11 d’abril del 2008

La PDE reactiva la xarxa catalana contra els transvasaments en una cimera a Lleida

Una nova plataforma en defensa del Segre podria ser apadrinada a Tortosa durant l'assemblea general del 19 d'abril

Refer la xarxa ciutadana i de grups ecologistes que, durant la mobilització contra el Plan Hidrológico Nacional (PHN), va permetre organitzar manifestacions multitudinàries a Barcelona, Madrid o Brussel·les. Amb aquest objectiu, la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) es reunirà avui a Lleida amb altres organitzacions com ara Ipcena, el GEPEC o Ecologistes en Acció, però també amb col·lectius ciutadans de les conques del Segre i del Ter. De fet, el projecte del transvasament del Segre a l'àrea metropolitana de Barcelona continua generant oposició cada dia. Per això el principal repte del moviment social i ecologista és posar al punt la maquinària diplomàtica i poder contrarestar la «pressió mediàtica sobre la sequera» i la «histèria hidràulica» de Barcelona.

Una delegació de la PDE, formada per cinc persones, té previst participar aquest vespre, a Lleida, en la cimera de grups ecologistes i moviments ciutadans d'arreu del país que hauria de servir per refer la xarxa catalana contra els transvasaments. La trobada és convocada per la Xarxa Nova Cultura de l'Aigua, la PDE, la Plataforma d'Oposició als Transvasaments (POT) de les comarques de Girona i Ipcena, el grup ecologista que va denunciar que Medi Ambient pretén captar l'aigua del transvasament del Segre en una zona protegida. De fet, la trobada es farà al local que Ipcena té a Lleida, tot i que inicialment la cimera estava prevista a Torredembarra. Però aquesta no és l'única reunió a la qual assistirà la PDE a la capital del Segrià, ja que els antitransvasament també tenen una cita amb el sindicat Unió de Pagesos (UP) i amb els signants del Manifest de Vallbona de les Monges, que volen incorporar el canal Segarra-Garrigues a la nova cultura de l'aigua i evitar que els seus cabals puguen ser utilitzats per a conreus intensius, la indústria o per solucionar la falta d'aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona.
Ahir el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, ja va viatjar a Lleida per pronunciar una conferència sobre l'exemple de l'Ebre en l'oposició als transvasaments, organitzada per la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) a les comarques de Ponent. Tomàs va dir que la PDE pot sumar més esforços ciutadans i ecologistes per aturar la «segona onada transvasista» que la Generalitat està preparant mentre aprofita l'alarma per la sequera. «Estem refent les aliances socials i ecologistes que l'any 2000 ens van ajudar tant en la mobilització contra el PHN», va recordar Tomàs. De fet, el portaveu de la PDE va precisar que molts d'aquests contactes ja s'han fet a través d'internet i que ja han començat a coordinar-se en xarxa. «A la reunió es parlarà de com s'ha de vertebrar la nova plataforma en defensa del Segre, i també vindran alguns estudiants ebrencs que estan estudiant a la Universitat de Lleida i que tenen previst organitzar-se d'alguna manera», va dir Tomàs.

«HISTÈRIA HIDRÀULICA»

En aquest sentit, l'objectiu de la PDE és potenciar un eix Girona-Lleida-Terres de l'Ebre, que també hauria d'incloure, sempre que això siga possible, els col·lectius ciutadans i les organitzacions ecologistes del Camp de Tarragona i de la regió metropolitana de Barcelona. De fet, alguns d'aquests grups ja han confirmat la seua assistència a l'assemblea general que la PDE farà el 19 d'abril a Tortosa, en què podria apadrinar-se una nova plataforma en defensa del Segre. «Hem de contrarestar la pressió política i mediàtica que hi ha en favor dels transvasaments, que és cada vegada més forta i està generant una histèria hidràulica a les comarques de Barcelona», va valorar Tomàs. El portaveu va advertir que aquesta estratègia provoca enfrontaments entre territoris i també fa que augmente la desconfiança cap al govern català. «El tripartit ofereix una imatge lamentable i dóna la raó a CiU, reconeixent el seu fracàs en la gestió del territori», va concloure Tomàs.

El Punt (11-Abril-2008)

Foto: Manel Zaera a Flickr (manifestació anti-PHN a València)

Més informació a El Punt:
-El Comitè de les Regions de la UE aprova l'«informe Camps» a favor de transvasar rius
-Llena avisa ERC que el debat hídric es desborda
-La pluja al Pirineu retarda fins al maig l'emergència
-El govern farà potable aigua regenerada de la depuradora del Prat per al consum humà
-L'Ebre, descartat
-Aigua avui al Segre
-Montilla veu bona comunicació amb l'Estat
-Nadal: «Reso cada dia perquè no plogui»
-ERC denuncia que Moià ha omplert una piscina de 500.000 litres d'aigua
-Els ajuntaments metropolitans reclamen «mesures efectives» per assegurar l'abastament d'aigua
-CiU vol omplir piscines amb aigua de mar
-Sant Joan Despí suspèn el repartiment de flors
-Els pous que l'ACA fa a Salt subministraran el 95% de l'aigua que necessita Girona
-Manifestacions de pagesos dissabte a Tarragona i diumenge a Girona

11 comentaris:

  1. Serà molt curiós veure com el moviment antitrasvassita haurà arrelat a les comarques del Baix Camp i Tarragonès...I es que nosaltres hauríem d’estar orgullosos no pel fet de exportar aigua sinó per fer veure a la resta del territori lo erràtic del model megalòman de creixement d’una Catalunya que no te res mes en consideració que la seva area Metropolitana ...

    ResponElimina
  2. HAN APROVAT EL TRANSVASAMENT DE L'EBRE!

    DIMISSIÓ POLÍTICS TRANSVASSISTES!
    NO ENS SERVEIX LA DEMOCRACIA QUE ENGANYA, ROBA I MALTRACTA.
    ZAPATERO I MONTILLA DIMISSIÓ!

    NO AL TRANSVASAMENT DE L'EBRE!

    ResponElimina
  3. Qui es creu que l’obra prevista serà provisional, temporal i desmuntable?

    ResponElimina
  4. Interconexió de xarxes pactatada.

    DIMISSIÓ POLÍTICS DEL TRIPARTIT DE L'EBRE.

    CAP CONSELLER HA DE PODER ENTRAR A TERRES DE L'EBRE.

    ENS HAN ENGANYAT!!!

    ResponElimina
  5. La Xarxa Ciutadana Antitrasvasita s’escampa com una taca d’oli arreu del territori. Tot i que un cop mes la solidaritat haurà de venir en la mateixa direcció i les manifestacions de suport no trigaran en produir-se...

    ResponElimina
  6. TRANSVASAMENT DE l'EBRE: alguns titulars de avui - ens han estafat....ens deixeu dir avui aquella frase de que "tots son iguals" ?

    La Generalitat desestima el Segre al lligar l'aigua de l'Ebre per a Barcelona
    La Generalitat i el Govern central van establir ahir les bases d'un acord que solucionarà els problemes de subministrament de la regió metropolitana. Barcelona beurà aigua de l'Ebre gràcies a la interconnexió de les xarxes de distribució de Tarragona i Barcelona. El Govern, amb la garantia de subministrament per a la regió barcelonina a la butxaca, va abandonar finalment l'opció --merament tàctica des que l'Executiu central va afirmar la setmana passada que era inviable-- del pla Segre

    ResponElimina
  7. I els politics del tripartit de Terres de l´Ebre ara que faran? I Lluís Salvadó dimitirà o nomes era pel Segre?

    ResponElimina
  8. En este dia trist per a la politica .... Una proposta que pot semblar molt inocent, o poc, pero ho dic en serio (sense cap ganes de ser maximalista!).
    Els politics/carrecs dels 3 partits del TriPartit, pq no us reuneixeu per separat, o junts, (pèro ja) i decidir si pot servir d'algo una posició comu? Exemple, si esteu disposats a arribar fins a la dimissió colectiva? que guanyarieu/m amb aixo? quins son els pros i contras de quedar-se dins o de dimitir? des de luego, crec que dimissions individuals o de gota en gota no tindria cap efecte (a banda de la coherencia poltic/etic de cada u) pero si tots aneu a una, pos, ... penseu-vos-ho.

    ResponElimina
  9. Als Senyors Delegats dels Serveis Territorials de la Generalitat de Catalunya a les TTEE:
    Un cop mes, la població d’aquest Territori veiem compromès el nostre futur i desenvolupament. La nostra identitat queda malmesa , i el nostre futur hipotecat davant d’ una Barcelona cada cop mes poderosa i exigent.
    La seves inquietuds polítiques i vocació de servei els ha portat a representar la mes alta Institució de Catalunya a les nostres terres però al mateix temps a representar a la gent del territori davant de la Generalitat de Catalunya.
    Les darreres i lamentables decisions (previsibles i consensuades) entre el Govern de la Generalitat i el del Estat espanyol, han obert de forma irreversible l’aixeta d’un transvasament a l’Àrea Metropolitana de Barcelona que com vostès saben crea un greu precedent disfressat de” subministrament provisional per aigua de boca”dels sobrants de la concessió del CAT. Vostès saben perfectament que estem front la primera pedra de quelcom de molta mes envergadura... Es per aquest motiu que de forma totalment individual i personal els hi demano com a mínim un gest públic d’indignació. Si algú de vostès creu convenient ampliar aquet “gest” mes enllà, estic segur que la població d’aquestes terres valoraran positivament la seva coherència.
    Moltes gracies

    ResponElimina
  10. Suscribeix: Mc Calan

    ResponElimina
  11. Inicio > Notas de prensa > L'Agència Catalana de l'Aigua ob...
    Imprimir
    Enviar Jueves, 10 de abril de 2008 - 09:37h M.Ambient y Viv. - Del. Tarragona
    --------------------------------------------------------------------------------

    L'Agència Catalana de l'Aigua obre la seva nova oficina d'atenció al públic a Reus, a la comarca del Baix Camp


    La nova oficina que l'Agència Catalana de l'Aigua té a Reus estarà a disposició del públic a partir de demà divendres, 11 d'abril.

    Tots els serveis d'atenció al client i el registre estaran oberts al públic, a partir de la data assenyalada, al carrer de Boule, núm. 1, de Reus (telèfon 977 33 18 52, fax 977 33 09 85).
    ...Qui vulgui anar a "visitar-la" ja ho sap...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta