29 de desembre del 2008

Resum del 2008: abril, cop de decret per portar l'Ebre a l'àrea metropolitana de Barcelona

La notícia més important de l'abril del 2008 va ser el cop de decret que van negociar el govern de l'Estat i la Generalitat, i que permetia construir una canonada d'emergència que unís la xarxa del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) amb la d'Aigües Ter-Llobregat. La interconnexió urgent ja estava al damunt de la taula, però abans el delegat Lluís Salvadó havia amenaçat de dimitir si la Generalitat executava el transvasament del Segre. El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, acumulava crítiques fins i tot des d'ICV, i suspenia una visita a Amposta. En l'àmbit dels moviments socials, naixia la Plataforma en Defensa del Delta de l'Ebre (PDDE), al marge de la PDE, que va reclamar la dimissió de Montilla, Carod i Saura com a signants del Compromís per l'Ebre.

Mentrestant, la PDE reactivava la xarxa catalana contra els transvasaments, amb una cimera a Lleida. L'Ajuntament de Tortosa encara rebutjava el transvasament del Segre, però amb una divisió evident entre les forces polítiques del consistori. Una vegada confirmat el transvasament a Barcelona, la PDE va reclamar la unitat i coherència en la mobilització del territori. De fet, el conseller Baltasar va ser rebut amb una catifa de sal a Tortosa, i la PDE convocava la manifestació d'Amposta per al 18 de maig, amb un cartell que recordava irònicament la campanya del PSC. Arribava també el primer problema per al projecte, ja que els regants de la conca de l'Ebre descartaven en un primer moment la venda de l'aigua per a l'àrea metropolitana de Barcelona. l'alcalde d'Ulldecona, Josep Lluís Millan, va deixar ERC perquè el partit no va rebutjar el transvasament urgent a Barcelona, ja que els republicans van preferir donar suport al projecte i aprofitar després la canonada reversible per a la dessaladora de Cunit, un extrem que abans també havia proposat el president del CAT, Daniel Pi. Però la PDE posava en marxa la maquinària social i jurídica per evitar la construcció de la canonada.

A l'abril també es van conèixer els primers detalls de la fuita radioactiva que havia tingut lloc a la central nuclear d'Ascó, uns mesos abans. La Generalitat va traure a informació pública el projecte de la variant de l'eix de l'Ebre, que no tenia en compte la posició de l'Ajuntament de Tortosa ni les queixes dels veïns del Canalet. Poc després, l'Ajuntament tortosí va enllestir les obres de reurbanització del Portal del Rastre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta