28 de desembre del 2008

La crisi financera anima empresaris locals a refundar el Banc de Tortosa

Els possibles inversors provenen de diferents sectors econòmics i voldrien reconstruir l'antiga seu de l'entitat

La crisi financera internacional sembla no tenir aturador, i totes les previsions per al 2009 no són gaire optimistes. La falta de liquiditat també és un problema a les Terres de l'Ebre, i és per això que un grup d'inversors del territori estan decidits a posar-se a treballar per reactivar l'economia productiva en l'àmbit de les quatre comarques catalanes i del Baix Maestrat. En aquest sentit, l'objectiu principal és refundar el desaparegut Banc de Tortosa. "Si les ajudes dels governs als grans bancs encara no arriben a les empreses, nosaltres facilitarem que els diners es moguen i que els emprenedors de Tortosa i la resta del territori puguen demanar crèdits", va explicar un dels inversors que impulsen la iniciativa, i que provenen de diferents sectors econòmics.

Un grup d'inversors locals està decidit a recuperar la forta activitat econòmica del territori de l'antiga diòcesi de Tortosa, en què l'activitat comercial es complementava amb una important activitat financera. De fet, la constitució del Banc de Tortosa va ser l'1 de setembre de 1881, amb el nom Societat de Crèdit Banc de Tortosa, i el seu primer administrador va ser Felip Ascot Antolí. L'any 1910, el Banco de España va arribar a la ciutat, (aleshores també actuava com a banc comercial), i més tard també ho feien el Banco de Aragón, l'any 1918, i el Banco Central, l'any 1925. Per la seua banda, el Banc de Tortosa va ser una peça clau per a la construcció d'equipaments com el mercat municipal, però també d'infraestructures importants per al territori com el Carrilet o l'antiga línia ferroviària de la Val de Safan. Durant alguns anys, a finals del segle XIX, el Banc de Tortosa va estar instal·lat al Palau Oliver de Boteller, quan l'antiga casa Villòria es trobava a la Barana (l'actual rambla Felip Pedrell). Però més tard, la seu del Banc de Tortosa va ser traslladada al seu emplaçament definitiu, l'emblemàtic edifici del xamfrà de l'avinguda de la Generalitat amb la plaça de Barcelona, al costat de l'antic mercat del Peix.

En aquest sentit, alguns dels emprenedors que han decidit refundar el Banc de Tortosa opinen que l'entitat hauria de recuperar també el seu emplaçament, però admeten que això seria ara una empresa molt complicada, ja que l'edifici del posterior Banc Central va ser enderrocat i substituït per un bloc d'habitatges. Amb tot, voldrien que la seu del banc s'instal·lés el més a prop possible del seu lloc original, i és per això que s'han fixat en el local que encara hi ha lliure al segon pis de l'edifici annex del complex del mercat del Peix. Els inversors esperen tenir la complicitat de les autoritats locals i catalanes per tirar endavant la refundació del Banc de Tortosa, tenint en compte la seua forta vinculació amb la història de Tortosa i del territori. De fet, el Banc de Tortosa va desaparèixer als anys cinquanta, després d'una operació financera dirigida per Joaquim Bau. L'exalcalde va ser president del consell d'administració del Banc de Tortosa des del 1941. Així, durant la postguerra, Bau va fer-se amb el paquet majoritari de les accions del banc tortosí, i l'any 1950 va vendre l'entitat al Banc Central, tot aconseguint una fortuna considerable.

Per saber més:
-La fundació del Banc de Tortosa, article d'Emili Llorente

13 comentaris:

  1. Gustau, una mica mes i t'agafen les 12 de la nit i el dia 29.

    ResponElimina
  2. Per cert (hi torno) què va passar amb aquest edifici (Banc Central) de la foto?

    ResponElimina
  3. jo tinc uns quantes cèntims d'euro per invertir

    ResponElimina
  4. jo tinc uns quantes cèntims d'euro per invertir

    ResponElimina
  5. Es comenta que l’accionista principal es el Casal Panxampla

    ResponElimina
  6. Que bo Enric.

    En molts països els microcrédits de la banca ètica han ajudat a moltes famílies a tirar endavant.

    Jo que en sóc crític a la protesta per la protesta, els proposaria la construcció de nous espais socials amb aquest tipus d'activitat, que canviaríen més la nostra realitat, que una enganxinada als vidres d'una entitat finacera.

    ResponElimina
  7. emili. qüestions com la banca ètica o el funcionament del sistema bancari s'han tractat al panxampla, si en vols informació segur que te'n podran donar.

    no hauries de criticar per criticar. dónes per fet que molts col·lectius no fan el que segons tu haurien de fer, però jo crec que et molestes poc a vore què fan, i les alternatives que proposen. que tu vulgues ridiculitzar i reduir pràcticament a 0 tota l'activitat no vol dir que això sigue així (per sort!).

    ResponElimina
  8. Josep,

    1) En cap cas he ridiculitzat ningú. Tinc dret a opinar o criticar, però mai ridiculitzar.

    2) Tens raó. Desconec part de l'ativitat del Casal Panxampla. No en formo part i tan sols opino sobre les activitats que m'arriben. Si la vostra voluntat és que arribi tot el que feu, milloreu la comunicació.

    3) En cap cas em confirmes que ja sigui directa o indirectament hagueu fet les pases correctes per fundar una cooperativa de crédit en base a les regles de la denominada "banca ètica".

    4) Potser de prejudicis en tenim tothom. N'estàs lliure?

    ResponElimina
  9. ai!

    Jóvens ahir van fer una petita innocentada també: van penjar una llufa al Canal Xerta - Sénia què deia: "lo Canal Xerta-Sénia no és un transvasament".

    podeu vore lo comunicat a www.jovensebre.org (hi ha alguna foto)

    ResponElimina
  10. CREC MOLT SINCERAMENT QUE ES UNA INICIATIVA DE LO MES ACERTADA, POT SER TOT UN REBULSIU EN TOTS ELS SENTITS, SOC NEBOT CARNAL DE UN EMPLEAT DEL SEMPRE NOSTRE BANC DE TORTOSA, VA TREBALLAR FINS QUE EL VAREN ENVIAR AL FRONT I ALLI EL VAREN ASSASINAR. JO TAMBE ERA BANCARI, EMPLEAT AL ANTIC BANCO DE ARAGON, EN 1970 AMB UNA FUSSIO PER ABSORCIO VAREN PASAR A LA PLANTILLA DEL BANCO CENTRAL I VAREN ACABAR AL EDIFICI QUE SURT A LA INSTANTANEA, QUE A LA VEGADA VA SER FINS AL 1950 KA SEU SOCIAL DEL ANYORAT BANC DE TORTOSA, QUE EL SR. BAU L,ULTIM PRESIDENT DEL CONSELL D,ADMINISTRACIO EL VA VENDRER AL BANCO CENTRAL, DESAPAGUENT HASTA EL NOM.

    ResponElimina
  11. Osti tu, la Maçoneria. I en majúscules.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta