L'altra dia comentàvem amb uns amics la rapidesa amb què es pot organitzar qualsevol tipus de campanya a través de la xarxa social de Facebook, un dels últims fenòmens d'internet. Hi ha tot tipus de grups i causes tan divertides i reivindicatives de l'orgull ebrenc com, per exemple, Les baldanes que bones que són, que ja compta amb més de 150 mostres de suport. En la mateixa línia, es troba el grup que va iniciar fa unes setmanes el blocaire Jordi Roig, per aconseguir la retirada del monument franquista de Tortosa, i que està a punt d'aconseguir el miler de membres. En aquesta mateixa línia de campanya reivindicativa, avui hem decidit iniciar una campanya a Facebook per aconseguir la reposició de l'antiga creu de terme que hi havia a l'entrada del barri tortosí de Ferreries.
Com alguns ja sabreu, la tradició explica que la creu va ser construïda en aquest indret que mostren les fotografies, a la cruïlla del carrer Tarragona amb l'actual rambla de Catalunya i el carrer del Comerç, en memòria de la predicació de sant Vicent Ferrer durant la seua estada a Tortosa. De fet, la creu de terme va donar nom a l'anomenat raval de la Creu, que fusionat amb el raval de Sant Vicent va esdevenir l'actual barri de Ferreries. Com a creu de terme, estava situada a l'entrada del barri, a l'antic carrer Major que unia Tortosa i el raval de la Creu amb Roquetes i el raval de Jesús. Segons llegim al llibre Tortosa. Imatges d'un espai, d'un temps, d'una gent, d'on hem tret aquesta fotografia del 1914 del magnífic fons de Josep Salvany, una columna de vuit metres d'altura, d'estil dòric i feta de jaspi de Tortosa, servia de basament a una creu de ferro. La Creu de Ferreries va estar en aquest lloc fins l'any 1923, quan les reformes del carrer van obligar l'Ajuntament a traslladar-la a la vora del riu, davant de l'entrada al pont de la Cinta. De fet, en aquella cruïlla portava, com a mínim, des del segle XVI, ja que la Creu ja apareixia als populars gravats d'Anton van der Wyangaerde. Amb l'esclat de la Guerra Civil (1936-39), la creu de terme va ser enderrocada, tot i que diverses fonts asseguren que va ser desmuntada i repartida per peces a diferents cases del barri, amb l'objectiu que les famílies més devotes puguessin custodiar la Creu de Ferreries i protegir-la dels atacs dels incontrolats revolucionaris. 70 anys després de la guerra i en ple procés de recuperació de la memòria històrica i del patrimoni de la ciutat, i amb un govern municipal que manté bones relacions amb l'Església, potser seria convenient que la Creu tornés a presidir l'entrada a Ferreries.
28 de desembre del 2008
Campanya a internet per la reposició de l'antiga Creu del barri tortosí de Ferreries
4 comentaris:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Se en TENIM poca de feina: Treure'm el monument del riu, el sagrat cor del salo de plens de l'Ajuntament i tornarem a posar la creu...
ResponEliminaPoseu la creu del monument a Ferreries i tot arreglat.
Per cert, ni ha que recolza les tres coses.
jo ja he format part d'aquest grup al facebook i e invitat a gent que ho faci
ResponEliminaGustau, la idea no em sembla malament, però escolta, ja és una prioritat i hi ha demanda social? O per a això no cal?
ResponEliminaEstic que me cau la baba en la idea...
ResponElimina