17 de desembre del 2008

ERC vol blindar l'Ebre català al nou pla hidrològic de la conca

La federació d'ERC a les Terres de l'Ebre va manifestar ahir la seua «preocupació» pel nou pla hidrològic de la conca que ha presentat el govern de l'Estat, amb l'objectiu que estiga aprovat abans de finals del 2009. El president d'Esquerra a l'Ebre, Gervasi Aspa, va explicar que encara estan més preocupats després d'haver comprovat que la proposta que ha fet el Ministeri de Medi Ambient no ha inclòs cap cabal mediambiental per al tram final del riu. Segons Aspa, el secretari d'estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, va «menysprear» els cabals proposats per la comissió de sostenibilitat de les Terres de l'Ebre. El també alcalde de Deltebre, que com altres alcaldes del tram final del riu va participar el 10 de desembre en una reunió informativa a Casp, va assenyalar que el nou pla de conca significa «un pas enrere en la política hidrològica de l'Estat». De fet, Aspa va afirmar que ERC emprendrà «totes les iniciatives» que estiguin al seu abast, «tant des dels ajuntaments com des del Parlament», perquè l'Estat tinga en compte el cabal mediambiental de l'Ebre.

D'altra banda, l'alcalde de Roquetes, Francesc Gas, va denunciar que els alcaldes de Rasquera, Benifallet i Miravet no van ser convocats a la reunió. «Va ser una carta als reis, perquè no hi ha ni prou diners per fer les obres, ni prou aigua al riu», va dir Gas, que va apostar per frenar els nous regadius. De fet, sobre el canal Xerta-Sénia, Gas va anunciar que ERC demanarà que al nou pla de conca figuri una garantia «explícita» que l'aigua no sortirà fora de la conca de l'Ebre, per evitar un transvasament al País Valencià. «Aquí no valen ni excedents hídrics ni aprofitaments hidràulics, com volien fer durant la sequera amb el transvasament urgent a Barcelona», va advertir. De fet, l'alcaldessa de la Fatarella, Carme Pelejà, va recordar que la Terra Alta és una comarca en sequera contínua, que ha demanat reaprofitar la concessió d'aigua de l'Ebre per al reg per a usos domèstics i industrials.

El Punt (17-Desembre-2008)

6 comentaris:

  1. es d'espera que tots els partits que van aprovar el caudal de la CSTE al Parlament de Catalunya hi sumen també, i insisten en la validesa de la feina feta, i compromisos adquirits - sense oblidar que el Ministerio mateix tambe estava present al CSTE.

    ResponElimina
  2. El ebro nace en reinosa i pasa por el pilar... i aquí mos arriba l'aigua bàsicament del segre... la gestió dels rius no és qüestió de país ni d'un territori concret, per sort o per desgràcia, mos hem de posar d'acord en los veïns. I les decisions es prendran en funció de la cultura de l'aigua que tinguen els governs, així que lo nostre paper ha de ser fer pedagogia i presió per que la "nova cultura de l'aigua" sigue una realitat i no paraules buides

    ResponElimina
  3. Es la nostra lluita interminable, on la anirem passant de generació en generació, prega’n als cels que no hagi algun Bellido Dolfos en versió ebrenca que ens faci traïció.

    ResponElimina
  4. Josep, et penjo les aportacions mitjanes anuals del Segre-Cinca a l'estació d'aforament de Serós.

    2003............ 94,22 m3/s
    2004............111.32 "
    2005............ 55,67 "
    2006............ 43,54 "
    2007............ 42,36 "

    El mateix amb l'Ebre a Ascó, ja que a Tortosa els 50 m/3 dels canals no es compten. Caldria descomptar el consum d'Ascó d'evaporació, posem-li 4-5m3/s.

    2003............391,09 m3/s
    2004............459,10 "
    2005............222,45 "
    2006............264,95 "
    2007............308,82 "

    L'Ebre, els darrers anys ha estat per sota del cabal ecològic demanat. Que és el que ha aprovat el parlament i li toca defensar a tot el govern i les institucions catalanes.

    El Segre quasi ja està tot en canals i sèquies. I més amb el Segarra-Garrigues.

    ResponElimina
  5. Potser em deixava Tortosa, per comparar.

    2003............ 374,90 m3/s
    2004............ 437,02 "
    2005............ 190,09 "
    2006............ 217,54 "
    2007............ 292,26 "

    Tot son dades públiques del SAIH.

    ResponElimina
  6. si ja es va arribar a un acord, en un munt de gent. La proposta de la CSTE va ser aprovada per nada más nada menos que el gobierno de Espanya, atraves del Ministerio, per la CHE, qui pot parlar de tot l'Ebre, per l'ACA, pels grups d'aqui, pels "experts", o sigui tot kiski ... i ara diuen que no.

    Com dirien a Anglaterra (perd l'humor en la traducció pero es pot imaginar per on van els tirs), "participació? el meu cul !"

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta