29 de març del 2008

El govern de l'Estat desautoritza el transvasament del Segre a Barcelona

La Generalitat Valenciana aprofita l'última riuada de l'Ebre per tornar a reclamar els «excedents que llança al mar»

El govern de l'Estat va tancar ahir l'aixeta del Segre i de l'Ebre per a l'àrea metropolitana de Barcelona. La vicepresidenta del govern en funcions, Maria Teresa Fernández de la Vega, va refermar que plantejar un transvasament seria «insostenible des del punt de vista econòmic, social i mediambiental», i va deixar clar que «l'Ebre és Segre». La ministra feia les declaracions poc després que el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, digués que Catalunya es troba en una situació d'«emergència nacional» per la sequera, i de reiterar que el projecte del govern català no és un transvasament, sinó una «captació d'aigua puntual i extraordinària». Però la Generalitat Valenciana va aprofitar aquest context per tornar a reclamar l'arribada dels «excedents» de l'Ebre.

Segons De la Vega, el govern de l'Estat no ha variat la seua posició respecte als transvasaments, tot i que no s'hi oposa amb caràcter general. L'executiu és partidari de fer una política «diversificada» de l'aigua, que implica la potenciació de les plantes dessalinitzadores, l'ús de les aigües subterrànies, la millora i modernització dels regadius, i l'ús dels drets dels regants per garantir aigua per a l'abastiment humà. Però el compromís del govern estatal de no tocar l'Ebre no ha canviat, segons la ministra, que va remarcar que «l'Ebre és Segre». A més, la vicepresidenta va advertir que la política hidrològica a Catalunya serà la mateixa que a la resta de l'Estat, basada en «els instruments que ja s'estan utilitzant». De fet, De la Vega va fer aquestes declaracions a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que ahir sí que va autoritzar una inversió de 12 milions d'euros a la dessalinitzadora de Carboneras, la planta d'Almeria des d'on es podria transportar aigua a Barcelona. Poques hores abans, el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va aprofitar una visita a Tarragona i Reus per remarcar que el projecte de la Generalitat per injectar aigua del Segre al riu Llobregat no és un transvasament, sinó una captació puntual i temporal. Aquest és el discurs amb què el govern ha intentat fer pedagogia durant l'última setmana de la bondat dels seus plans, tot i que ha topat amb la incomprensió de bona part de la societat civil de les Terres de l'Ebre i de les comarques de Lleida. Fins i tot el president de la secció filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, Joan Martí i Castell, va dir ahir que no hi ha una altra paraula més que transvasament per definir la captació que el govern vol fer al Segre.
La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ja prepara un calendari de mobilitzacions, que donarà a conèixer dimarts, i ha acusat el tripartit de fer tot el contrari d'allò que deia quan el PSC, ERC i ICV estaven a l'oposició. D'altra banda, la Federació de Regants de la Conca de l'Ebre va consensuar un document en què també s'oposa a qualsevol extracció de la conca. De fet, rebutja expressament la possible captació des del Segre. A més, alerta que els efectes de la sequera es podrien notar especialment al Delta, ja que la collita d'arròs perilla si no es pot garantir el cabal ecològic. En la mateixa línia, el govern de CiU a l'Ajuntament d'Amposta sotmetrà dilluns a votació una moció per reclamar més transparència en la gestió dels recursos hídrics, i per rebutjar la venda d'aigua de Tarragona i el possible transvasament del Segre.

El Punt (29-Març-2008)

Foto: Heraldo de Aragón (EFE)

Més informació a El Punt:
-
L'informe xifra el cost en 45 milions, el doble de l'anunciat per Baltasar
-Una entitat ecologista portarà el govern a la fiscalia de Medi Ambient
-El conseller Llena diu que encara li «costa de creure's» el transvasament
-Baltasar proposa una cimera Mas-Montilla i el president li ordena que es reuneixi amb CiU
-ICV farà «pedagogia»
-La refineria no donarà aigua; les químiques, sí
-El govern transvasarà en tres mesos l'equivalent a l'aigua del pantà de Riudecanyes de Tarragona a Barcelona
-L'ACA expedienta l'empresa Milbona per haver venut de manera il·legal aigua per regar o per omplir piscines
-Un pou per ajudar el cabal del Ter
-Perill de salinitzar l'aigua a Castelló
-Consulta informal als ciutadans del Camp
-Ambigüitat a l'Alt Camp i espera a la Diputació

22 comentaris:

  1. espero que a este cimera pel "crisis nacional" entre CIU i el govern, pos, que l'ajuntament de Amposta este a temps de trasladar-se els seus opinions (veure MicroMarfanta) .... i que algu porti un bon diccionari a la trobada.

    ResponElimina
  2. La Senyora Maria Teresa Fernandez de la Vega , te una ment privilegiada , sense cap mena de dubte és lo cervell del Govern Espanyol a Madrid.
    La seva posició desautoritzan el transvassament del Segre a Barcelona , és sobre tot politica i pot matar de un tiro 3 ó 4 pardals a l´hora.

    1ª Pardal: No hi ha Transvassament.

    2ª Pardal: Los valencians no és poden queixar.

    3ª Pardal: Barcos d´aigua d´Almeria " los andalusos solidaris amb los catalans "
    Cada barco d´aigua d´Almeria a Catalunya , li costara com si compres lo barco i l´aigua a Barcelona d´amagatons per la canonada del "MINI".

    Chapeau Senyora de la Vega es la millor del CIRC !

    ResponElimina
  3. Jo a n'esta sinyora no me l'acabo de creure. Que voleu que vos digue.
    Tan de bo digue la veritat i no sigue com lo de les estaques que no les va ficar ningú.

    ResponElimina
  4. Nuria tot aixó és una tactica empleada per molts ejercits , primer fan un petit atac al lloc que no toca però fen molt soroll per despistar al personal, per despres atacar amb silenci de fort aon toca.

    Tot es Politica pura i dura.

    ResponElimina
  5. I quin serà l'atac "gran" ?
    No serà la interconexió CAT/ATL ... (espera, buscant el diccionari veig que també es podria dir TRANSVASAMENT) .. ?

    ResponElimina
  6. L´atac gran es la interconexió : CAT-ATL... and AGBAR i Cia però amb molt de silenci, sense tambors , trompetes i dolçaines....

    ResponElimina
  7. no tornem al tema dels dolçaines !!

    ResponElimina
  8. em sembla que teniu raó, los tiros no van pel Segre, los tiros van per la interconnexió, el Segre nomes es per despistar,
    tanmateix els sortirà el tiro per la culata, perque el tema segre servirà per a despertar a la gent que esta una mica adormilada

    susanna

    ResponElimina
  9. ho veieu? els nostres companys socialistes no admetran cap agressió al territori ebrenc.
    A les properes eleccions hem de votar massivament el PSOE per tal d'evitar agressions al nostre territori.
    Visca el PSOE, visca Espanya! visca l'Ebre!

    ResponElimina
  10. 5.50

    Vés amb compte , perque si a Valencia també voten PSOE, l´Ebre per avall.

    ResponElimina
  11. De la Vega ha dit que no. Visca la Revolucioooo...

    ResponElimina
  12. De la Vega ha dit que NO, però el que no diu es el preu de l´aigua dels barcos d´Almeria: 10 Euros m3.

    Això vol dir:

    L´any que ve a les Terres de l´Ebre 0 Euros d´inversió.

    Visca la Revoluciooooo.......!

    ResponElimina
  13. Que pague Hereu.

    ResponElimina
  14. Les mesures previstes :

    Segons Hereu, es poden prendre "moltes mesures perquè no s'hagi d'arribar" a les restriccions d'aigua. En aquest sentit, ha apuntat que algunes de les formes serien "l'activació de tots els pous, la interconnexió, i portar aigua a Barcelona des d'on sigui necessari".

    La fase d'emergència, que és el nivell tres d'excepcionalitat per sequera --actualment Catalunya està en el segon--, "està contemplada per després de l'estiu" si és que no plou durant la primavera, ha declarat Hereu.

    A més, ha afegit que "no s'ha d'arribar" a aquesta fase que implica talls en el subministrament domiciliari, una hipòtesi que ell no contempla i "la Generalitat tampoc". "S'està treballant, i per això dic que hi ha escenaris que ni contemplo com a alcalde", ha sentenciat.

    ResponElimina
  15. De la Vega, we love you ! (crec que Saura no, per això, segons les noticies de migdia !)

    ResponElimina
  16. Jo soc un admirador de la Senyora de la Vega , es una dona de primer nivell, lo que no vol dir que compartixi les seves opinions , però es la millor de llarg del PSOE.

    ResponElimina
  17. Com l'anònim anterior, jo també tinc una admiració per una dona,per la comedianta!!! Tan de bo n'hi haguessin 250 com ella!!!

    ResponElimina
  18. Quant de socialisme es respira en aquest blog!

    ResponElimina
  19. Pos a mi, como si se la pica un pollo, a De la Vega, a Hereu a Tomas (Manolo i Domingo), a l'Ebre, al Delta i a tots els que, sense tindre ni puta idea de res, parlen-EM perque es lliure i no fan pagar.

    ResponElimina
  20. Acaba l´ESO i parlem de si la cosa sera gratuita ó no, cada vegada que parla la Senyora De la Vega s´apuja el pa,tens que entendre realment lo que diu quan desautoritza el transvassament del Segre a Barcelona.
    Perque a mi m'està dient el futur molt claret , massa claret i no m´agrada.

    ResponElimina
  21. LO RIU ÉS VIDA, NO AL TRANSVASSAMENT!
    Natros ( los provincians, los del sud de Catalunya, aquells que ens traguem a tota la població que vol se pija de BCN, pero que no es pot comprar un xalet a Empuries i el compra a DELTEBRE, natros els que tenim les nuclears, els parcs eòlics,natros que reguem l'arròs de les vostres paelles en l'aigua del delta,els que tardem 2:30 o 3 hores en arribar a BCN EN TREN,els que no tenim infraestrutures) LA GENT DE LES TERRES DE L'EBRE ( no de Tarragona) diem: NO AL TRANSVASSAMENT

    ResponElimina
  22. El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya, el socialista Joaquim Llena, ha manifestat ahir diumenge al migdia a Bellver de Cerdanya que "el Govern té l'obligació de preparar-se" per a qualsevol eventualitat com podria ser el cas de la manca d'aigua.

    Llena ha afirmat que "no podria ser de cap manera deixar a més del 70% de la població de Catalunya sense aigua". Així, el conseller s'ha posicionat a favor de buscar les solucions que facin falta i, sense citar-ho, ha donat suport a la possibilitat que en el seu dia es faci un transvasament del riu Segre al riu Llobregat.

    De les 2h.30´ a 3 hores que parles , una podria ser en bus , em sembla que no habrem de compra un sol bus , si no tota la HIFE ó reinventar un nou sistema de diligències com fa més de 117 anys enrrere, fins i tot pot ser emocionant i divertit.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta