6 de novembre del 2008

La Generalitat aposta ara per aprofitar els pous d'emergència de Vinallop també al Catalunya Sud

El govern català vol estalviar-se una actuació que l'Estat ja té previst assumir

El govern català no vol que les Terres de l'Ebre desaprofitin l'oportunitat que suposa la construcció dels pous que s'han projectat a Vinallop, com a mesura d'emergència durant la descontaminació del pantà de Flix. Així, la delegació de la Generalitat està fent les gestions necessàries perquè els pous que farà l'empresa estatal Acuamed, inclosos a la inversió global de 200 milions d'euros, puguin reaprofitar-se per garantir el subministrament d'aigua a les empreses del polígon Catalunya Sud.

A la Generalitat no entenen l'oposició social que s'està vertebrant a les Terres de l'Ebre, al voltant del centenar de propietaris afectats per la construcció dels pous d'emergència de Vinallop. Així, durant la reunió de treball que van mantenir dimarts a Tortosa amb algunes figures destacades dels sectors socioeconòmics del territori, els representants del tripartit van deixar molt clara l'aposta de la Generalitat per reaprofitar els pous per al polígon industrial Catalunya Sud, que encara no té garantida tota l'aigua que necessitaran les noves empreses. Fins ara, el polígon de Tortosa i l'Aldea només té una petita dotació del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), insuficient perquè no inclou els mesos d'estiu i perquè no preveu l'increment de la demanda a mitjà termini. De fet, l'Ajuntament tortosí va iniciar al gener uns sondejos geotècnics que havien de servir per construir uns pous, amb l'objectiu de garantir més quantitat d'aigua i més barata que la del CAT. Però l'actuació no acaba de tirar endavant, i el govern de Ferran Bel també ha estudiat l'opció de reclamar els pous de Vinallop per al polígon Catalunya Sud.

En aquest cas, un dels factors que ha fet decantar-se la Generalitat pels pous de Vinallop, a part de la necessitat de construir-los per tenir subministraments alternatius durant el procés de neteja del pantà de Flix, és la forta demanda d'aigua que tindrà la metal·lúrgica Gallardo. El grup extremeny preveu instal·lar una planta de producció d'acer en una parcel·la de 40 hectàrees de la segona fase del Catalunya Sud, amb una inversió d'uns 500 milions d'euros. Segons les previsions, la fàbrica de Gallardo generarà 500 llocs de treball directes, als quals s'haurien d'afegir entre 200 i 300 llocs indirectes que també es crearien al territori. Segons el tripartit, no seria convenient que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) segellés els pous després de la descontaminació, com ha demanat la Plataforma en Defensa de l'Ebre i el sindicat Unió de Pagesos, ja que d'aquesta manera serà l'Estat qui pagarà uns pous amb una capacitat prevista de1.200 litres per segon.

Enllestits els plans d'emergència A l'abril del 2008, el govern català va aprovar el pla d'actuació d'emergències per episodis de contaminació a l'Ebre durant els treballs de descontaminació del pantà de Flix. Es tracta d'un pla específic de protecció civil, associat a la redacció del projecte constructiu per a la neteja del pantà, que a més recomanava que 62 municipis del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre també preparessin els seus plans locals d'emergència. Ara aquests plans locals ja han estat redactats, però, segons va avançar ahir Diari de Tarragona, Protecció Civil només ha homologat els plans de Flix, Garcia, Salou, Altafulla, Bellaguarda i Juncosa, aquests dos últims, de Lleida.


El Punt (6-Novembre-2008)

2 comentaris:

  1. Vinga gangils!
    .....
    A la llepolia!

    Producció d'acer?
    I la matèria prima?
    Lo monument rovellat?
    No se, me miro'l cul per si porto una llufa.

    Cal fer un esment de l'espavilada planificació del Catalunya Sud i la gràcia del Consorci, que no se que pinta o per a qui pinta.
    De pegar mitja volta.
    Quins ancaldes mos toquen!

    ResponElimina
  2. No té res a vore en la notícia!! pro és cada dia passo x davant de la casa de la foto i no puc dixar de pensar en lo teu blog!! m'estaré enamorant d'ell!! jeje!!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta