29 de desembre del 2008

Resum del 2008: març, la PDE declara el govern 'transvasista' per la gestió de la sequera

El més destacat del mes de març del 2008 va ser l'esclat definitiu de la polèmica pel transvasament urgent a Barcelona, primer a través d'una fallida "transferència puntual" des de la capçalera del Segre. El fantasma dels transvasaments tornava a planar sobre l'Ebre. De fet, la gestió que s'estava fent de la sequera a les conques internes de Catalunya va fer que la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) declarés la Generalitat com a "govern transvasista", i que anunciés una campanya de mobilititzacions contra el projecte. El divorci entre el moviment social i el tripartit era total, tot i que el govern català afirmava que es comprometia a respectar l'anomenat Compromís per l'Ebre. Abans, la PDE s'havia mantingut fora del debat sobre l'ús dels pous de Tarragona per no interferir en la campanya electoral, mentre ERC de l'Ebre veia la venda d'aigua de Tarragona com "un mal menor". Mentrestant, el transvasament esquitxava els debats electorals entre Zapatero i Rajoy, i el candidat del PP per Tarragona, Francesc Ricomà, admetia a Tortosa que el seu partit no renunciava als transvasaments. Però Carod-Rovira deia, durant un míting a la ciutat, que ni Rajoy ni Zapatero eren "de fiar". Tot i així, a les eleccions espanyoles del 9 de març, el PSC va ser la força més votada a Tortosa i al territori, a canvi de la sobtada caiguda d'ERC i ICV. Contra tot pronòstic, la diputada ampostina Lluïsa Lizárraga va tornar a repetir escó al Congrés de Madrid. Així, els socialistes es comprometien a impulsar les obres del Delta i la construcció de les infraestructures del territori, però ben aviat es van veure immersos en la polèmica pel transvasament del Segre a Barcelona.

De fet, el 18 de març el conseller Nadal no descartava, per primer cop, una captació d'emergència des del Segre, una declaració que va contradir les paraules que aquell mateix matí havia dit el delegat de la Generalitat a l'Ebre. Així, Lluís Salvadó havia assegurat que el govern no preveia cap transvasament, "ni del Segre ni de l'Ebre". Les contradiccions i enfrontaments interns per la gestió de la sequera es feien cada vegada més evidents. Mentrestant, els regants advertien que transvasar l'aigua fora de Tarragona seria un frau de llei. A finals de març, el govern de l'Estat desautoritzava el transvasament del Segre, cosa que posava les bases per intentar la interconnexió d'urgència entre el minitransvasament a Tarragona i la xarxa Ter-Llobregat.

D'altra banda, l'activista cultural Domingo Tomàs va ser nomenat director de la Festa del Renaixement. Poc després, la Colla Jove de Dolçainers va protagontizar una polèmica durant la processó del Silenci. L'Ajuntament de Tortosa reprenia l'enderrocament de les cases de Sant Felip Neri. Els veïns del Canalet entregaven més d'un miler de signatures per reclamar un altre traçat de la variant de l'eix de l'Ebre. La Cambra de Comerç iniciava els actes del centenari. A Amposta, l'Ajuntament va decidir mantenir el nom de dos carrers que homenatgen dos mites militars del franquisme, Ruiz de Alda i García Morato. A més, la Generalitat ja tenia a punt el nou decret de parcs eòlics i plantes fotovoltaiques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta