26 de gener del 2009

Tortosa negocia amb la Generalitat l'aprofitament urbanístic dels Josepets

L'Ajuntament projecta construir més dels 150 pisos anunciats i conservar el volum del complex

El govern de Tortosa manté oberta la negociació amb la germandat dels sacerdots operaris per comprar l'antic col·legi Sant Josep, just un any després de recuperar els antics contactes, per fer-hi equipaments i més de 150 pisos nous. Amb tot, l'alcalde Ferran Bel va assenyalar que encara és complicat posar una data a l'acord, ja que l'Ajuntament també negocia amb la Generalitat quin tipus d'aprofitament urbanístic pot fer en aquest sector del nucli antic, pel qual li caldrà fer una requalificació. Segons Bel, el govern català té bona predisposició, però encara cal concretar els criteris urbanístics per poder cofinançar tota l'operació.

Fa just un any, l'alcalde de Tortosa ja va anunciar que l'Ajuntament havia recuperat les converses que l'anterior govern municipal havia començat amb els sacerdots operaris, per intentar comprar el complex dels Josepets. De fet, la decisió de la Universitat Rovira i Virgili (URV) d'instal·lar el campus de les Terres de l'Ebre al parc de Remolins, i no a l'antic col·legi Sant Josep, com pretenia l'exalcalde Joan Sabaté, havia deixat la porta oberta al compromís electoral de Bel, que ja un any abans de les municipals del 2007 havia proposat l'aprofitament dels Josepets per fer-hi pisos nous i algun equipament públic o privat. Així, és en aquesta línia que el govern de Bel ha treballat durant l'últim any, en trobades periòdiques amb els propietaris del complex i també amb els serveis d'Urbanisme de la Generalitat.

En aquest sentit, Bel ha recordat que caldrà tirar endavant una requalificació urbanística per poder fer un aprofitament residencial en aquest sector, a través d'una modificació puntual del pla d'ordenació urbana municipal (POUM). Segons l'alcalde, l'Ajuntament ja ha comunicat al govern català la seua intenció d'afectar la part dels Josepets més propera a la plaça del Rastre i al carrer Callao, «que és la que potser té menys valor patrimonial». De fet, caldria requalificar una part de l'actual zona d'usos educatius en una zona edificable, i la previsió inicial era enderrocar els antics magatzems, el gimnàs i la cuina dels Josepets. «Encara hem de redactar una proposta d'actuació, per veure què n'opina la Generalitat, però la nostra intenció és fer-ho sense consumir més volumetria», va assegurar l'alcalde.

D'altra banda, Bel va confirmar que el govern municipal espera construir més dels 150 pisos anunciats, però va advertir que és prematur anunciar-ne el nombre i el tipus d'equipament públic que es podria instal·lar. De fet, els criteris urbanístics i els usos que es vulguen donar a la resta dels Josepets com a equipament també condicionaran si cal reformar o enderrocar els diferents edificis del complex. Així, Bel va valorar que es podrien posar molts equipament que el barri del Rastre i la ciutat de Tortosa necessiten, «però primer cal resoldre el tema urbanístic». En part, també per saber el cost de l'operació de compra, ja que «els números que es fan encara són hipotètics», i Bel és conscient que els Josepets «no valen el mateix si s'ha de fer un aprofitament o un altre».

El març del 2006, Bel ja calculava que amb una requalificació dels Josepets i les plusvàlues urbanístiques es podria restaurar algun dels edificis del complex, tancat des del 2000 per la fusió de l'antic col·legi Sant Josep amb el col·legi diocesà Sagrada Família. La seua intenció era instal·lar-hi diferents serveis de l'Ajuntament o d'«altres administracions superiors». Per la seua banda, l'actual soci de govern de Bel, Ricard Forés (ERC), apostava en campanya electoral per fer als Josepets una residència d'estudiants, per seguir el model universitari de Vic.

El Punt (26-Gener-2009)

També pots veure:
-Bloc d'Exalumnes del Col·legi Sant Josep de Tortosa

11 comentaris:

  1. Em sembla una molt bona idea. Ja veure'm com acaba....

    ResponElimina
  2. Dons per mi no es bona idea dons un mercat captiu de milers de vivendes buides, en espera de garanties, aconsella no construir mes VPOs, menys en un moment en que no hi ha finançament.
    El Pacte per la Vivenda ha demostrat ésser un altre fracàs desprès de la Llei de la Dependència. Molt esquemàticament penso que si l’Administració no te recursos, el que podria fer es requalificar amb regim de lloguer o fins i tot de compra, d’acord amb la propietat, vivendes que podrien acomplir la funció social que es busca.

    ResponElimina
  3. y por qué en lugar de pisos no se pone una residencia para la tercera edad? el paraje es inmejorable y además sería una buena idea el favorecer cómo prioritarios a todas las personas que hubieran sido ex- alumnos (sólo es una idea).

    ResponElimina
  4. Lo de la residencia per la tercera edat, seria una bona opció, dons pel que estic veient, la empresa que havia comprat uns terrenys al Ajuntament de Tortosa te series dificultats per tirar endavant el projecte en la llera del barranc de la Llet com tenien previst.

    ResponElimina
  5. LA RESIDENCIA DE IAIOS SERIA MOLT BONA OPCIO, EL PROBLEMA ES QUE EN LES CADIRES DE RODES POTSER FARIEN CAP AL FOSO.

    ResponElimina
  6. Saltabarrancs; fas honor al teu nick; no siguis “bruto” home, que un edifici per aquesta destinació requereix acompliment d’una normativa molt severa per la seva adaptació. Ascensors, rampes passamans, aseos adaptats etc etc i no hi hauran barreres arquitectòniques.

    ResponElimina
  7. QUIN SENTIT TE FER PISOS EN UN BARRI ON NINGU ELS VOLDRIA COMPRAR, I MES EN LA SITUACIO ACTUAL.

    ResponElimina
  8. Per a mi lo dels pisos és un disbarat i dels grossos.
    Residència per a la tercera edat, perfecte i residència d'estudiants, pos també.
    I perquè no les dos coses?
    En molts llocs los iaios i els estudiants comparteixen pis i tenen una relació simbiòtica molt interessant.

    ResponElimina
  9. Així, així, fomenten el totxo que al Sr. Bel ja li va bé. En tenim per donar i vendre de pisos vuits, però quan és tema de "pasta" tot val. A veure si tenim idees una mica més brillants i posem a treballar els capets de l'ajuntament que segur que poden trobar alguna idea millor que la de fer pisos.

    ResponElimina
  10. Joan Gas, ets un antic alumne dels Josepets potser ? Seria absurd que una residència pública afavorís als ex-alumnes d'una escola privada.

    ResponElimina
  11. Em sembla més intel.ligent dedicar aquests espais a equipaments públics. En aquest cas, ja no caldria requalificar els terrenys.
    Un centre sociosanitari seria magnífic.
    Com s'ha dit, construir vivendes en un lloc on no hi ha mercat no té massa sentit.

    Que no llegeixen els nostres polítics? Com ha dit Aliena tenim un estoc de vivendes buides al nostre país impressionant. I a Tortosa, tenim zones de desenvolupament urbanístic en fases avançades de planificació. Perquè volem requalificar ara aquests terrenys?

    Que hem d'ajudar a donar una sortida als terrenys al seus propietaris? Doncs que l'operació la paguem entre tots, home. Que converteixen un espai d'equipaments en un altre tipus d'equipament.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta