24 d’octubre del 2008

La PDE i la Unió de Pagesos es manifestaran al costat dels veïns expropiats de Vinallop

Insten l'alcalde de Tortosa a no obrir l'ajuntament dimarts

La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) i la Unió de Pagesos van confirmar ahir que donen ple suport als afectats per la construcció dels pous d'emergència de Vinallop, i que es manifestaran dimarts a Tortosa per evitar la signatura de les actes d'expropiació. A més, van reclamar més garanties per als pobles de l'Ebre i transparència en la neteja del pantà de Flix.

«Ens solidaritzem amb els propietaris afectats per la construcció dels pous de Vinallop, perquè el seu problema particular també perjudica el conjunt de les Terres de l'Ebre», va assegurar ahir el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs. De fet, Tomàs va advertir que no acceptaran que s'utilitze la descontaminació de l'embassament de Flix com a excusa per fer una bateria de pous que fa temps que les administracions volen construir, primer per reforçar el minitransvasament a Tarragona, i ara per poder subministrar aigua al polígon industrial Catalunya Sud. «Això és un insult a la gent del territori, i fem una crida a la protesta de la societat ebrenca», va afegir-hi Tomàs. Així, la concentració tindrà lloc dimarts a les nou del matí a la plaça de l'Ajuntament, tot coincidint amb el moment en què els primers propietaris estan citats per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) per signar les actes d'expropiació forçosa i urgent de les finques.

Renunciar als pous de Vinallop De fet, el col·lectiu que ja formen el 61% del centenar de propietaris afectats han decidit que es negaran, en bloc, a signar les actes d'expropiació, com havia recomanat la PDE. Però ahir encara va anar més enllà, i Tomàs va explicar que també han demanat a l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, que dimarts al matí l'ajuntament estiga tancat, per evitar l'aixecament de les actes d'expropiació. De la mateixa manera, la PDE també va rebutjar ahir que Bel estiga plantejant la possibilitat de reclamar la titularitat dels pous de Vinallop per poder aprofitar-los per al municipi, un cop enllestits els treballs de descontaminació del pantà de Flix. «Ja hem dit a l'alcalde que renuncie a la titularitat dels pous, encara que Tortosa tinga problemes per subministrar aigua al polígon Catalunya Sud», va dir Tomàs. El portaveu va advertir que «si es fan, els pous de Vinallop s'han de clausurar quan acaben les obres de neteja de l'embassament de Flix». Segons Tomàs, no cal recórrer a l'aqüífer per solucionar els problemes d'aigua del Catalunya Sud, ja que uns pous connectats a la xarxa del minitransvasament «acabaran sent gestionats pel Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), amb tot el que això suposa». «Estan utilitzant la neteja del pantà de Flix per imposar, com a fets consumats, unes obres hidràuliques que no tenen res a veure amb la descontaminació», va alertar Tomàs, que va afegir-hi que els pous no serviran per abastir la població en cas d'una avinguda tòxica a l'Ebre.

El Punt (24-Octubre-2008)

12 comentaris:

  1. Em te bocabadat la clarividència del Sr. Tomàs, ell ja sap que el que es pot fer amb l'aigua dels pous de Vinallop no serà cap cosa bona. Si estem en plena crisis, si perillen els llocs de treball de l'empresa amb més treballadors d'aquestes terres, no es hora de donar l'impuls definitiu al polígon Catalunya-Sud?. Crec que ens hem instal·lat en la cultura del "no" i serà molt difícil canviar aquesta tendència. Tal com deia el Sr. Tremosa en el seu article, no seria hora de que la gent de les Terres de l'Ebre pugéssim al tren del desenvolupament econòmic? Seguirem deixant passar tots els trens? Per cert, 12 pous afecten a 100 propietaris? Algú pot aclarir-me aquest assumpte? Gràcies

    ResponElimina
  2. Sr. kurt valander,
    crec sincerament que tornar a caure en lo parany de posar a la balansa per una part, lo dret al nostre desencolupament econòmic com a territori i per l'altra, lo xantatge de vendre-mos l'aigua a canvi de..., mos fa un flac favor a tots en general.
    Lo desenvolupament de les Terres de l'Ebre no hauria de dependre de vendremos l'aigua del riu o no. O és que no paguem impostos com tota la resta de mortals?
    Les coses clares i el xocolate espès.

    ResponElimina
  3. D'acord que cal un cert desenvolupament al territori, però no qualssevol, perfa, que ja veiem que passa a altres llocs.
    I no ha sigut gens culpa nostra que no s'hagi desenvolupat el territori ja que els interessava així, tontet i justet.
    I ens han colat los mals embassaments d'ENDESA, que de pas que esfonsen el Delta, es carreguen de bitxos raros, radioactivitat i supertoxics.
    Seguim en nuclears, d'ENDESA, com hi ha poca gent.....I ara una altra, ENRESA amb un cementiri nuclear a lo bèstia.
    Lo Mini.... bufa aigua cap a Tarragona pel puto morro.
    Ara toca Barcelona.... i calen més cabals.
    Heu sentit lo del transvasament de l'Espinosa? El Tajo, des de Cáceres a Murcia.
    Olé! Fem anar los rius al reves... por cañetes i espinosas.
    Ah! i fem pous, que la merda ho acabara contaminant tot. (interconnexió d'aquifers subterranis).
    OCO! En tot això, ERKIMIA repartint beneficis .... esta bé tirar la merda, i que se la treguen com puguen.... Com no li han fotut hasta l'ultim euro per pagar la gran cagada de Flix?
    No, no cal estar al cantó del no, s'ha de ser positiu amb les galtades i sodomies que ens venen.
    I dir Amen.
    Au!

    ResponElimina
  4. Jo estic amb kurt, estic fart de sentir queixes antitransvassament posant com a excusa que el poligon li falta aigua, i ara que es vol fer alguna cosa per subsanar-ho tb ens queixem ? Sembla que la questio es dur la contraria peti qui peti. Ara be argument ni un, nomes especulacions "porque yo lo valgo". Si despres passa una desgracia en la descontaminacio qui assumira les culpes?

    ResponElimina
  5. Els transvasaments no son un instrument de desenvolupament per a la conca que cedeix.

    aquesta teoria és la que es va vendre al Delta amb la Llei 18/81 on es va afirmar que amb la venda de l'aigua es podria ajudar al desenvolupament del territori. Com tothom sabeu l'efecte ha estat el contrari.

    Els pous de Vinallop han estat presentats en relació a la descontaminació de Flix . Ja sabem que no es cert, son coses diferents. Per tant, no es diu la veritat.

    El Consorci d'Aigües de Tarragona és la sangonera de les Terres de l'Ebre.

    Hi ha relació dels pous amb el CAT, alguna comunitat de regants i les interconnexions de xarxes.

    Estic convençut que defensar la reversió de les aigües del Cat i evitar mes transvasaments és un requisit imprescindible per un desenvolupament de les Terres de l'Ebre.

    ResponElimina
  6. Ara ha sortit lo del Catalunya-Sud (i agafar el tren) per intentar justificar els pous, quan fa 2 dies era aigua cap a Tgna i punto - com diu Nuria, les coses no estan gens clar, per tant, menys presses i més explicacions.

    Ei, i si diuen que és aigua pel Catalunya-Sud, ja que alguns (dels que manen i/o mamen) pensen que Catalunya acaba a Tgna, pos, vols dir que no serà un altre joc de paraules per enviar aigua des de l'estranger (TTE) fins a Catalunya ;)

    Bromes apart, tranquilitat, informació, i garanties - però dels que son creibles.

    ResponElimina
  7. Però, han pensat en les consequencies de tancar l'ajuntament el dimarts - qui donarà de menjar al Monstre de la Burocracia ?
    Portem més papers que menys el dilluns per si acas ... :)

    ResponElimina
  8. La amenaza del Xerta-Cálig


    En su información de ayer, el diario "El País" daba por seguro que el Gobierno anunciará antes de febrero la construcción de una nueva conexión Tajo-Segura que sustituiría al actual, captaría el agua a la altura de Cáceres, tendría más de 440 kilómetros y costaría unos 2.000 millones de euros. Sin embargo, para Aragón y para el Ebro la amenaza sería que Medio Ambiente decida recuperar el fallido trasvase a Barcelona o se plantee recuperar el trasvase a Castellón.

    El miércoles, Puxeu se mostró claramente favorable a haber puesto en marcha la conexión entre la capital catalana y el Ebro. "El Congreso derogó el trasvase a Barcelona. Podemos hablarlo en privado, porque a mí me gustan los sistemas mallados", afirmó el secretario de Estado al ser preguntado al respecto.

    En cuanto al trasvase a Castellón, el proyecto más probable consistiría en poner en servicio el canal Xerta-Càlig, una infraestructura de titularidad estatal que empezó a construirse en los años 70 y de la que solo se hizo el tramo inicial. Desde la Comunidad Valenciana, hace años que se reclama la recuperación de esa conexión, algo que ahora podría hacerse ampliando hasta Cálig el canal Xerta-La Dénia.

    Esta segunda conducción llevará agua del Ebro hasta el límite de la provincia de Tarragona. El problema es que cuenta con una concesión de 283 hectómetros cúbicos anuales, cantidad más que suficiente para que el Gobierno pueda plantearse llevar parte de esos caudales hasta Castellón -el gran trasvase del PP preveía transportar 1.050 hectómetros anuales, y el de Barcelona, 35-.

    http://www.heraldo.es/index.php/mod.noticias/mem.detalle/idnoticia.28299/relcategoria.104

    ResponElimina
  9. -El trasvase del Ebro es la solución a todo nuestro problema hídrico. Y además ya es casi el símbolo de la solución. El Ebro es el río más caudaloso de España, vierte una cantidad de agua muy importante al mar. De ella, una parte tiene un sentido ecológico, pero todavía hay un caudal importante que puede venir a garantizar nuestras necesidades actuales. No entendemos cómo desapareció. Y entendemos menos que el PSPV haya permanecido callado, o activo, con su derogación. Los valencianos no perdonan este tipo de actitudes.
    -Cataluña está creando nuevas zonas de regadío con el trasvase Xerta-Càlig hasta el límite con la Comunidad. A la vez, la Eurocámara vota en contra de los trasvases con el apoyo de los socialistas españoles.
    -Es una contradicción. Creo que el PSOE estaba en un sitio, a favor del PHN, hasta que llegó Zapatero con Narbona. Creo que hoy está girando la postura del PSOE. Pero cuando no hay una coordinación desde el Gobierno, sucede que socialistas de Europa todavía defiendan las posturas trasnochadas de hace cuatro años. El PSOE no es capaz de dar una respuesta clara al problema, que debería ser de Estado. No puedo entender que el agua del Ebro se quede en una raya de una demarcación de una comunidad autónoma y que de ahí no se pueda pasar. Eso no lo vamos a tolerar. Estamos preparando un anteproyecto para continuar esa conducción para que riegue en las tierras de Castellón. Espero que el Gobierno no se niegue porque la Comunidad también es cuenca del Ebro y también tiene derecho a esas aguas.

    http://www.abc.es/20081019/valencia-valencia/estamos-llegando-acuerdos-gobierno-20081019.html

    ResponElimina
  10. Si se sembla un pato, si fa olor a pato, i si fa quak quak com un pato ... pos, lo que tens és un pato.

    Proverbi anglo-america.

    ResponElimina
  11. Lo desenvolupament de les nostres terres passen per dignificar lo camp i la mar (que ara sembla que qui mos alimenta haigue de ser un esclau dels intermediaris i lo consumidor), per mantindre la nostra riquesa d'ecosistemes (el delta reserva de la biosfera) cada dia més vius, per mantindre la nostra cultura particular (artesania, musica, arquitectura, història...)i per ser gent alegre i capaç de fer lo que se propose. Això no ho demana ningu dels que mos diuen que mos portaran la riquesa en les seues generoses empreses, generoses en los seus directius, accionistes i topos dins la política... mentre la gent i lo territori lo tracten com sabrem si mos hi fixem

    ResponElimina
  12. zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta