc partidari de posar nom a un fill meu fins que neixi i neixi be... Quan l’ ubicació prevista penso que Brian te raó, però tampoc es el moment de parlar d’ubicació. Curiós veritat ?

    ResponElimina
  6. Encara trobo mes curiós que no posis nom a un fill sinó neix be.

    ResponElimina
  7. T'agrada el malabarisme dialectic oi..? Penso que ja s'entés perfectament que estic parlant de l'Hospital projectat...

    ResponElimina
  8. el malabarisme dialèctic el fas tu. Jo em limito a llegir el que escrius. Nomes volia "donar-te" ocasió per a rectificar, perquè el que has dit, metàfora o no, es fort. Tu mateix.

    ResponElimina
  9. Ha quedat ara al teu gust? Collons que susceptible!

    ResponElimina
  10. Ah ! i gracies per llegirme

    ResponElimina
  11. S'ha explicat alguna vegada que se'n farà de l'actual hospital?

    ResponElimina
  12. Possiblement el dediquen exclusivament per consultes externes i petita cirurgia, encara que no soc el mes adient per afirmar-ho...

    ResponElimina
  13. Animus tuus mecum ad perpetuum

    ResponElimina
  14. Traducció coloquial : Mosca cojonera...

    ResponElimina
  15. Una altra accepció: El mal se'n fot del ungüent.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta