16 de desembre del 2008

Vinallop, sense l’aigua clara

Els veïns afectats pels pous d’emergència vinculats a la neteja del pantà de Flix es mantenen alerta, més d’un mes després de la suspensió temporal de les expropiacions dels terrenys

Més d’un mes després de l’arribada dels telegrames en què la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) els anunciava que deixava «sense efecte» les expropiacions, els veïns de Vinallop afectats per la construcció dels pous continuen sense tenir més informació del projecte. «De moment, no hem tingut cap tipus de notificació», va lamentar ahir el portaveu de la plataforma veïnal, Àngel Martí. «Només hem seguit la polèmica per la premsa, i tampoc hem rebut cap carta; és com si el procés expropiatori s’hagués paralitzat del tot», va afegir-hi. En la mateixa línia, va remarcar que els veïns continuen coordinats, i que els dies vinents tornaran a reunir-se per «avaluar la situació». «No podem abaixar la guàrdia, ja que sospitem que ara estan planificant el procés ordenadament, perquè els propietaris no puguem al·legar que estem desinformats o indefensos», va concloure.

Els primers dies d’octubre, un centenar de propietaris agrícoles van rebre unes cartes en què la CHE els informava de l’expropiació forçosa i urgent dels seus terrenys. L’objectiu era construir dotze pous a la pedania de Vinallop, des de la desembocadura del barranc de Sant Antoni fins a la desembocadura del barranc de la Galera. L’objectiu seria garantir el subministrament al Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) i al municipi de Tortosa, si hi hagués un episodi de contaminació del riu durant la neteja del pantà de Flix. Però després d’aconseguir el suport de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) i del sindicat Unió de Pagesos, que van denunciar que els pous servirien per reforçar el minitransvasament a Tarragona, els veïns van forçar que la CHE suspengués l’expropiació, el mateix dia que havien de signar-se les actes d’ocupació dels terrenys. Per la seua banda, l’Ajuntament també va criticar la falta de transparència amb què s’havia desenvolupat el procés, així com que el projecte no garantia prou aigua per a Tortosa en cas d’una fuita tòxica durant la descontaminació de l’embassament de Flix. A més, després va saber-se que el projecte de l’empresa estatal Acuamed tampoc preveia les expropiacions al marge dret –necessàries per portar l’aigua al nucli urbà de Tortosa–, i l’Ajuntament va advertir que es pretenia subministrar el nucli de Jesús i l’hospital de la Santa Creu amb camions cisterna. Finalment, també va reclamar garanties de subministrament per a les empreses locals.

La PDE hi veu un transvasament El portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, va explicar ahir que continuen en contacte amb els veïns de Vinallop, i que van denunciar el cas en una reunió recent amb la CHE. «Si els pous són per cobrir una emergència, hi ha altres llocs més adequats que Vinallop», va reiterar Tomàs, que va insistir que els pous serviran per reforçar el minitransvasament a Tarragona. «Ara diuen que aquests pous, que eren tan urgents, potser no es fan fins al febrer», va afegir-hi. El portaveu també va criticar els missatges «contradictoris» de la Generalitat, després que el delegat Lluís Salvadó digués fa uns dies que no renuncien a fer servir els pous per al polígon Catalunya Sud. «Salvadó està defensant la política oficial per justificar la interconnexió de xarxes», va lamentar.

El Punt (16-Desembre-2008)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta