28 de febrer del 2009

Bel destapa les «il·legalitats» de Sabaté en la contractació d'obres i de personal

La publicació d'un estudi econòmic i financer de la gestió municipal els anys 2006 i 2007 escalfa l'ambient a Tortosa

«Irregularitats, totes les del món.» Amb aquesta contundència va resumir ahir l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel (CiU), les conclusions de l'auditoria externa sobre els dos últims anys del mandat del socialista Joan Sabaté. Així, entre les «il·legalitats» detectades per l'informe hi hauria una trentena de contractacions de personal «a dit», així com desviacions pressupostàries en projectes com ara el pavelló firal de Remolins, factures sense pagar per valor de 6,5 milions d'euros i l'adjudicació d'obres sense respectar els criteris del concurs públic. L'estudi, que va redactar el despatx Faura i Casas, també posa de manifest la manera com s'atorgaven les subvencions, la modificació de crèdit en partides sense autorització i la falta de fiscalització prèvia de la despesa.

Bel va admetre ahir que s'havia equivocat, en contra del que opinaven altres membres del seu govern, quan va decidir no fer públiques les conclusions de l'estudi econòmic i financer. «No vam encarregar l'informe per esbombar-lo ni per embolicar més la situació política, ja que els ciutadans de Tortosa ja van posar els grups del govern anterior a l'oposició», va recordar l'alcalde. De fet, Bel va precisar que «les responsabilitats polítiques per la mala gestió de l'Ajuntament ja van ser purgades en les eleccions municipals del 2007». En aquest sentit, Bel va explicar que no van encarregar l'estudi econòmic i financer amb ànims de revenja contra el govern anterior, sinó per «delimitar responsabilitats» si en el futur era necessari. Així, l'informe pretén ser «una fotografia» de la situació econòmica i financera de l'Ajuntament tortosí en data de 30 de juny del 2007, poc després que Bel va assumir l'alcaldia, però també una anàlisi de la gestió municipal durant els dos últims exercicis de Joan Sabaté, i una sèrie de pautes per redreçar el rumb.

Però la gota que, segons Bel, ha fet vessar la seua paciència va ser que el portaveu del PSC l'acusés dijous d'amagar els resultats de l'informe «perquè avalen la bona gestió econòmica del govern anterior». «Ens sembla un argument kafkià, ja que els socialistes tenen una còpia de l'informe i haurien de ser els primers de veure que no els beneficia en res», va dir. De fet, l'alcalde va afirmar que assumia la responsabilitat de no haver difós l'informe fins ara. A més, Bel va advertir que la publicació de les irregularitats en les adjudicacions de les obres i en la contractació de personal pot derivar en queixes i reclamacions de les empreses i les persones que van quedar fora dels concursos i dels processos de selecció. «Es va contractar gent i es van adjudicar obres a dit, sense tenir en compte els criteris del plec de condicions ni tenir cap borsa de treball», va dir.

La regidora d'Hisenda, Matilde Villarroya, va ser l'encarregada de llegir alguna de les conclusions de l'informe. És el cas de la detecció de 30 contractacions de personal aprovades pel procediment de màxima urgència, que no es considera «motivada», ja que l'Ajuntament «hauria d'haver procedit a la selecció del personal mitjançant una convocatòria pública i pel sistema de concurs». L'estudi també remarca que no van publicar-se les ofertes públiques de places, i que l'Ajuntament no havia establert els mecanismes per recaptar correctament els tributs i millorar els ingressos. La regidora també va enumerar algunes desviacions pressupostàries de més de quatre milions, «amb l'agreujant que no tenien el finançament garantit», en obres com ara el pavelló firal de Remolins, la rotonda de la carretera Simpàtica o l'Espai Sant Domènec. El govern de CiU i ERC també es va trobar al calaix 553 factures pendents de pagar per valor de 6,5 milions d'euros, la majoria de les quals eren dels sis primers mesos del 2007 i sense consignació al pressupost.

El Punt (28-Febrer-2009)

6 comentaris:

  1. Oco! Il·legalitats ho hiu el Sr. Bel , no l'informe. I el Sr. Bel no es cap jutge. La legalitat als Ajuntaments la certifica el secretari i l'interventor. I amb l'informe signat i a favor de tots dos, no pot haver cap il·legalitat.
    Oco, Oco, Sr. Bel i companyia.

    ResponElimina
  2. Si un comet il·legalitats es un delinqüent, si o no?. Pos si el Sr. Bel diu "il·legalitats" i no ho son...denuncia al canto i s'acabat la comedia.
    Per una altra part, si al seu moment l'estudi no es va fer public debia ser per algun motiu mes o meny confesable ( per exemple que no es poses en marxa el ventilador), i ara?, hi ha algun motiu nou? a no ser el de la rebieta de xiquet d'escola?.
    No vull defensar res ni ningu, ara be, quan la merda es remena, mes olor fa i mes pot esquitxar. O es que tota Tortosa no sap que CIU sempre ha estat el mestre de les contractacions a dit i l'amiguisme?. El lamentable potser es que els alumnes ho han apres molt be i rapid.
    El lamentable de tot plegat, es que, com sempre, no en traurem l'aigua clara en absolut i, mes enlla de la picabaralla del moment..." "A San juan ara un año" i uns defensaran una posicio i altres la contraria.
    Noto a faltar gent independent i neutral, ja siguen periodistes o tecnics ( no els que fan i cobren els estudis) que diguen la seva publicament a la premsa, mullar-nos sobre si l'autovia ha de pasar per aqui o per alla, si el velodrom s'ha d'enderrocar o no tots ens sabem i en som prou els que opinem, el que falta es gent amb autoritat per dir-nos on es la veritat. ( ingenu?, segurament)

    ResponElimina
  3. home, a vegades és millor callar si no vols que et treguin a tu el mateix. Acusar de contractacions a dit de persones veien les cares de molts dels que s'han contractat darrerament és un exercici d'hipocresia molt ben feta. Això si, amb el mètode emprat per a fer els processos de selecció, importat del Consell Comarcal, fa que potser no sigui il·legal, però fa que sempre guanyi el que es vol.

    ResponElimina
  4. aquest "fenomeno" només diu mentires i al damunt ens pren als ciutadans per idiotes.
    Amb el seu taranna algú amb dos dits de front es creu que aquest informe diu el que "aquest" diu, doncs jo no,
    -el va encarregar a una empresa de la seva corda,
    -fa quasi dos anys
    -ens ha costat 30.000€
    -l'ha mantingut al calaix durant un any.
    Crec que es una manera d'amagar la denuncia que van fer els sociaistes de l'augment alarment del deute a les arques municipals.
    No m´ho crec "fenomeno" i no despilfarreu més i tanqueu l'oficina de col.locació que la mamella no pot més.

    ResponElimina
  5. Tots sabem ja que un dels motius que ens ha portat a la crisi financera i de la economia real ha estat estirar mes el braç que la màniga...Tothom vol deixar la seva petjada costi el que costi. A un li dona per comprar un cotxe de alta gama que deu al banc, l’altre a mes a mes de tenir una vivenda habitual vol un xalet i s’endeuta fins al coll, també hi ha qui fa préstecs per coses banals com fer viatges que desprès comentarà amb les seves amistats etc etc..
    La dinàmica de la política va desgraciadament en la mateixa direcció quan el candidat ens promet “l’oro i el moro” amb els seus discursos de campanya, i quasi tothom aplaudeix la desqualificació del adversari. Esta clar que ningú guanyaria unes eleccions dient la veritat, i així ens llueix el pel...
    El malbaratament dels recursos públics ha estat una constant en els darrers anys d’abundància. La alegria en determinats procediments, el “tira endavant que ja ens aclarirem” ha estat la norma. Ara la escassetat ens fa reflexionar i trenca la dinàmica anterior creant dèficits difícils de digerir mes quan determinades irregularitats contables podrien ésser susceptibles d’auditories oficials.
    Cadascú ha de viure d’acord amb les seves possibilitats, i un municipi també. Costoses infraestructures no tan sols de construcció sinó de manteniment haurien de justificar-se prèviament en un municipi com el nostre, i no deixar-nos convèncer per qui la diu o la fa mes grossa. Números canten i barbes callen..Y aquí me apeo porque no quiero sobrepasarme....

    ResponElimina
  6. El pavello firal...l'unica cosa interessant que fan els socialistes a Tortosa i a part de que és una xapusa ancara continua sangran les arques de l'ajuntament.

    Les meues felicitacions!

    Buenas noches y buena suerte fenomeno ;)

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta