31 d’octubre del 2008

L'alcalde recorda que retirar el monument de la Batalla de l'Ebre «no és una prioritat»

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va fer ahir una primera valoració, visiblement escèptica, de l'oferiment de la Generalitat per costejar la retirada dels símbols franquistes que encara puguin quedar al monument de la Batalla de l'Ebre. «En un país seriós, amb un govern seriós i amb un ajuntament seriós, els oferiments no es fan a través dels mitjans de comunicació, si no és per crear falses polèmiques que en realitat busquen desviar l'atenció sobre altres temes», va dir Bel sobre la proposta del govern català, que ahir avançava El Punt. Amb tot, l'alcalde va afirmar que el govern de Tortosa valorarà «amb tranquil·litat» l'oferiment del Departament d'Interior, si finalment es produeix, «però seguint un procediment més seriós».

Bel va remarcar que «tot és interpretable», i que totes les opinions són «respectables» sobre si encara queden símbols franquistes al monument dissenyat per l'escultor Lluís Saumells, i que el dictador va inaugurar al juny del 1966. «Però és un tema que ja està superat a Tortosa, perquè s'han anat traient tots aquells elements que generaven malestar», va dir Bel. Amb tot, l'alcalde va afegir-hi que tindran en compte altres opinions, si finalment hi ha una iniciativa ciutadana que proposa la transformació del pinacle franquista en un monument a la pau. «Però ara no és una prioritat per a l'Ajuntament, perquè a Tortosa tenim 35.000 prioritats més», va dir Bel. Segons l'alcalde, és «incomprensible» que algú obri una polèmica com aquesta tenint en compte la crisi econòmica actual. Bel va dir que els interessa més les obres de la comissaria regional dels Mossos, el campus de la URV o l'edifici de les delegacions.

El Punt (31-Octubre-2008)

21 comentaris:

  1. Pos mira, ho trobo una estupidesa no treure el monument, i més si t'ho paguen.
    I només donaré una raó, penseu-la 10 segons.
    Pega en algo este monument a la Tortosa del segle XXI?
    I, lamentant-ho molt, per a mi només hi ha una resposta, no pega ni en cola.
    I, sobre els presupostos de l'Ajuntament, jo ja dic que poso diners per a que el treguen, que no els hi ha de costar un duro si no son rucs. Existeix la subscrpccció popular, com la a Sagrada Familia.
    Lo que si veig és que si l'alcalde va de tendre en lo franquisme, no se quina moto ens podrà vendre mai.
    Veu bé algo sortit de la mà del dictador?
    Un monument a la seua victòria?
    Sempre li podrem dir lo que no va fer quan calia, treure lo monument "Franquista" del Saumells i retirar-lo al lloc on son els monuments dedicats a dictadors i dictadures.
    No al mig del riu.
    Aguantar a Franco al mig del riu és el que fem! I fot fastics encara que el monument sigui ja familiar.
    Tortosa no necessita ni es mereix un monument als guanyadors d'una guerra civil que va causar milers de morts. I, malgrat hagin llevat el "VICTOR" de Franco de les urpes de l'aliga imperial, el monument continua sent una dedicació a la victòria, per la força, de Franco, amb ajudes Nazis i Fascistes. sobre un govern democratic Català. I que, a més, va afusellar el seu president Companys.
    O no von assabenteu?
    Es denigrant per a la ciutat cada minut que està el monument al riu.
    Oco, que la gallina del franco va estar al vitrall del sostre interior de l'ajuntament un porró d'anys democratics, i, continua sent clar que el "continuismo moderado" que va inspirar la reforma de Asociaciones políticas del 73 o 74, ésta en les fonts d'inspiració del l'alcaldia actual.
    Sentint-ho molt, no treure el monument és una "farciscofrancada", per no dir algo bastant més gros.
    Per a ser alcalde s'ha de filar l'ull del temps, i ara mateix apunta al monoment.
    Fer "Belades" i no "Franciscofrancades", és el que li toca sinyor alcalde.
    Au
    Fora monuments de victories franquistes de la Gerra Civil!

    ResponElimina
  2. Sense entrar a valorar la coveniencia o no de conservar el monument.

    En aquesta ciutat han estat governant les esquerres durant 8 anys, dels quals els ultims 4 també governant la Generalitat, i ningú va moure un dit per treure cap monument.
    Aixó és tirar cortines de fum i crear polemiques innecessaries, ja que suposo que arguments d'oposició constructiva no en deuen tindre.
    Que facin els aparcaments promesos i es deixin de monuments que fa 31 anys democratics que està i no ha passat res.

    ResponElimina
  3. Soc Catalanista i independentista però m’oposo frontalment a que s’enderroqui aquests monument. Com podem veure 4 o 5 noticies més enrere la foto del monument il•luminat es preciosa. Crec que els símbols franquistes ja se li van treure, però soc partidari de restaurar-lo i convertir-lo en un monument a la pau.
    Al mateix temps penso que conservant lo monument també es podria fer lo pont de la Cinta aprofitant la pilastra.

    ResponElimina
  4. Encara hi ha milers de victimes de la guerra incivil enterrades en fosses comunes, fa 31 anys de democràcia i no ha passat res. Que es podreixin. Ironia off.

    ResponElimina
  5. Aquest globus sonda del monument, obeeix a uns interessos puntuals, que es polsar la reacció de la gent del territori vers un tema que si fora d’opinió majoritària no s’hauria donat el cas.
    I es que la Generalitat tampoc ho te clar...Que jo sàpiga no hi ha res en ferm, i de moment tot es fum. Ara bé; jo em pregunto perquè hem de renunciar a tenir un element, que un cop remodelat, podria formar part de la iconografia de la ciutat però sense perdre la memòria dels seus orígens?

    ResponElimina
  6. Yo no estic a favor del que se va fer durant la Guerra ni durant el Franquisme, però m'agrada este monument, és un signe del passat, un moment de la història de Tortosa que NO FA MAL A NINGU. Estic d'acord en lo senyor Alcalde quan diu que no és una prioritat. A cas viurem millor sense el monument? mos pujaran los sous? morirà menos gent per malaltia? morirà menos gent a les carreteres?
    Cal recordar també que el bando Republicà també va matar molta gent, però pareix que dona grima parlar-ne del temà. Franco i el seu entorn ho van fer d'una manera denigrant i desde el poder, però els republicans també van matar gent pel simple fet de tindre afinitat en l'altre bando. He dit.

    ResponElimina
  7. No entenc a l'alcalde Bel. Que jo sapiga, a l'ajuntament ha votat repetidament a favor de retirar els simbols franquistes subsistents a la ciutat. I ara resulta que "la ocasión la pintan calva" i diu que no es prioritari. Pot ser no ho sigue (a mi no obstant em sembla que ja toca, que ja es hora) pero si la Generalitat ho paga i als tortosins no ens costa un centim, crec que, si més no, la retirada dels simbols franquistes i la reconversió del monument en monument per la pau es pot fer sense problema, no? O es que a Bel li preocupa perdre vots de la dreta ultramontana que el va recolçar masivament a les ultimes municipals?

    ResponElimina
  8. Per cert, no cal que Bel es preocupi tant per la Comissaria dels Mossos d'Esquadra. Ja n´hi ha prou de cinisme!!!! El retard, i ell ho sap, es imputable a l'Ajuntament que ell presideix, que no ha cedit els terrenys fins fa molt poc. A més, no es pot dir que hagi estat gracies a la col·laboració de l'Alcalde de Tortosa que els Mossos s'han desplegat i han arrivat a l'hora a la ciutat. Cal recordar que l'Ajuntament de Tortosa, amb Bel al capdavant, es un dels dos únics de Catalunya que té el dubtos honor d'haber-se negat a pagar el lloguer de les dependències (barracons en el cas de Tortosa)necesaries per acollir-los provissionalment i fins que es construeixii la Comissaria. Dit d'un altra manera: si fos per Bel i la seva colla d'acol·lits, inclosos els dos regidors d'ERC,els Mossos o no haurien arrivat encara o s'haurien d'ínstal·lar sota un pont. Això si, està "peocupat" per la Comissaria!!!! Quina hipocresia!!!! I, lo que es pitjor, Tortosa, donant la nota!!!!

    ResponElimina
  9. Aspiradora; amb aquesta darrera intervenció teva , m’agradaria que t’informessis millor, dons ja no es tracta de tenir una opinió o un altra. Els fets han estat els que han estat, i t’asseguro que no han estat imputables a l’Ajuntament. El que no es pot es empastifar per empastifar...!

    ResponElimina
  10. termi, que saps d'algun monument a Tortosa que recordi als que "hallaron gloria por la republica" o enalteixi als republicans que també varen matar?. Això si, tu pots parlar del que vulguis, però ara, no parlavem d'això. He dit.

    ResponElimina
  11. volia dir..." a los caidos que hallaron gloria por la república"

    ResponElimina
  12. Jo em pregunto si es podria denunciar l'ajuntament tortosi per enaltiment de la dictadura al mantenir simbologia franquista al bellmig de la ciutat?
    D'incompliment de la llei que hi hagi?
    Evidentment, qui enyora el franquisme, troba bé que queden estàtues i monuments per ahí.
    No es pot entendre altre motiu que
    este i el de la força de la costum de veure'l alli el mig. Fa companyia veritat?
    Però, si ara ens preguntessin si voldriem erigir un monument com el que tenim, em sembla que cap partit, ni el PP, ditia que si.
    Ergo....
    Lo pilar del riu te molt més a dir que l'aguila, la creu i la llum de la victòria franquista!

    ResponElimina
  13. Pos continua preguntant-ho...

    ResponElimina
  14. Com sempre, si es fa, per què es fa? i si no, per què no es fa?.
    Jo no vaig viure el franquisme ja que sóc nascut a posteriori. Per tant, no tinc cap implicació emocional.
    Particularment trobo que el monument és estèticament bonic (ho va fer un escultor, no un dictador). Algú creu que hi ha algun turista que hagi vist aquest monument i no li hagi fet una foto?

    També és cert, però, que si conté simbologia franquista, aquesta s'ha de treure tota.

    En qualsevol cas, partidaris o no de treure'l, el que sí hem de ser conscients és que NO és una pioritat, es miri per on es miri.

    I en quant a Bel, com ha dit algú per aquí, no sé com se li pot retreure que no faci res, quan han governat les esquerres 8 anys seguits (i en els últims 4 també hi havia els socialistes a la Generalitat i al Govern central).
    I així li ha anat a Tortosa.
    Tampoc li va anar bé els anteriors anys de CIU (abans que algú se'm tiri a la yugular). Però jo crec amb aquest alcalde, amb les seves coses bones i les seves dolentes (que en tindrà, com tots nosaltres).

    ResponElimina
  15. no soc turista, pero si que he acompanyat a moltissimes a fer la foto del monument. Tots han/hem fet la foto, i tots han flipat que encara estigui alli al mig del riu.

    Ja que no és tan prioritari, no cal perdre tan de temps en paraules, que ho voten en un ple (temps perdut 2 minuts) i si s'ha de tumbar, es tumba.

    ResponElimina
  16. Com tu dius “flipant” però la foto l’han fet...! Curiós..!

    ResponElimina
  17. També anem a fer fotos de les corrides de bous; i ara amb la moda dels mobils, es fan fotos de les palisses que es reparten, dels morts que es troben a la carretera ... el pou de la morbositat de la gent no té fondo, pero no per aixo s'ha de deixar el monument. Fem una altre cosa "fotogenic

    ResponElimina
  18. Així que fer fotos al monument segon tu es “morbós”...Encara mes curiós...

    ResponElimina
  19. A vore si em puc explicar millor; sencillament voldria dir que no perque es fassen fotos d'una cosa, ha der ser un rao per mantenir-ho.

    Ara si, en este cas només puc parlar pels britanics, i només pels que he acompanyat jo a fer la foto. Morbositat no és la paraula correcta, admeto - diria en tota sinceritat que és més una mezcla de sorpresa i, maluradament, de superioritat (parlo dels britanics, ei, no de turistes en general); entre la sopresa que es pugui haver una guerra civil a Europa i un dictador que aguanta fins els 70, i que, per colmo, encara hi ha referencies a ell pel carrer, i el "tipic" britanic que mira com els pobres natius es maten entre ells i se sent superior.
    Abans he nombrat les corrides de bous perque ho comparo, una cosa que els britanics no farien mai a casa pero esta bé observar com un poble salvatge i atrassat en el temps, ho fa.
    Ara potser em direu de tot, pero primer dic que a) jo no m'incloc en la generalització !!, i, b) tots sabem que els estereotipus explicats i llegits en 4 ratlles poden quedar malament.

    Tornant al tema; voto per tumbar el monument i crear un centre per a la pau a Tortosa.

    ResponElimina
  20. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  21. Mira brian; no es necessari que els nadius es matin entre ells perquè els britànics es sentin superiors;
    mes encara si van amb pantalons bermudes y sandàlies. Com hauràs pogut comprovar això passa davant del monument de l’Ebre i davant de la Sagrada Família

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta