21 de gener del 2009

Revolta veïnal a Tortosa contra el nou tanatori amb crematori

L'associació de veïns del camí de Sant Jordi ha enviat una carta amb 473 signatures a l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, per manifestar-li la seua oposició al nou tanatori municipal del cementiri de Sant Llàtzer, i que també inclou un crematori. Segons va publicar el setmanari La Veu de l'Ebre, els veïns s'oposen a la construcció del crematori per la proximitat dels habitatges i pels fums «contaminants» que se'n podrien desprendre. En aquest sentit, diuen que desconfien dels controls a què se sotmetrà la instal·lació un cop estiga en funcionament. L'associació diu que la normativa estableix que els crematoris han de fer-se a més de 2.000 metres de distància de les zones habitades, cosa que no passa al cementiri de Sant Llàtzer, envoltat d'urbanitzacions i de segones residències. A més, diuen que els cementiris no es poden ampliar per fer-hi nous usos. El novembre passat, la regidora d'Urbanisme, Meritxell Roigé, va dir que el crematori no provocaria molèsties als veïns ni problemes de males olors, i que ja estava previst al pla d'urbanisme.

El Punt (21-Gener-2009)

18 comentaris:

  1. Perdona Gustau de segona residència com a molt n'hi hauran una o dos, la gent que vivim en aquesta zona estem preocupats per aquest tema ja que es vol fer per la via del "decretazo".
    Hi ha uns terrenys annexos al cementiri que són propietat de l'ajuntament on dieuen que al NOU POUM ja es contemplava aquest us, per la meva feina l'he tingut que mirar més d'una vegada i ara l'he revisat a fons i no surt a cap lloc la paraula tanatori o crematori.
    Crec que l'ajuntament te terrenys de sobres en zones apartades on podria construir el tanatori i no molestar a la gent que hi viu, i si tenen ganes d'utilitzar aquests terrenys els hi podrien donar usos per a serveis als veins i així reparar el disgust d'uns veins d'una zona oblidada històricament pels diferents alcaldes amb carrers amb estat precari i sense enllumenat. A més cada cop que s'han volgut arreglar els carrers els hem tingut que pagar el viens amb diners de la nostra butxaca i ara pensen en nosaltres per a ficar el tanatori, PERFAVOR.

    ResponElimina
  2. Ficar una instal•lació d’aquet tipus a 30 metres de les cases es una salvatjada. El difunts ja no van sols al crematori, el que menys porta son pròtesis dentals, no parléssim de les pròtesis de tota classe, marcapassos, piles, implants plàstics…

    Lo fàcil es dir, ho fico aquí i au!!!, pos NO l’alcalde ho a de ficar on no suposi un perill per a la salut dels seus habita’ns.

    ResponElimina
  3. Jo ni visc, ni he fimart en lloc, però quan en varèn explicar lo del crematori vaig pensar que no es el lloc més adecuat, crec que ja millors emplaçaments i recolzo als veins, si encara podem firmar per tal de fer pales el suport, on ho podem fer?

    ResponElimina
  4. Carai, ni que el tanatori fossin els forns crematoris de Mauthausen. Quantes persones moren a Tortosa diàriament ? Una, dos ? Suposant que s'incineren tots, que ja és molt suposar, la combustió pot tenir algun efecte al medi ambient o molestar als veins ? Es molt dubtós. El que han de fer és tancar la celulosa, això si que apesta a Tortosa.

    ResponElimina
  5. Ostia lluis com se nota q no te'l fiquen al costat de casa, creus que no seria suficient UNA PERSONA INCINERADA AL DIA, t'agradaria que una vegada al dia et tiressin un bombeta fetida a la porta de casa??
    Mira això podria ser una bona inicitiva reivindicativa anar a tirar una bombeta fetida al dia a la porta de bel, roger i companyia a veure que els hi sembla.

    A més si la normativa diu q els crematoris han d'estar a 2000m de les cases serà per alguna cosa,no?

    ResponElimina
  6. Lluis a la reunió en L’alcalde ens va dir que volia ser el crematori para totes les poblacions del volta’n, i així sortiges mes econòmic incinerarse aquí en lloc de anar als crematoris de altres poblacions.

    ResponElimina
  7. Als rics i als polacos més val no molestar-los.

    ResponElimina
  8. Sembla que avui hi havia algú de CiU que tenia poca feina i no se li ha acudita altra cosa que crear-se un nick, i anar contestant a La Marfanta.
    Ja em perdoranà senyor Jaume, però tant de dret tenen de queixar-se el veïns del Canalet,de Vinallop, de Fon de Quinto, o els del carrer Gentildones.
    Aquesta gent estant en el seu dret de queixar-se, siguin rics o pobres, siguin polacs, peruans, tortosins o de Tombuctú.


    El que passa es que a dia d'avui la gent de Tortosa encara esta donant temps al senyor Bel i cia., però el credit al final s'acaba.
    Cal recordar que per molt menys de tot el que ha passat a Tortosa en el darrer any i mig, al senyor Sabaté li van montar dues manifestacions una pels robatoris als parquings, i l'altra (amb interrupció del ple inclosa) pel velodrom.
    Els tortosins a dia d'avui seguim donant credit a Bel, però fins quan durarà la paciencia pels continus embusos de la ciutat? o fins quan la gent ens rebotarem perquè no podem aparcar enlloc? res es infinit senyor Jaume i la paciencia de la gent tampoc.

    Aquesta gent son tant tortosins com els senyors de la Simpatica als que els hi poden els arbres des de l'ajuntament, llavors qui son els rics?

    ResponElimina
  9. Bé jo no sóc de CiU però tu urpa, de socialista en tens un rato.

    Pel que fa als aparcament not prreocupes perque mentres el teu estimat partit no va fer-hi res, Bel ja té uns quants parquings en projecte entre ells el de la plaça Mossen Sol o el balneari del Porcar (Remolins) així podrás aparcar on tu vulguis.

    I el comentari anterior era una simple broma, perque sé que allí hi han uns quants xalets i perque el senyor Vare08 a pesar de ser de Tortosa i de les Terres de l'Ebre pareix ser que no va donar geografia a classe i ha col·locat com a país Polònia.

    I exactament la paciència no és infinita per això el senyor Sabaté va tindre que deixar l'ajuntament, la paciència de la gent s'havia acabat.
    Un plaer.

    ResponElimina
  10. Hi ha algun problema en ficar-me polonia?? com el nom del meu pais no sortia a la llista i els espanyols mos dieu així als catalans, pos vaig creure que polonia era el q més convenia.

    Per altra banda ja me contaràs això dels rics, la gent que vivim a esta zona som els més representatius de la classe mitjaa a tortosa, pots tenir la seguretat de que si fossim els rics de la simpatica no hi hauria ni tanatori ni cap comediada d'estes i a més els carrers farien goig i toto pagat per l'ajuntament, no ho dubtes, a i deixam que et figi uma cosa gutijaume PARLADOR.

    ResponElimina
  11. L'únic problema que tinc és que tu et consideris millor català que jo. No em diguis espanyol com a insult, perquè sóc tan català com tú o més. El teu país si que surt, és Espanya, continuo pensant que tindries que repassar les lliçons de Geografia.

    Pel que fa a llo de rics era una broma, perque he vist uns quants xalets ben majos per allí, i jo com a representant de la classe mitjana no en tinc cap de xalet, vull dir en primer lloc que si no compleix els requisits no s'ha de ficar el tanatori, si els compleix avant.

    I deixam que et digue una cosa sobre la teua manera de pensar, es d'una incultura increïble i d'un racisme absurd.

    ResponElimina
  12. A veure, jo te dit espanyol com el que diu francès o català, si per a tu es un insult es cosa teva, tu mateix en les teves històries.

    Racista pq? ja m'explicaràs qui es més racista tu q no hem deixes pensar com vull ho jo que simplement et dic espanyol q es com realment et sents, va deixa que t'ho torni a dir PARLADOR.

    ResponElimina
  13. I perquè m'ho has de dir espanyol? Jo si que ho sé que sóc espanyol, ets tú qui no ho recorda i com abans te dit incult, ara et demostraré perquè.

    Racisme: El racisme es una forma de discriminació de les persones recurrint a molts motius (per exemple el geogràfic, que és el teu cas) i ho has demostrat utilitzant la paraula espanyol com a insult i el ficar-te Pòlonia discriminant així no tansols a la resta del país sinó als milions de catalans que com jo ens sentim també espanyols.

    Jo no he demostrat racisme cap a tu, segons les teves acusacions "més racista tu q no hem deixes pensar com vull" jo seria potser un intolerant, pero no un racista. Però en tot cas tampoc ho sóc, ets sents independentista? Doncs avant, et sents polaco?

    Així que intenta no demostrar més vegades la teva incultura i la teva falta d'arguments.

    ResponElimina
  14. Articulo 32. Ubicación de tanatorios y crematorios.
    1. La ubicación de tanatorios y crematorios será coherente con la ordenación urbanística.
    2. Los proyecto de nuevos hornos crematorios se someterán al procedimiento establecido en el articulo 12 del Decreto 74/1996 de 20 de febrero, por el que se aprueba el Reglamento de la Calidad del Aire. Asimismo, las emisiones a la atmósfera, tanto de las instalaciones nuevas cono de las existentes, no sobrepasarán los niveles límite contemplados en la legislación vigente, y serán inspeccionadas de acuerdo con el articulo 17 del citado Decreto.

    ...El que demostra que de emissions n’hi hauran.
    Quina serà la coherència que emprarà l’Ajuntament ?

    ResponElimina
  15. Un copy Paste dels molts pobles com el nostre.

    A continuación informar a los ciudadanos y al PP de Moralzarzal, que el art. 4 del Decreto 2414/1961, de 30 de noviembre, Reglamento de Actividades Molestas, Insalubres, Nocivas y Peligrosas de 1961 (en adelante, RAMINP) exige guardar una distancia mínima de 2.000 metros desde una instalación de este tipo respecto a cualquier zona poblada.

    Por si les surge alguna duda al PP de Moralzarzal, el Tribunal Supremo (Sentencia de 1 de Abril de 2004), entiende que el art. 4 del RAMINP está vigente y resulta plenamente aplicable, ya que la posterior normativa autonómica -legal o reglamentaria- no desplaza, deroga o deja inaplicable a la anterior normativa estatal, en este, caso el RAMINP de 1961.

    Este hecho lo corrobora el Tribunal Superior de Justicia de la Comunidad Valenciana en sentencias de fechas 27-01-2003, 3-03-2003 y 4-11-2005. Otros tribunales que declaran con reitereación que el ejercicio de una actividad molesta y peligrosa puede incidir perniciosamente sobre el derecho fundamental a la inviolabilidad del domicilio (art. 18.1 de la Constitución) y los derechos constitucionales a la protección de la salud (art. 43), a un medio ambiente adecuado (art. 45) y a una vivienda digna (art. 47), por lo que, resulta de todo punto ineludible su firme protección por parte de los poderes públicos (por todas, Sentencias del Tribunal Constitucional de 24-05-2001 y 23-02-2004 y Sentencias del Tribunal Supremo de 23-02-2001 y 26-04-2003).

    Por si fuera poco el Convenio de Estocolmo, cuyo objetivo es la eliminación de las 12 sustancias más tóxicas del planeta, lista a los crematorios/incineradores como fuente de emisión de Dioxinas, Furanos y metales pesados a través de sus chimeneas. Asimismo la OMS, declara a las Dioxinas como "cancerígeno humano cierto".

    Es importantísimo informar a los ciudadanos que en un crematorio la persona a incinerar puede portar los siguientes elementos:

    - Isótopos radioactivos de personas con cáncer.

    - Marcapasos que explosionan (junto con su pila).

    - Prótesis diversas (titanio, plásticos de última generación para sustitución de arterias y venas, ...)

    - Mercurio de los empastes dentales.

    - Plomo del sellado de los féretros de personas con enfermedades infecciosas

    El biólogo Dr. Raúl Montenegro, presidente de la Fundación para la defensa del ambiente (FUNAM) dice textualmente que "los crematorios, por muy modernos que se los presente, son incineradores, y al igual que todos los incineradores emiten sustancias tóxicas a la atmósfera, tales como las dioxinas y furanos, que son cancerígenos, y metales pesados como el mercurio".

    ResponElimina
  16. Apa dons; a donar-li feina a Baltasar...Esperem que aquesta vegada la Moreneta no li faci cas...

    ResponElimina
  17. espero q bel and company llegeixin aquest bloc

    ResponElimina
  18. No ho dubtes. Al menys "and company"

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta