29 d’octubre del 2008

L'oposició social als pous de Vinallop atura el primer cop però manté l'alerta

La CHE envia telegrames als propietaris afectats per garantir-los que deixa «sense efecte» les expropiacions obertes

Una seixantena de propietaris afectats per la construcció dels pous d'emergència de Vinallop, amb el suport de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) i de la Unió de Pagesos, van ocupar ahir al matí al vestíbul de l'ajuntament de Tortosa. La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) havia citat els veïns per signar les actes prèvies d'ocupació de les finques, però després que la subdelegada del govern a Tarragona anunciés que el procés quedava ajornat, l'arribada d'uns telegrames va servir per garantir-los que les expropiacions quedaven «sense efecte» per «dificultats tècniques». Amb tot, els contraris als pous van demanar explicacions als tècnics de l'empresa Acuamed que s'havien desplaçat ahir a Tortosa, i van assenyalar que mantindran la mobilització.

Un funcionari de Correus va ser l'encarregat d'entregar els telegrames als propietaris que ahir havien estat citats a l'ajuntament de Tortosa, just quan els opositors als pous de Vinallop començaven la seua concentració de protesta. Segons els telegrames, el president de la CHE deixava «sense efecte» la signatura de les actes prèvies d'ocupació de les finques, tot adduint unes «dificultats tècniques» que la PDE va interpretar com un èxit de la pressió social. «Hem fet saltar pels aires la falta de transparència amb què estava actuant l'administració, perquè volien fer els pous de Vinallop amb nocturnitat i prepotència», va afirmar el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs.

Minuts abans, tant Tomàs com el coordinador de la Unió de Pagesos (UP) a les Terres de l'Ebre, Joan Montesó, van fer costat als veïns de Vinallop afectats per les obres de la dotzena de pous que garantirien el subministrament d'aigua en cas de contaminació del riu durant la neteja del pantà de Flix. Com que l'alcalde es trobava fora de la ciutat, una comissió va reunir-se al saló de plens amb els tècnics d'Acuamed que s'havien desplaçat a Tortosa; l'objectiu era deixar clar que els veïns que no haguessin rebut les cartes no havien de patir per figurar com a «no compareguts» en l'expedient de les expropiacions. «Si algú no ha rebut la carta és culpa de Correus, però no passa res perquè el procés ha quedat anul·lat», van dir els tècnics. Per la seua banda, el portaveu dels veïns, Àngel Martí, va destacar l'«èxit puntual» dels afectats, però va remarcar que no baixaran la guàrdia. «Ja buscaran els mecanismes per reactivar les expropiacions», va dir.

El Punt (29-Octubre-2008)

Més informació a El Punt:
-La mobilització continuarà el 8 de novembre
-«Volen buidar l'aqüífer amb l'excusa de Flix»

6 comentaris:

  1. No acabo d’entendre aquets “tics” de l’Administració. Primer per manca d’informació, després per prepotència, i ara en retirada.... Com diria un personatge molt conegut “ Que es pensen qui som nosaltres...!!!”

    ResponElimina
  2. L'oposició social son els veins afectats i els 4 gats de la PDE ? I qui els ha dit que ho han parat per la seva acció de protesta ? Una mica de modèstia no els aniria malament per guanyar credibilitat.

    ResponElimina
  3. No sé si vius a Tortosa però la meva impressió estes setmanes ha sigut que eren més de 4 gats qui havia vist la jugada que volien/volen fer.
    Potser hi ha molts de gats pel meu barri ;)
    Sigui o no este el motiu, l'important ara és que expliquen (i garantitzen - com?!) exactament lo que faran per assegurar l'aigua si passa alguna cosa a Flix.

    ResponElimina
  4. Lluis, 4 gats son els qui desprecieu la feina feta per la PDE. Si no fos perquè UP i PDE s'han posat en lo tema, estes expropiacions fetes de mala manera ara s'estarien tirant endavant. los moviments socials organitzats han d'anar fent de policies perquè l'administració compleixi les lleis que ella mateixa fa. Hi ha persones que diuen que representen als ciutadans i hi ha ciutadans que se dediquen a defensar la ciutadania i construir poder popular

    ResponElimina
  5. Jo, si fos extra-terrestre, em meravellaria aquest poble nostre. Com és possible que l'administració d'un govern, triat per beneficiar els assumptes del poble, tingui que ser aturada pel poble mateix fent-los hi vore que les seves actuacions no tenen cap ni peus.
    Sento no haver pogut estar present ahir. Entre altres coses, hagués donat el meu suport per a que els acuifers de l'Ebre no es posen "a huevo" de canonades transvasistes. Que sallen molt estos carnussos!
    Com que no porten anys.

    ResponElimina
  6. Josep, l'aturada de les obres pot ser deguda a molts motius: falta de pressupost (venen mals temps), altres solucions millors, etc. Trobo logic que UP i PDE s'atribueixin l'exit, es lo que fan los politics de forma habitual. Jo entenc als propietaris, faria el mateix si m'expropiessin, pero aprofitar-se d'aixo per treure l'espantall del transvasament es grotesc al meu entendre. Jo no vull un Prestige-2 a l'Ebre, vull que els politics tinguen un pla B per si les coses van mal dades. Si els eminents geolegs de la PDE tenen una solucio millor que la diguen pero que no facen populisme de pitiplam.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta