17 de gener del 2009

La policia de Tortosa deté 23 persones per l'explotació de pakistanesos sense papers

Els acusats estaven contractats al camp però enviaven les víctimes a treballar a nom seu amb condicions d'esclavatge

La policia local de Tortosa, en una operació que ahir encara no s'havia tancat, ha desmantellat una xarxa que explotava laboralment més d'una desena de persones, amb situacions que en alguns casos fregaven l'esclavisme. En total, la policia va detenir 23 persones de nacionalitat pakistanesa, acusades d'un delicte contra els drets dels treballadors, però també d'un altre delicte de falsificació documental i d'usurpació. De fet, tant els presumptes explotadors com les víctimes han estat detinguts. El mode d'operar de la xarxa consistia a obtenir contractes laborals en explotacions agrícoles, i després enviar a la feina les seues víctimes, també pakistanesos però en situació irregular al país, que els suplantaven la identitat a canvi de salaris ínfims, un sostre per dormir i transport.

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va felicitar ahir la policia local per l'operació que ha servit per desmantellar una xarxa de ciutadans pakistanesos, acusats d'explotar laboralment altres compatriotes seus que es troben en situació irregular al país. «És un tema que ens preocupa i abans ja havíem fet altres operacions, però aquesta és de moment la més important», va assenyalar Bel. L'alcalde va advertir que a Tortosa «aquest tipus de delictes no poden quedar impunes», tot i les dificultats per detectar els casos. De fet, l'inspector en cap de la policia local, Jesús Fernández, també va destacar els problemes que han afrontat els agents a l'hora de trobar les víctimes que vulguessin declarar i denunciar els fets.

Fernández va detallar que s'han fet un total de 10 operacions diferents, i que una de les detencions ha permès desmantellar la xarxa més important, que formaven 14 individus. «Hi havia persones que eren contractades per diferents empreses, i al cap de pocs dies deixaven d'acudir a la feina i hi havia altres que hi anaven en nom seu», va relatar. Segons l'inspector en cap, només la primera persona rebia el salari pel treball realitzat, i després decidia quants diners pagava a la víctima, així com el preu del pis que també li llogava i del transport fins a l'explotació agrària, amb tarifes que oscil·laven entre els cinc i els vuit euros. De fet, els agents van començar a estirar el fil després que una de les víctimes no hagués cobrat pel seu treball, i acudís a la policia «atemorida i amb molta gana, perquè no li donaven ni el menjar», segons va dir Fernández. «A més, l'amenaçaven dient-li que si anava a la policia l'expulsarien del territori espanyol», va afegir-hi. De fet, les víctimes no tenien els papers en regla i a més portaven documents falsos, per fer-se passar pel seu explotador davant les empreses on treballaven.

En aquest sentit, Fernández va agrair la col·laboració de les empreses en la investigació, «en lloc d'amagar-se». De fet, el caporal que ha dirigit les operacions, Martí Forné, va explicar que els empresaris ho tenien molt difícil per detectar les suplantacions, ja que a les colles de treballadors hi ha molta gent i canvien d'un dia per l'altre. «Fins i tot se'ns feia complicat a nosaltres, quan anàvem a buscar algú que sabíem qui era», va dir. L'explotació laboral dels pakistanesos es produïa en empreses citrícoles, ja que els presumptes explotadors eren contractats per a la recol·lecció de la mandarina i la taronja. Segons Forné, l'operació va començar a finals de novembre, però va ser al desembre quan van haver-hi més detencions. El caporal va assenyalar que ahir al matí encara van efectuar una última detenció, i que l'operació policial continuava oberta, ja que encara faltaven dos individus més que encara no havien pogut localitzar.

Les víctimes són de la regió de Punjab. El caporal de la policia local que ha dirigit la investigació, Martí Forné, va remarcar que entre els detinguts hi ha 10 dels presumptes explotadors (cap amb antecedents policials) i 13 víctimes, totes de la regió de Punjab, una de les més deprimides del Pakistan. «En canvi, els explotadors són de les zones més riques del país», va afegir-hi. Forné va recordar que l'any passat van detenir altres ciutadans pakistanesos per haver explotat persones originàries del Nepal, però que aquest tipus de xarxes han perfeccionat el seu mode d'actuar per la pressió policial. «Ara ja hem detectat documentació falsa, i una manera diferent de tractar els treballadors», va dir. «No tenien dret a res, i si es trencaven un braç els deixaven abandonats a la porta del centre d'atenció primària», va concloure.

El Punt (17-Gener-2009)

7 comentaris:

  1. Immigrants que exploten de mala manera a pobres immigrants.

    Us imagineu la que s’hagués muntat si els explotadors foren ciutadans natals de les Terres de l’Ebre?

    ResponElimina
  2. i no es lo mateix???

    ResponElimina
  3. Bé, crec que tots els tortosins que matinem una mica (a les 7-8 del matí) veiem com molts immigrants pugen a cotxes i furgonetes d'altres immigrants ( i no immigrants) i van a treballar. Suposo que algun "preu" deuen pagar! Però està clar que menys legals aquests "taxis" ho són tot.
    Felicito a la policia local si ha atrapat una d'aquestes màfies. Això demostra que no només fiquen multes, també defensen al ciutadà (sigui quin sigui el seu origen!).

    ResponElimina
  4. Sembla que Vare08 no entén a Enric.

    Si un pakistaní explota a un pakistaní, per alguns és la mostra de l'avarícia humana i de l'abús d'una persona sobre un altra que està en situació de necessitat.

    Si un espanyol cxplota a una pakistaní, per alguns és mostra de racisme i xenofòbia.

    Crec que és la reflexió que Enric ens dona, i que evidentment està en contra en qualsevol dels dos tipus d'explotació.

    ResponElimina
  5. Sigui qui sigui el que faci d’explotador d’unes pobres persones, es explotació sense cap tipus de diferencia; en la meva anterior resposta al post nomes volia fer reflexió a que la nostra societat te diferent vara de mesurar segons qui es aquest indesitjable explotador.

    ResponElimina
  6. Crec que t'havia interpretat correctament, doncs.

    ResponElimina
  7. Una notícia poc comentada trobo per la importancia que té, actualment Tortosa casi arriba al 30% de població immigrant, les furgonetes que diu Felip existeixen com a tals, concec gent que ha anat a treballar a granjes i a la fruita per guanyar cuatre rals en aquests "taxis". Però el verdaderament important és que ni els propis immigrants es respecten entre ells, Tortosa ja no és el que era hi haura qui estigue favor de la immigració i hi haura qui sigui un homofob pero hi haura gent que simplement veiem les coses com són.

    I com són les coses? Desde el boom migratori a les nostres terres ha augmentat estrepitosament la delinquència i hem perdut en seguretat a més que a ningu li fa gràcia passejar per SanBlai i trobarte a tots els immigrants que sense treballar cobren de l'Estat mentres se pasen el dia al carrer escupint al terra i dient obscenitats a les noies joves. Potser no fan res de dolent però donen mala imatge.

    Arribarà un punt que la convivència es fara insoportable i es que a pesar de que "s'ha de defensar al ciutadà sigui quin sigui el seu origen" no crec que ajude el que rebiguen roba gratis, llibres gratis, ulleres gratis etc

    A més a més venen temps díficils i jo personalment considero que pa i aigua per a tots pero al principi de la fila, els tortosins.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta