8 de gener del 2009

Tortosa treu pit amb la Cavalcada de Reis



Per segon any consecutiu, la Cavalcada de Reis de Tortosa ha estat un veritable èxit, fet que demostra que el nou model implantat l'any passat, sota la direcció de Domingo Tomàs, va donar resposta a una demanda social que hi havia a la ciutat. En aquest sentit, quan hi ha una cosa que no funciona o una celebració entra en decadència, massa sovint es busquen tot tipus d'excuses per justificar menys inversió o directament per suprimir-la. Per tant, és d'agrair que l'Ajuntament haja decidit apostar per convertir la Cavalcada de Reis en una cita ineludible del calendari festiu de Tortosa, i en conseqüència en una celebració de referència al territori. La part principal de l'èxit, com ha destacat l'alcalde Ferran Bel, s'explica per la implicació de les diferents entitats de cultura popular i tradicional de la ciutat, històricament enfrontades però ara unides amb diversos projectes en comú.

Però també cal remarcar el bon paper del director de la Cavalcada, i més després que Tomàs haja demostrat que Tortosa pot organitzar la Festa del Renaixement i una cavalcada de Reis sense provocar un forat excessiu al pressupost municipal. De fet, Tomàs ha retallat un 10% el pressupost de la Cavalcada de l'any 2008 (la d'enguany ha costat uns 32.600 euros), però tot obtenint uns resultats més satisfactoris. Així, va ser molt emocionant veure desfilar els Reis d'Orient, dalt una rèplica del Carrilet, pels carrers del barri de Ferreries, però també molt gratificant comprovar que s'havien pogut reaprofitar molts dels materials i dels elements decoratius de l'any passat. De fet, si el 2008 la Cavalcada estava dedicada al món de les joguines, enguany Ses Majestats tenien un seguici que recordava el món dels contes, cosa que feia molt senzill amortitzar els personatges i les disfresses de la cavalcada anterior. Amb tot, les novetats eren espectaculars, entre les quals caldria destacar la carrossa-vaixell de Peter Pan. També ens va agradar veure com s'havia integrat part de l'imaginari festiu de Tortosa (per exemple, el nan de Gepetto a la carrossa dedicada al conte Pinotxo), així com els carros antics del cos de bombers de la ciutat, que s'havien restaurat recentment. En aquest sentit, Tomàs es mereix el nostre reconeixement, i potser un major grau de confiança i atorgament de responsabilitats per part de l'Ajuntament. Per exemple, en el cas de l'organització de les festes de la Cinta, on encara no hem pogut veure el canvi de model que havia promès Bel en campanya electoral. Ara tot just comencem el 2009, i Tomàs podria començar a treballar amb el temps suficient per tornar a dexar les festes de la Cinta a l'alçada que Tortosa i els tortosins es mereixen.

Foto: Ajuntament de Tortosa

22 comentaris:

  1. A Tortosa, més de 30 carrosses...

    A les pedanies, cap ni una ...

    Els que vivim a les pedanies de Tortosa, què som per als nostres governants ?.

    Tortosins de segona o tercera ?.

    És que els nostres fills i néts no ténen dret a gaudir d'una Cavalcada de Reis "digna" ?.

    I no em val que em diguin que tot el que es fa a la ciutat de Tortosa (festes, cavalcada de Reis, espectacles, etc.) pot ser "disfrutat" per tots els tortosins, també els que vivim a les pedanies ...

    Els de Bítem, Campredó, Els Reguers i Vinallop volem disfrutar de les "nostres" tradicions, i penso que en tenim tot el dret.

    Quina llàstima que per raons històriques ??? no puguem ser considerats municipis independents de la ciutat de Tortosa, com Aldover, Tivenys o Alfara de Carles ...

    I mentrestant, l'Ajuntament de Tortosa ens continuarà oferint, mani qui mani, la "limosna" de 3.000 euros a l'any per organitzar les "nostres festes i tradicions". Això sí, gastaran el que faci falta a les "seues" Cavalcades, Festes del Renaixement i Festes Majors de la Cinta ...

    Rerpeteixo, quina llàstima ...

    ResponElimina
  2. Amic pedani; li recordo que ni a Barcelona la cavalcada de reis es passeja per tots els barris i pedanies. L’any passat feia la mateixa observació, però anys anteriors on hi havia un altre govern municipal no li recordo que fes cap reclamació en aquest sentit.
    Per altra part, vostè ja sap que de fa anys els veïns dels Reguers sempre s’han organitzat per fer venir als patges reials a recollir les cartes. Fins i tot recordo que un any varen venir amb ultralleugers que van aterrar al de Calau, i amb carrosses fins la plaça del poble on s’improvisava un tron on els xiquets del poble feien arribar les seves il•lusions als patges.
    Si jo mateix vaig assistir a n’ aquests actes perquè vostè no pot baixar a veure la cavalcada?

    ResponElimina
  3. Pedani, francament, vols dir que a Alfara i Aldover ( que son independents) fan grans cavalcades. En canvi a Jesus que no ho es ( ara menys que mai) si que se'n fa, es per l'Ajuntament?, l'EMD? o per la col·laboracio dels veïns?

    ResponElimina
  4. no calen diners per fer una bona cavalcada a una pedania o un poble petit, només ganes de la gent en fer-la.
    considero normal que tortosa tingui un presupost elevat per realitzar la seva cavalcada, ja que ha de fer una cavalcada pròpia d'una capital de territori.

    un 10 a la direcció de domingo tomàs

    ResponElimina
  5. Mc Calan ( no sé si amic ...),

    1r.- Jo no visc a Barcelona, visc als Reguers.
    2n.- Sempre he reclamat a l'Ajuntament de Tortosa, mani qui mani, més recursos per al meu poble, tant per a festes tradicionals com per a inversions i despeses de manteniment.
    3r.- No cal que em digui el que es fa al meu poble; personalment he organitzat i organitzo (juntament amb altres reguerencs) algunes activitats, entre elles els patges reials i la cavalcada dels Reis...
    4t.-O no m'he "explicat" bé o vostè no ha entès res del que volia expressar. Primer amb els meus fills i ara amb els meus néts, vull gaudir de la cavalcada del meu poble (fa més de 30 anys, des de Tortosa, no hem van deixar passar cap els Reguers i vaig haver a Amposta per poder arrivar al meu poble i veure la cavalcada. Clar, els de la ciutat havien tallat el pont de l'estat, sempre pensant en els de l'altra banda del riu).

    Ximo,

    Quan parlo d'Alfara, Aldover o Tivenys no ho faig perquè puguin tenir una "gran" cavalcada. Ho faig per poder decidir natros el que fem o volem fer. Està ara més clar ?.

    Oriol,

    Jo també demano un 10 per al Sr. Domingo Tomás.

    Ara bé, em reservo la qualificació per al govern de la ciutat de Tortosa. Tot no són Festes, Cavalcada i Renaixement ...

    Salutacions i bon any 2009 a tots tres i a la resta de tortosins!!!

    ResponElimina
  6. Amic Pedani (reitero); no es d’estranyar que com pedani tingui la obligació de demanar els recursos necessaris pel seu poble que particularment tant estimo. Ara bé; vostè no ha estat sempre el pedani del seu poble, i conec perfectament als seus antecessors en el càrreg. Es per aquest motiu i per que he col•laborat personalment en molts actes i moviments veïnals dels Reguers que em trobo perfectament autoritzat i facultat per parlar-ne.

    ResponElimina
  7. no era una noia la pedania de els reguers.

    Per cert pedani, crec q tens tota la raó i una altra, igual es casualitat q jesus si q tingui una bona cavalcada

    ResponElimina
  8. bon any nou a tu també, pedani.

    no em pronuncio respecte la valoració del govern de tortosa, crec que no hem de mesclar el fet que Domingo Tomàs hagi dirigit molt bé una cavalcada amb la política.

    ResponElimina
  9. Bé per la cavalcada de Reis a Tortosa.

    Fa molts d'anys vaig escriure un article sobre les festes majors de Tortosa i venia a dir que el primer necessari per tenir unes bones festes és la participació de la gent i que no tot passa pels grans dispendis.

    Part de l'éxit de la cavalcada de Reis és de la participació de les entitats i de l'assistència del públic i fins i tot crec que pel recorregut triat. L'altra part de l'éxit és mérit dels organitzadors, amb Tomàs al capdavant.

    Siguem positius i reconeguem les coses ben fetes. Tanquem el sac dels gemecs alguna vegada.

    ResponElimina
  10. pedani, el que jo volia dir es que el ser independents no es sinònim necessàriament de que les "vostres" tradicions seran mes disfrutades i seguia amb el mateix exemple teu preguntant-me si a aquells pobles es feien grans cavalcades. Es pot ser independent i no fer ni cavalcada. I si per "disfrutar" entenem mes importa'ns, amb mes pressupost etc., a Jesus, ( reitero) abans de ser EMD ja se'n feien de cavalcades.

    ResponElimina
  11. La cavalcada es molt maca, i no estaria bé dir el contrari, felicitats a l'amic Domingo i a tots els seus col.laboradors

    L'única cosa que per a mi no cuadra son els números, però ens els hem de creure, ja ho vaig dir l'any passat i ho torno a dir ara.

    ResponElimina
  12. Aquí a Calafell està passant un procés a la inversa. Hi ha dues cavalcades. Una al nucli de Segur i una altra als nuclis de la Platja i del Poble, que formen el Calafell més o menys "històric".

    Els mateixos organitzadors, que són gent de les entitats, voldrien racionalitzar-ho una mica, en la direcció d'acabar tenint una gran calvacada per a tothom. Però què m'has dit. Han saltat totes les alarmes per part d'alguns.

    La cosa és complexa perquè té molt a veure amb greuges locals i no tota la polèmica és desinteressada. És més, quadrar un recorregut que faci content tothom serà feina difícil. Però em crida l'atenció veure que al meu poble d'origen el problema sembla ser justament el contrari.

    ResponElimina
  13. Mc Calan ( no sé si amic, reitero ...),

    No sé si estima el meu poble ni si ha col·laborat en els nostres actes i tradicions, però en una cosa està completament desinformat. Mai he estat alcalde pedani del nostre poble, ni amb dictadura ni amb democràcia, però sempre (i repeteixo "sempre") he intentat aportar el meu granet de sorra, sigui quin sigui l'equip de govern de l'Ajuntament de Tortosa, que és el que nomena el seu representant (excepte l'any 1979 que el vam el·legir democràticament).

    Per tant, també em trobo perfectament autoritzat i facultat per parlar-ne, i quan vulgui, en podem parlar de tot plegat degustant un bon cafè i així no tindré cap dubte per considerar-lo amic o simplement conegut (mai enemic, sigui qui sigui).

    ResponElimina
  14. Amic pedani, deixi’m dir-li que vostè ha estat jugat amb la meva ignorància.
    Primer pel seu nick “Pedani”, desprès afirmant que vostè “sempre ha reclamat a l’Ajuntament de Tortosa; mani qui mani, mes recursos pel seu poble..” etc etc. Miri , jo el que veig es que a vostè li hagués agradat ser-ho. Pedani; amb tots els meus respectes; si per reclamar vol dir fotre quatre crits no en dubto que els ha donat, però vostè, ara per ara no es cap interlocutor vàlid amb l’Ajuntament de Tortosa. L’únic que pot continuar fent, es col•laborar amb el seu poble, com jo també ho he fet , i els veïns segur que li reconeixeran.

    ResponElimina
  15. Mc calan, que les festes ens han fet perdre reflexes. Aixi, el nick de "Mc calan" vol dir que tens una destil·leria de guisqui?.
    Ah,una altra cosa, que per a opinar aqui, s'ha de ser "interlocutor valid de l'Ajuntament".
    Això, les festes.....

    ResponElimina
  16. Evidentment que no...De la mateixa manera que una cucafera sense dents no es una cucafera...

    ResponElimina
  17. Mc Calan,

    Mai he volgut jugar amb la seva pretesa ignorància? ...

    Però deixem dir-li que en aquest cas ( i em provoca molta decepció, perquè vostè sempre ha estat "molt enterat" de tot el que afecta als socialistes) no en "rasca ni una".

    Miri,

    primer perquè no tinc la costum de cridar, sinò de intentar raonar,

    segon, perquè en el seu moment vaig renunciar a ser nomenat regidor de l'Ajuntament de Tortos, ja que no disponia del temps necessari per fer una feina com penso ha de ser la de un bon regidor,

    tercer, perquè mai ( i li repeteixo "mai" ) he volgut ser l'alcalde pedani del meu poble. Em deixo per explicar-li "vis a vis" si he tingut ofertes i possibilitat reial d'ocupar este càrrec,

    i quart i darrer, he estat 8 anys membre del Consell de Barri, des de fa 5 anys sóc el president de l'Associació de Veïns dels Reguers.

    No sé si a vostè li semblen prou arguments per considerar-me un interlocutor vàlid, per a poder parlar de reclamacions als governs de l'Ajuntament de Tortosa, però li agrairé que no em done més consells referents al que he de fer al meu poble, perquè jo ho tinc molt clar i des de fa molts anys.

    De totes maneres, a la seua disposició per parlar d'aquest i de qualsevol tema que dessitgi.

    Salutacions,
    reclamar als diferents governs

    ResponElimina
  18. Amic Pedani,
    Primer .- Deixi’m dir-li que en cap moment haurà sentit o llegit la paraula “socialista” en les meves intervencions. Com pot suposar, en una democràcia constitucional, cadascú te la seva respectabilíssima ideologia o adscripció política.
    Segon.- Vostè m’ha fet ballar el cap i potser involuntàriament m’ha fet creure que era el pedani del seu poble fins i tot declarant que vostè personalment demanava els recursos al Ajuntament de Tortosa.
    Tercer.- Jo he estat com vocal fa molt anys de l’associació de veïns de la que vostè diu ser president, i pus assegurar-li que únicament esta facultat per fer propostes i mai amb caràcter executiu . Per tant vostè no pot reclamar formalment RES.
    Quart.- Que vostè hagi tingut ofertes de caire polític no entra en el guió, dons jo no li he parlat de les meves.
    Cinquena.- Mai me he atrevit a donar-li consells perquè si hagués volgut fer-ho possiblement vostè ja no seria el president.
    Sisena.- No se perquè li ha de molestar la opinió de qui ha col•laborat sempre amb el seu poble amb frases com “no m’ha de dir el que he de fer amb el meu poble”, com si el poble fora exclusiu de vostè. Tots coneixíem al cacic del poble en temps de Franco...El que no sabia es que tenia successor...

    ResponElimina
  19. ".....únicament esta facultat per fer propostes i mai amb caràcter executiu . Per tant vostè no pot reclamar formalment RES".

    RECLAMAR:
    1-Exigir una cosa a la qual hom creu tenir dret.

    2 -Demanar insistentment. Reclamar l'atenció. Reclamar l'ajut d'algú.

    3- Protestar contra allò que creiem injust, per obtenir una reparació. Reclamar contra un acord.

    Repeteixo....:les festes.

    ResponElimina
  20. Sr. Mc Calan ( ara ja tinc clar que no puc considerar-lo amic meu, potser conegut ??? )

    1r. En totes les meues entrades dirigides a vostè o a qualsevol altre blocaire, mai he insultat o "faltat" a ningú, malgrat me'n han dit de "grosses" ...

    2n. Tampoc he amenaçat a ningú...

    3n. No sé ni m'importa quin poder té vosté, per aconseguir que "deixi" o em "cesen" de president de l'AAVV ???...

    4t. El que sí m'ha "molestat" és que em titlli de "cacic" i més quan diu que ha estat vocal de l'AAVV i coneix, per tant, perfectament, als seus veïns. Ja li vaig dir que "no en rasca ni una"...

    5è. Li repeteixo que estic a la seva disposició per parlar d'allò que vulgui (sense crits) i degustant un bon cafè.

    6è. Sóc "pedani" perquè visc a una pedania (Els Reguers) i pedanis ho som tots i alcalde pedani sols una persona del poble.

    Angel Tafalla Grau

    angeltafalla@gmail.com

    ResponElimina
  21. Kullons kina enganxada!
    Llàstima que no hi hagi vídeo.
    Apa.
    Aviam si enguany canviem de guisqui.

    ResponElimina
  22. Crec que la cavalgata de reis no va ser tan excepcional com es diu, va ser mes trista que l'any passat i repetitiva.
    He vist que els pedanis es queixen de que alli no es fa res, crec que tenen rao.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta